Szezonális zöldségek és gyümölcsök

Ekkor vannak az egyes zöldségek és gyümölcsök szezonja

Az egyes zöldségek, gyümölcsök szezonja alatt azok természetes betakarítási időszakát értjük. Tavasszal jellemzően a zsenge leveles növények szezonja van, míg nyáron a legtöbb gyümölcs és zöldség elérhető. Ősszel pedig a lassan termő zöldségekből válogathatunk, melyek nagy előnye, hogy sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Télen csak kevés növény számára adottak a feltételek, ezért ilyenkor a hosszan tárolhatókra kell koncentrálnunk, de persze kiegészíthetjük táplálkozásunkat egzotikus gyümölcsökkel is. (Hozzá teszem, van néhány téli gyümölcsünk is. Pl. a kökény, a naspolya, vagy a csipkebogyó, melyek kivételes koncentrációban tartalmaznak értékes tápanyagokat)

Sokszor felhívtuk már a figyelmet a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának fontosságára. Ma szinte bármit bármikor megkaphatsz, ezért sokan nem értik miért olyan fontos ez. De hidd el, nem csupán egy hóbortról van szó. Az alábbi érveket jó, ha tudod:

  • Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
  • A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
  • A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
  • Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.

Érdemes tehát szezonálisan vásárolni és lehetőleg piacon. Ha lehetőséged van rá kedvenceid ilyenkor fagyaszd le, vagy pl. befőtt formájában tartósítsd, hogy az év többi részében is ehesd őket.

Szezonális naptár

Itt láthatod, hogy mely hónapokban milyen szezonok vannak:

Január:

Cikória, csicsóka, kökény, naspolya,

Február:

Naspolya, Kökény, csicsóka,

Március:

Április:

Bordás kel (pak choi), Endívia, Fejes saláta, Hónapos retek, Karalábé, Kínai kel, Madársaláta,  Petrezselyemzöld, Radiccio (vörös cikória), Rukkola, Spenót, Zöldborsó

Május:

Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fekete ribizli, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Pak choi (Bordáskel), Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Spárga, Spenót, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldborsó

Június:

Alma, Bazsalikom, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cseresznye, Csicsóka, Endívia, Egres, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fokhagyma, Földieper, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Málna, Mángold, Meggy, Menta, Pak choi (Bordáskel), Paradicsom, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rebarbara, Ribizli, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zöldbab, Zöldborsó

Július:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Eperfa, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Szilva, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Augusztus:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Burgonya, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Édeskáposzta,Endívia, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Görögdinnye, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelkáposzta, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Mángold, Menta, Nektarin, Őszibarack, Padlizsán, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Sárgabarack, Sárgadinnye, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Szeptember:

Alma, Áfonya, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Fokhagyma, Füge, Gesztenye, Gránátalma, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Padlizsán, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szeder, Szilva, Szőlő, Tök, Uborka, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldpaprika

Október:

Alma, Bazsalikom, Birsalma, Berkenye, Burgonya, Brokkoli, Cékla, Cikória, Cukkíni, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fekete retek, Fodros kel, Füge, Gesztenye,  Gránátalma, Hónapos retek, Jégsaláta, Kapor, Karalábé, Karfiol, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Körte, Kukorica, Lilahagyma, Lila káposzta, Madársaláta, Mángold, Menta, Őszibarack, Pak-choi, Paradicsom, Patiszon, Petrezselyem-zöld, Petrezselyem-gyökér, Póréhagyma, Radiccio, Rukkola, Sárgarépa, Snidling (metélőhagyma), Sóska, Spenót, Sütőtök, Szőlő, Tök, Újhagyma, Vöröshagyma, Zellergumó, Zellerszár, Zöldbab, Zöldborsó, Zöldpaprika

November:

Birsalma, Berkenye, Brokkoli, Cikória, Csicsóka, Endívia, Édesburgonya, Édeskáposzta, Fejes saláta, Fodros kel, Kelbimbó, Kelkáposzta, Kínai kel, Lilakáposzta, Madársaláta, Mángold, Pak-choi, Petrezselyem-zöld, Radiccio, Rukkola, Snidling, Sóska, Spenót, Zellergumó

December:

Cikória, csicsóka, Endívia, Fejes saláta, Kökény, Madársaláta

Nem árt megjegyezni, hogy a növények tárolási ideje ettől eltérhet és itt igen nagyok a különbségek. Míg a gyümölcsök nagy részének, vagy a lédúsabb zöldségeknek a betakarítás után már csak napjaik vannak hátra, addig  pl. a burgonya, az alma, vagy a vöröshagyma akár 4 hónapig is biztonsággal tárolható.

Egészséges, fitt test a cél?
Ne halogasd az életmódváltást, csatlakozz hozzánk!
Igen, érdekel!
Kössz, nem!
close-link
Egészséges, fitt test a cél?
Csatlakozz a Clean Eating Életmódprogramhoz!
Táplálkozási tanácsadás + E-könyvek + Receptek + Extra funkciók éves tagsággal.

Használd az EATCLEAN kódot 10% kedvezményért!
Igen, regisztrálok!
Kössz, nem!
close-link
Egészséges, fitt test a cél?
Ne halogasd az életmódváltást! Csatlakozz hozzánk!
Igen, Érdekel.
Kössz, nem.
close-link