Tudatos táplálkozás

Egy csodálatos gabona: Quinoa

Quinoa

A Quinoa egy Dél-Amerikából származó gabonaféle, aminek a magját fogyaszthatjuk. Európában csak az utóbbi években kezd terjedni, de a tengerentúlon több ezer éve fogyasztják. Az inkák pl. gyakorlatilag quinoán éltek, egyes tudósok ennek tulajdonítják, hogy élettartama hosszabb volt a kortársaiknál. Az inkák e növényt szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Harcosaik a quinoamagnak köszönhetően kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből.

De miért ilyen különleges a Quinoa?

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, fehérje-tartalma jóval magasabb, mint a rizsé vagy a búzáé. Található benne C-, E- és B-vitamin – utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Élelmi rostokban gazdag növény, ezért gyomorproblémák esetén is javasolt, valamint kismamák és keringési betegségekben szenvedők számára is jó. Fitness diétán lévők számára pedig egyenesen a csodagabona, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír.

quinoa

Hogyan készítsd el a Quinoat?

Gyakorlatilag bármilyen célra használhatod, mint a rizst, azonban az elkészítése picit másabb. Először is fontos, hogy alaposan mosd át, mert a külsején egy szaponin nevű anyag van, ami kesernyés ízt és jellegzetes szagot ad neki ad neki. Szerencsére ez teljesen lemosható 🙂 Ezután tedd egy tálba, majd vízzel felöntve egy éjszakára a hűtőbe. Ettől kellemes lesz az állaga és kevésbé lesz erősen rostos jellegű.

Főzéskor egy adag quinoahoz körülbelül másfélszer annyi vizet önts (ha nagyon sokkal öntötted fel akkor kevesebbet), majd 8-10 percig főzd. A Quinoa akkor főlt meg igazán ha térfogata kb. háromszorosára nőtt és az összes mag szép lágy külsejű lett. A kifőzött Quinoat köretként fogyasztva gyakran vegyítik zöldségekkel, sóval esetleg frissen facsart citrommal.

quinoa növény

2 hozzászólás