Az eper kétség kívül az egyik legnépszerűbb finomság a világon, azonban számos másik piros bogyós gyümölcs is megérdemli, hogy ódákat zengjük róluk. De vajon a szuper ízük mellé párosul bármilyen jótékony egészségügyi hatás, amely miatt érdemes fogyasztani őket?
Az eperről, a cseresznyéről, a meggyről és a málnáról elsősorban az édes ízük miatt beszélünk sokat, ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül a jótékony hatásaik mellett sem. A krónikus betegségek elleni harcban fontos szerephez jutnak, de számos másik szervünk számára is mankót nyújthatnak a hosszú és teljes élet reményében.
Piros bogyós gyümölcsök remek antioxidánsok
Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak az öregedés elleni harcban, így remek hír, hogy az eper a meggy vagy épp a málna kiváló antioxidáns-forrás. A szabadgyökök kialakulásának kockázatát is érdemben csökkentik, ezzel pedig a daganatos megbetegedések ellen védekezhetünk.
Rostban gazdag gyümölcsök
A piros bogyós gyümölcsök rosttartalma kifejezetten gazdag, emiatt a bélműködésre gyakorolt jótékony hatásuk miatt is érdemes fogyasztani őket. Tisztítják a bélfalakat, segítik az emésztést, így rövidebb-hosszabb megbetegedések alatt kifejezetten javallott beépíteni az étkezéseinkbe.
A májnak nagy segítséget nyújtanak a piros bogyós gyümölcsök
A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely a méregtelenítésben lát el kifejezetten fontos feladatokat. Bizonyos kutatások kimutatták, hogy az úgynevezett „piros” gyümölcsök serkentőleg hatnak a májműködésre, ezzel pedig számos betegség megelőzésében is szerepet játszanak.
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/epres-bananos-nicecream/
A szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is sokat tehetünk a piros bogyós gyümölcsök fogyasztásával. Emellett a szervezet rossz koleszterin szintjét is képesek javítani, így a zsírszegény életmód mellett remek természetes gyógymóddal szolgálhatnak.
Melyek a legnépszerűbb piros bogyós gyümölcsök?
Az eper gazdag C-vitamin-forrás, így az immunrendszerünket erősíthetjük abban az esetben, ha valamilyen formában beépítjük az étrendünkbe. Ez a gyümölcs ráadásul olyan vegyületet tartalmaz, amely elősegíti az artériák bővítését, így a szívünkért és az ereink egészségéért is sokat tehetünk vele.
Az áfonya a memória gyümölcse. Ez egy zsírszegény finomság, és kutatások szerint a fogyasztásával csökkenteni lehet a szívinfarktus kockázatát. K-vitamin és mangán is található benne, továbbá vérnyomáscsökkentő hatással is bír.
A málna hazánkban is őshonos, már csak ezért is érdemes a bevásárlások során valamennyit beszerezni belőle. A kalória- és zsírtartalma is alacsony, ugyanakkor sok rostot tartalmaz. A-vitamin és E-vitamin is található benne, ami segít a bőr feszességét megőrizni, valamint a szemre is jótékony hatást fejtenek ki.
Milyen formában tálaljuk a piros bogyós gyümölcsöket?
Pohárkrémekben remek választás. Kiváló nassolnivalók, tehát önmagukban is remek ízélményt nyújtanak, ugyanakkor túróval és citrommal kiváló párosítást nyújtanak. Banános palacsinta mellé szintén elsőrangú kiegészítő, de számos másik desszert mellé is tökéletesen passzol.
https://cleaneating.hu/tudastar/chia-mag-pudinggal-a-tokeletes-valasztas/