Süssünk répatortát húsvétra!
A répatorta amilyen egyszerű, olyan nagyszerű desszert, hiszen olyan formában tartalmaz zöldséget, hogy közben azt se a gyerekek és a felnőttek nem veszik észre. Ráadásul nem csak a benne található répa, hanem az olajos magok is növelik a tápanyag tartalmát.
Mire is jó a sárgarépa?
A sárgarépa rengeteg ásványi anyagot, vitaminokat tartalmaz mint például: kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, valamint A, B provitamin komplexet, C, E, G és K vitaminokat. Magas karotin tartalma kiemelkedik az összes növény közül. Ugyanis béta karotin tartalma – amely az A-vitamin úgynevezett provitaminja – körülbelül 7-15 mg. Már napi 5 deka sárgarépa is fedezi a szervezetünk béta-karotin-szükségletét. Energiatartalma 100 grammra vetítve mindössze 52 kcal (218 kJ), szénhidrátból átlagosan 6-7 grammot tartalmaz.
A most következő recept tökéletes dísze lehet az ünnepi asztalnak és nem mellesleg az egészséges életmódot folytatók számára is remek desszert alternatívaként szolgálhat.
Ricottás répatorta recept
Hozzávalók
Tészta
- 400 g sárgarépa reszelt
- 230 g zabliszt
- 200 g eritrit
- 60 g mandula darált
- 40 g dió darált
- 3 db tojás
- 1 dl kókuszolaj
- 1 dl mandulatej
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbér
- 1 tk citromhéj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk vanília aroma
Krém
- 150 g ricotta
- 80 g eritrit
- 1 tk citromlé
Elkészítés
Recept 22 cm-es tortaformához:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és kókuszolajjal vékonyan kenjük ki a tortaformát.
- Készítsük elő a hozzávalókat: A répát megpucoljuk és kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük. A reszeléshez aprítót is használhatunk. Ez esetben arra kell ügyelni, hogy a répa morzsalékos legyen, de ne legyen pépes. A mandulát és a diót ledaráljuk. A citromot megmossuk, a héját lereszeljük, a levét pedig kifacsarjuk. A tojásokat ketté választjuk.
- A tojássárgákat az eritrittel együtt habosra keverjük, majd hozzáadjuk a répát.
- A répás tojásos keverékhez hozzáadjuk a darált diót és a mandulát.
- Majd hozzádolgozzuk a zablisztet és utána a fahéjat, a gyömbért,, a vanília kivonatot és a szódabikarbónát.
- A tésztához hozzáadjuk a mandula tejet és a kókuszolajat. A tojásfehérjéket robotgéppel habosra keverjük és kis adagokban összeforgatjuk a tésztával majd a tortaformába öntjük.
- Az előmelegített sütőben 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.Tűpróbával ellenőrizzük, mielőtt kivesszük a sütőből. A megsült répatortát a formában pihentetjük addig, amíg kézmeleg nem lesz, ezután borítjuk ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Amikor a tortánk teljesen kihűlt. Kikeverjük a krém hozzávalóit és rákenjük a piskótára. A tetejét díszítheted dióval és akár egy kis mandulával is.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!
További könnyed, ízletes recept javaslataink: