Répalepény és guacamole

A répa alapvetően egy sokoldalú zöldségünk, mely megérdemli, hogy a megszokottnál különlegesebb módon is felhasználjuk. Mai receptünkben ezért répalepényt (répafasírt, vagy répapogácsa, ki-hogy szereti) készítünk lisztmentesen. Ha nem szereted a répát, akkor is érdemes tenned vele egy próbát, mert sütve, fűszerezve egészen új ízzel fogsz találkozni, a lepénykék pirult széle pedig egyszerűen lenyűgöző élményt tud adni. A recept glutén- és laktózmentes és viszonylag energiaszegény. A quacamolét elhagyva bátran fogyaszthatod az esti órákban is. A répát egyébként azért is érdemes bevinni táplálkozásodba, mert a legjobb béta-karotin forrás. A karotin egy növényi színanyag, és ha rendszeres olvasónk vagy már tudod, hogy minden színanyag rendkívül egészséges. A béta-karotin egy remek antioxodáns, az A-vitamin provitaminja, ami azt jelenti, hogy szervezetünk közvetlenül A-vitamint készít belőle. Az A-vitamin elősegíti a szemek és a bőr egészségét és kimutatottan csökkenti sokféle rák kialakulásának veszélyét. Ezért is érdemes rendszeresen fogyasztanod, pl. ilyen formában, vagy pl. ebben a karotta leves formájában.

Répalepény és guacamole

Előkészület: 30 minutes
Elkészítés: 30 minutes
Típus: Előétel, Főétel, Snack, Vacsora
Konyha: Mediterrán, Mexikói, Nemzetközi, Vegetáriánus
Tálalás: 2 adag
Kalória: 502kcal
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 250 g sárgarépa
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál kókuszliszt
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 avokádó érett, puha
  • 0.5 kaliforniai paprika
  • 0.5 paradicsom
  • 1 evőkanál citromlé
  • bors
  • 0.5 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál petrezselyemzöld (szárított)

Elkészítés

  • A répát reszeld le és picit nyomkodd ki. Tedd egy tálba, majd adj hozzá a felvert tojásokat, sót, borsot, a szárított petrezselymet és egy púpos evőkanál kókuszlisztet, valamint az olvasztott kókuszzsírt. Alaposan keverd össze és formázz belőle egyforma, kb 2 cm vastag pogácsákat és egy forró serpenyőben közepes lángon süsd ki. Kalkuláld be, hogy sütés közben a kis lepénykék kisebbé, de vastagabbá vállnak! Mindkét oldalán addig süsd, amíg a széleken megpirul. Ebből a mennyiségből
  • Az avokádót pépesítsd össze, add hozzá a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és az apróra vágott vöröshagymát. Add hozzá a citromlevet is, ami nem csak az íze miatt kell, de segít megőrizni az avokádó szép zöld színét. Sózd, borsozd és jól keverd össze. Ezzel a módszerrel a képen látható sűrűbb krémet kapod. Ha te a krémesebb állagot szereted, akkor adj hozzá 1-2 evőkanál joghurtot, vagy akár kókusztejet.
  • Fogyaszd köretként, vagy önmagában. Remek kiegészítője lehet egy tükörtojás.

Notes

Tipp: A répalepény próbáld ki reszelt vöröshagymával és fokhagymával keverve, így kicsit magyarosabb, "tócsnisabb" ízvilágot kapsz. Érdemes kipróbálni nasiként is pl. fűszeres joghurtos, vagy paradicsomos öntetekkel.

Tápanyagok

kalória: 502kcal | szénhidrát: 34g | fehérje: 26g | zsír: 29g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: