Süteménytippek karácsonyra – 1. rész (recepttel)

A karácsony a jókedvről, a meghitt családi összejövetelekről és a féktelen evésről szól a legtöbb háztartásban. De valóban muszáj degeszre ennünk magunkat, vagy elkerülhető, hogy azokkal a fránya pluszkilókkal vágjunk neki a következő esztendőnek? Szerintünk igenis lehet jókat enni úgy, hogy nem kell lemondanunk a finom ízekről, miközben az alakunkra is odafigyelünk.

Amennyiben valaki arra a lehetetlennek tűnő küldetésre vállalkozik, hogy finomakat és jókat szeretne enni karácsonykor, de az alakjára és az egészségére is oda akar figyelni, jó hírünk van: bizony akadnak olyan ízletes sütemények, amelyekkel büntetlenül lehet akár nagyobb mennyiséget is elfogyasztani.

Mire kell odafigyelni?

Elsősorban az összetevők határozzák meg, hogy mely ételeket lehet lelkiismeret-furdalás nélkül megenni, ennélfogva az alapanyagok kiválasztásánál bújik meg a kisördög. Érdemes azonban megtartani az egyensúlyt, ugyanis ha valaki kizárólag egészséges termékekből akar valami finomat sütni, főzni, az ízeket tekintve az eredmény általában nem lesz olyan kielégítő, mint amit egy ilyen remek ünnep alkalmával elvárnánk magunktól.

Milyen sütemények jöhetnek szóba?

A zabkeksz tökéletes választás lehet, hiszen ez az ízletes ropogtatnivaló remekül passzol az esti filmezés mellé, az összetevői ráadásul igencsak sok értékes tápanyagot tartalmaznak. Az elkészítéséhez vegyünk 100 gramm zablisztet, 50 gramm kókuszreszeléket, 100 gramm vajat, 25 gramm fehérjét (ízlés szerint), 1 tojást, majd adjunk hozzá vizet, valamint némi eritritet.

Ezt követően gyúrjuk addig a tésztamasszát, amíg jól formázhatóvá nem válik. Oda kell figyelni, hogy ne legyen túl ragacsos és száraz sem, így kerüljük a végleteket, ennek fényében adagoljuk a vizet az alapanyagokhoz. Étcsokoládéval, dióval és mogyoróval lehet fokozni az ízeket, így ha valaki édesszájú, úgy ajánlatos ezekkel kiegészíteni a süteményt.

Miután elértük a megfelelő állagot, kapcsoljuk fel a sütőt 180 fokra, tegyünk sütőpapírt a tepsire, majd formáljunk vékony kör alakú kekszformákat a tenyerünkkel. A mennyiség természetesen módosítható, így ha valaki nagyobb családnak kíván sütni, úgy az arányokat megtartva lehet növelni az adagokat.

Milyen végterméket kapunk?

A zabnak köszönhetően B-vitaminnal, E-vitaminnal, magnéziummal, vassal és kalciummal látjuk el a szervezetünket, ráadásul gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek jó hatással vannak a gyomorra. Emellett a nagy fehérjetartalma miatt intenzív sportolást követően segíti az izmok növekedését.

https://cleaneating.hu/taplalkozas/minden-amit-a-zabrol-tudni-akartal/

Az eritrittel az élvezeteket is fokozhatjuk, mégpedig úgy, hogy cukrot nem kell felhasználnunk, aminek számos pozitív hozadéka van. Szintén pozitívum, hogy nem használunk fehérlisztet a sütéshez, emiatt pedig az elhízásnak is gátat lehet szabni. A tojás szintén gazdag fehérjében, így összegezve egy igazán tápláló, ám finom édességet kaphat a család a karácsonyi asztalra.

https://cleaneating.hu/tudastar/harom-szuper-alternativ-a-cukor-potlasara/

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/desszertek/dietas-karacsonyi-edessegek/

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: