Június elejétől augusztus elejéig tart a ribizli szezon. Rendszeres olvasóknak már mondani sem kell, miért olyan fontos a szezonális gyümölcsök előnyben részesítése. A ribiszkeként is ismert bogyós gyümölcs nem tartozik a legkedveltebb nyári csemegék közé. Ennek oka lehet az erősen savanykás íze, macerás szedése és a gyümölcshúshoz képest nagy magja. Pedig hihetetlenül egészséges, ezért szezonban érdemes vele megbarátkozni.
Sokan nem tudják, de a ribizlinek nem csak piros, de fekete és fehér változata is van. A piros és a fehér tápanyagösszetételében azonos. Érdekesség, hogy a fehér ennek ellenére picit édesebb. 100 grammra vetítve csupán 25 kalóriát tartalmaz, ami igencsak diétásnak mondható. 10g szénhidrátot és 1g fehérjét tartalmaz, zsírtartalma elenyésző. Szénhidráttartalmának 80%-a rost, főként pektin. A pektin egy vízben nem oldódó rostféle, ami remek béltisztító, salaktalanító hatásáról ismert. Gyümölcscukorból csupán 2g-ot tartalmaz, viszont rengeteg hazsnos gyümölcssavat (almasav, citromsav, borostyánkősav, ecetsav, oxálsav,…) ezért hát az erős savanykás íz. Vitamintartalma kiemelkedő. 60mg C-vitamint, azaz egy teljes napi C-vitamin szükségletet tartalmaz 100g-os adagja, de sok B-vitamint, E- és A vitamint, valamint karotint tartalmaz. Ásványi anyagok közül kálium mennyisége jelentős, de tartalmaz vasat, magnéziumot és kalciumot is. Antioxidánsokban gazdag, összetett vegyületei miatt az egyik leginkább rákellenes gyümölcsként tartják számon, de általános gyulladáscsökkentő és bőrszépítő hatása is ismert. Növényi zsírjai a bőrben található zsírokhoz hasonlóak, a bőr által könnyen felvehetők és leadhatók. Olyannyira bőrtápláló hatású, hogy ribizliből kivont olaj remek kozmetikumként is használatos. A ribizlinek enyhe hashajtó és vízháztartást optimalizáló hatása van, azaz segít a bőr alatt fölöslegesen felgyűlt víz leadásában.
A fekete ribizli, amit meg kell ismerned
A népszerű piros ribizli mellett a fekete ribizli mindenképp külön említést érdemel. A kicsit húsosabb fekete bogyók ugyanis még különlegesebb mikroanyagokat tartalmaznak, sokat koncentráltabb mennyiségben. A komoly vitaminbomba 100 grammja például háromszor annyi C-vitamint tartalmaz (160mg). Sok B-vitamin mellett kiemelkedő a – boldogság vitaminjaként ismert – folsav és a niacin tartalma. A piros ribizli összetételén túl tartalmaz rezet, foszfort és sok vasat, ami segítségével javítja a vérképzést. A káros szabadgyököket megkötő színanyagokban, valamint flavonoidokban és polifenolokban is nagyon gazdag. Ezek a vegyületek nem csupán az immunrendszert erősítik, de a sejtek öregedését is gátolják, és tumorellenes hatást fejtenek ki. Fantasztikus összetételnek köszönhetően lassítják az érelmeszesedést, csökkentik a magas vérnyomást, csökkentik a rossz koleszterin szintet. Ezért a fekete ribizli az idősek számára egyik legfontosabb gyümölcs.
Egyszerű ribizli diéta – így használd ki a gyümölcs áldásos hatásait
Ha szeretnéd a fenti egészségügyi hatásokat élvezni, akkor érdemes szezonban diétaszerűen, azaz folyamatosan és naponta többször fogyasztanod. Ilyenkor minden piacon találsz ribizlit viszonylag elérhető áron. Érdemes 3 naponta beszerezned, hogy minden nap biztosan friss gyümölcshöz juss. A megvásárolt ribizlit átmosva hűtőben tárold, így marad a lehető legfrissebb. Fogyassz napi 3 alkalommal 1 marék ribizlit, vagy akár többet. Reggelid mellé mindig és ha teheted ebéd mellé is fogyassz egy marék piros, estére pedig egy marék fekete ribizlit. Ebben a mennyiségben fogyasztva azonban érdemes megemelni a vízfogyasztást is, mivel magas rosttartalma megkívánja. Ezért ha minden marék ribizli mellé 2 dl vizet megiszol, akkor ezzel biztosan nem lesz gond. Ha pedig nem tudod megszeretni, mert túlzottan savanyúnak találod, akkor sincs semmi gond! Keverd el xilittel, aminek édeskés, hűs íze remekül passzol hozzá. Édesebb zabkására pikáns feltétként is jól passzol, de ha abszolút el szeretnéd kerülni az ízét, akkor egyszerűen csak turmixold gyümölcsös-kókusztejes smoothiekba. (Banánnal szinte teljesen tompíthatod a savanyúságát) Hőhatásnak viszont semmiképp se tedd ki, mert ekkor elveszti értékes anyagjait! Ha így ilyen ribizli diétát tartasz, akkor 1-2 hét után szebb bőrre tehetsz szert, csökkentheted derekad körfogatát (a felesleges víz kiürülése miatt), javíthatod emésztésed és tisztíthatod bélrendszered. Valamint mindent megteszel, hogy a nyári fokozott vitaminigényed kielégítsd és erősítsd immunrendszered.