Karanténkilók? Lustaság? Szorongás? – Íme 4 tipp, hogy legyőzd őket!

A mostani időszak a küzdelemről szól. A küzdelemről, hogy megőrizzük egészségünket és szeretteink egészségét – legyen szó testi vagy lelki egészségről.

Emberpróbáló feladat, ami mindannyiunkat próbára tesz. A helyzettel járó kényszerű otthonlét, szorongás, rosszkedv, kellemetlen közérzet pedig érthető módon sokszor azzal jár, hogy semmi kedvünk az egészséges táplálkozáshoz, a diétához, a testmozgáshoz. Inkább rendelünk egy pizzát, és leülünk a tévé elé egy újabb hajnalig tartó Netflix-maratonra.

Ez néha teljesen oké – hosszútávon viszont könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy új zsírpárnák díszítik derekunkat, nehezebben vesszük a levegőt, és sokkal hamarabb kifáradunk. Ez nemcsak a szorongást és a rossz közérzetet erősíti – de immunrendszerünket is legyengítheti.

Most különösen fontos, hogy megőrizd testi-lelki egészségedet – azonban a stressz és a szorongás miatt ez sokkal nehezebb. Íme 4 tipp! home office

Akadnak olyanok, akik ezt az időszakot fel tudják használni egy teljes életmódváltásra – másoknak pedig még a mindennapi teendőiket is sokkal nehezebb elvégezniük.

Íme néhány tipp, hogy könnyebben megőrizhessük testi-lelki egészségünket és fittségünket ebben a nehéz időszakban.

Igyunk SOK vizet!

Most különösen fontos, hogy megőrizd testi-lelki egészségedet – azonban a stressz és a szorongás miatt ez sokkal nehezebb. Íme 4 tipp! víz hidratálás

De tényleg. Fogyasszunk legalább másfél literrel – de inkább két-három liter az ideális, főleg, ha edzünk. Persze azért túlzásba se vigyük, csak gondoskodjunk arról, hogy mindig hidratáltak lehessünk. Érdemes beszereznünk egy vízszűrőt a csapunkhoz, így környezetbarát és költséghatékony módon gondoskodhatunk a folyadékbevitelről. Ez szebb bőrrel jár, több energiával – és a túlevést is elkerülhetjük. Alapvető tanács, minden fitneszbiblia első parancsolata, mégis sokan figyelmen kívül hagyják.

Villámedzések

 

Otthonról dolgozunk, egész nap a gép előtt ülünk/kanapén fekszünk, és a nap végén már semmi kedvünk/energiánk az edzéshez?

Oldjuk meg napközben – részletekben.

Óránként tartsunk öt-tíz perc szünetet, és csináljunk fekvőtámaszokat, guggolásokat, kitöréseket, tolódzkodásokat. Ezek az összetett saját testsúlyos gyakorlatok nemcsak extra kalóriákat égetnek, de segítenek izmaink karbantartásában. A négyperces Tabata-edzések például tökéletesek erre. Ráadásul remek stresszlevezetők két idegőrlő Zoom-meeting között. Ha végeztünk a miniedzéssel, nyújtsuk le gyorsan izmainkat, hogy elkerüljük az izomlázat.

Legyenek bevált instant receptjeink!

Most különösen fontos, hogy megőrizd testi-lelki egészségedet – azonban a stressz és a szorongás miatt ez sokkal nehezebb. Íme 4 tipp!

Van, akit inspirál az otthonlét, és mindennap különféle ételkölteményekkel lepi meg a családot – de sokunk számára ebben a stresszes időszakban a főzés csak egy újabb nyűg. Inkább rendelünk ételt…. Ami szuper dolog, támogathatjuk vele a hazai vendéglátást, és remek éttermek kínálatát kóstolhatjuk meg otthonunk biztonságából – azonban ez a gyakorlat sem pénztárcánknak, sem derékvonalunknak és egészségünknek nem tesz jót hosszútávon. Főleg, hogy legtöbbször nem egészséges ételeket rendelünk, hanem mesterséges anyagokkal dúsított komfortkajákat.

Ilyen helyzetekre jó, ha van egy-két tuti receptünk, amelyeket pillanatok alatt összedobhatunk. Egészséges, ízletesek, egyszerűek és táplálóak.

Íme egy jó példa:

Tonhalkrémes édesburgonya toast

Szuper napindító reggeli ötlet a nyugodt hétvégi reggelekhez.
Nézd meg ezt a receptet!
Tonhalkrémes édesburgonya toast

De ez is fantasztikus választás:

Mogyoróvajas keksz

Roppanós, omlós, illatos, hosszan eltartható mogyoróvajas keksz recept! Amilyen finom, olyan egyszerű elkészíteni.
Nézd meg ezt a receptet!

Vegyünk egy mély levegőt!

Most különösen fontos, hogy megőrizd testi-lelki egészségedet – azonban a stressz és a szorongás miatt ez sokkal nehezebb. Íme 4 tipp! dobozos légzés

Váratlanul ránk tör a szorongás? Olvastunk egy elkeserítő hírt, és kerülget minket a pánikroham? Folyamatosan jönnek az e-mailek, és nem tudjuk tartani a lépést?

Lélegezzünk.

Lehet, hülyén hangzik, klisésen, de a légzés a legjobb szorongásoldó.

Persze nem mindegy, hogyan csináljunk. Nyilván mindenki vesz levegőt, elengedhetetlen a túléléshez – azonban rengeteg különleges légzéstechnika akad, amelyek segítségével legyűrhetjük a szorongást és a stresszt.

Ilyen például a dobozos légzés, amit az elit katonák, rendőrök, kommandósok és mentősök is használnak, hogy legyőzzék a pánikot, és megfelelő döntéseket hozhassanak extrém stresszhelyzetekben.

Üljünk fel egy kényelmes székben, tegyük le lábunkat a földre, csukjuk be szemünket, és fújjuk ki a levegőt.

Utána vegyünk egy mély lélegzetet orrunkon, közben magunkban számoljunk lassan négyig, és addig szívjuk be a levegőt.

Tartsuk bent a levegőt, és megint számoljunk magunkban négyig.

Ezután lassan fújjuk ki a szánkon – és számoljunk (most jön a meglepetés!) közben lassan… négyig.

Ezután tartsuk vissza lélegzetünket (na meddig?), és ismételjük meg a kört.

A doboz technika segít fókuszálni: helyreállítja a pánikhelyzetben felgyorsult, sekélyessé vált légzésünket, és segít visszalassítani szívverésünket.

Ez a négy tipp nagyon egyszerű – és nagyon hatékony. Alkalmazzuk őket bátran mindennap.

Ha többre vágysz, próbáld ki a Clean Eating Életmódprogramot – mindössze 90 Ft-ért!

? 300+ egészséges, finom recept – hetente újabbakat küldünk

? Kipróbált, bevált mintaétrendek

? 5 db e-könyv, összesen több mint 15.000 Ft értékben!

? Hetente több Clean Eating cikk, hogy motivált maradj!

Kattints, és regisztrálj: bit.ly/csatlakozz-a-clean-eatinghez

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: