Ahogy azt már korábban megírtuk a quionoa az egyik legjobb fehérjeforrás. Fehérjetartalma jóval magasabb, mint a gabonáké, és ami ennél is nagyszerűbb, hogy kivételesen tartalmazza az összes aminosavat, amire szükségünk van. A quinoa finom, karakteres enyhén mandulás ízzel rendelkezik, rendkívül tápláló étel, mely számos betegség megelőzésében és gyógyításában vállal jelentős szerepet. Egy superfoodról van tehát szó, de sajnos az ára is ennek megfelelő, hiszen az egyik legdrágább gabona. Ezért is jó, ha nem kísérletezünk vele, hanem egy tuti recepttel próbálkozunk. És mi lehetne tutibb, mint egy jó paradicsomos-babos mexikói receptnél, nemde? 🙂 Receptünkben bemutatjuk, hogyan kell elkészíteni a quinoát kíméletes módon úgy, hogy minél több tápanyagot megőrizzünk, de szerintünk az ízek is el fognak csábítani.
Mexikói quinosaláta
Hozzávalók
Quinoához:
- 200 g quinoa
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
Az öntethez:
- 1/2 teáskanál kömény őrölt
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1/2 lime
- 1/2 evőkanál jalapeño
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 teáskanál só
A salátához:
- 200 g vörös bab főtt vagy konzerv bab
- 3 db paradicsom
- 2 db újhagyma
- 1,5 ek koriander
- 1 avokádó
Elkészítés
- Előkészületek: A quinoát egy szitában folyó víz alatt mosd át. A lime héját reszeld le, a levét facsard ki. A fokhagymát aprísd fel. A jalapeno paprikát, az újhagyma fehér részét és a korianderzöldet vágd apróra. A paradicsom húsát vágd kockákra, a paradicsomvizet távolítsd el.
- Egy kisebb fazékban alacsony láng fölött melegíts fel egy evőkanál olívaolajat, és a fokhagymát dobd bele. Egy percig keverés mellett süsd, majd dobd bele a quinoát, és egy percig kevergesd. Ezután öntsd fel vízzel (ehhez a mennyiséghez kb. 4 dl vízre lesz szükséged), sózd meg és amikor már kezdene forrni vedd takarékra a lángot és fedd le. Ezen az alacsony lángon, lefedve további 15 percig kell főzni. Néha nézz rá, óvatosan keverd meg, hogy le ne tapadjon. Ha szükséges önts hozzá még vizet. Miután kész, villával mozgasd át, hogy pergősebb legyen, majd a fedőt visszatéve tárold további 10 percig.
- Az öntet hozzávalóit egy tálban keverd el. (Ha szereted, akkor egy teáskanál mézzel pikánsabbá teheted.) Őrölt kömény helyett készítheted köménymaggal is. Ez esetben egy kis serpenyőben a római köményt kis lángon pirítsd meg, amikor már érzed az illatát (kb. 1 perc), akkor vedd le a tűzről, és add hozzá.
- Amikor a quinoa már pihent 10 percet tedd egy salátástálba és keverd el az öntettel és a többi hozzávalóval együtt (a babot se felejtsd ki!). Ilyenkor vágd kockára az avokádót is, így idő előtt nem fog megbarnulni, a salátában pedig a lime miatt tovább megőrzi színét. Sózd és borsozd ízlés szerint, ha még szükséges.
Notes
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]