Nem csak a Halloween töklámpás elkészítésére alkalmas, hanem az egyik legszuperebb őszi/téli zöldségünk a sárga vitaminbomba: a sütőtök. A Dél-Amerikából származó tökféle számos formában (hosszúkás, kerek, ovális, kicsi vagy nagy) és kicsit eltérő színekben is létezik. A beltartalom viszont közös bennük. Lássuk, „mit tud” a sütőtök.
Ezért egészséges a sütőtök
A sütőtök tápanyagtartalma egy adagra (250g) vetítve a következő: Kalória: 50, Zsír: 0,2 gramm, Fehérje: 2 gramm, Szénhidrát: 12 gramm, ebből rost: 3 gramm. Főbb mikroanyagok pedig: A-vitamin: a referencia napi bevitel (RDI) 245% -a, C-vitamin: az RDI 19% -a, Kálium: az RDI 16% -a, Réz: az RDI 11% -a, Mangán: a KFI 11% -a, B2-vitamin: az RDI 11% -a, E-vitamin: az RDI 10% -a, Vas: az RDI 8% -a. Továbbá tartalmaz némi magnéziumot, foszfort, cinket, folátot és számos B-vitamint.
Érdekesség, hogy a sütőtök 94%-a víz, ezért az alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek közé tartozik. Ezt a legtöbben nem gondolnák édes íze és laktató hatása miatt, melyet azonban leginkább a magas rosttartalomnak köszönhet.
Komplex tápanyagtartalma révén az alábbi egészségügyi hatásokat tulajdonítjuk a sütőtöknek:
- Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát: A sütőtök antioxidánsokat, például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint tartalmaz. Ezek semlegesíthetik a szabad gyököket, megakadályozva őket, hogy károsítsák a sejteket. [1]
- Immunerősítő: A sütőtök magas A- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, amelyek hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez. E-vitamin-, vas- és folátkészlete erősíti immunitást. Az őszi szezonban fogyasztva segít felkészíteni a szervezetet a téli megbetegedések ellen. Összetétele miatt legyengült immunrendszerű személyes számára az egyik legkívánatosabb táplálék.
- Bőrszépítő hatás: Kiemelkedő karotintartalma segít megőrizni a bőrünk épségét. Ez az anyag egy olyan antioxidáns mely beépülve a bőrbe képes az oxidációs folyamatokat megfékezni (pl a nap káros hatásait), így azok kevésbé roncsolják a sejteket. Egyben egy színanyag is, mely nemcsak a növények színét adja, de bőrödet is képes pigmentálni. Ha sokat eszel belőle akkor bőröd élénkebb színű, ragyogóbb lesz. Természetes C-vitamintartalma pedig a kollagén bőrbe épülését segíti elő.[2]
- Látásjavító hatás: Önmagában az A-vitamin is elengedhetetlen a szem egészségének érdekében. A vakság kialakulása gyakran az A-vitamin hiánnyal függ össze. Ezen túl a sütőtök a lutein és a zeaxanthin egyik legjobb forrása. Ez a két vegyület bizonyítottan hatásos az életkorral összefüggő makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatának csökkentésére. [3]
- Fogyókúrás superfood: ez sokaknak meglepő lehet, hiszen a sütőtököt tévesen kalóriadús élelmiszerként tartják számon. Pedig nem az! Rengeteg rostot tartalmaz, mely kalóriamentesen laktat, ugyanakkor tápanyagtartalma megfelelően táplál is. Rosttartalma ráadásul segíti a felesleges bélsár eltávozását, így a laposabb has kialakulását.[4]
- Testi-lelki harmónia kialakítása: Ismersz bárkit aki sütőtök fogyasztás után rosszkedvűvé vált? Nos ez azért is lehet, mert a sütőtök tartalmaz egy triftofán nevű aminosavat is, mely elősegíti a szerotonin hormon termelődését, ami pedig örömérzetet okoz.
- Prosztata és vizelekiválasztó-rendszer egészsége: Ezért a jótékony hatásért nem a sütőtök húsa, hanem a magja felelős. A tökmag olaja olyan fitoszterol vegyületeket tartalmaz (főként a Delta-7 fitoszterolt) mely bizonyítottan csökkenti a prosztata gyulladást és a megnagyobbodást is és általánosan támogató hatással van a vizeletkiválasztó szervrendszerünkre.
Ellenjavallatok a sütőtökkel szemben? Igazán sok nincs. Az orvosok szerint csak a lítiumot tartalmazó, vagy lítiumeltávolító gyógyszereket szedő személyeknek tilos fogyasztani. Néhányan allergiásak a tökfélékre, számukra is teljes tiltás szükséges. Egyes személyekre a tökfélék magas rosttartalma puffasztó hatású, ők kisebb adagokban fogyaszthatják.
Fontos tudnod, hogy a legtöbb “sütőtök ízesítésű” élelmiszer mesterséges aromákat és rengeteg cukrot tartalmaz, ezért azokat feltétlenül kerüld.
Sütőtök elkészítési tippek
Süsünk-főzzünk vele változatosan, annál is inkább, mivel azon kevés zöldségek közé tartozik melyek hőhatás hatására válnak igazán egészségessé (A karotinok ugyanis ekkor aktiválódnak). A legegyszerűbb módszer, ha feldarabolva kb 30 percig sütjük sütőben. Szénhidrátok egy része ekkor a tetején karamellizálódik, melynek hatására igazán kellemes, édes ízt kapunk.
De nem csak édesen, sósan is remekül fogyasztható! A sütőtökre gondolhatunk köretként húsok mellé. Fűszerezése ekkor az édesburgonyához hasonló: jól áll neki a chili, a gyömbér, kakukkfű és a petrezselyem. De elkészíthetjük melengető krémlevesként is a hideg, zimankós napokon, ekkor a fokhagyma és a bors a jóbarátja, de curry keverékekkel és korianderrel is érdemes kísérletezni. (Egy igazán tökös krémleves recept egyébként a mi oldalunkon is elérhető: Sütőtökkrémleves kókusztejjel.)
Természetesen édesen is fűszerezhetjük: fahéj, szegfűszeg és egy kevés szerecsendió keverékével érdemes próbálkozni. Ha nem diétázunk, akkor mézzel meglocsolva igazán dekadens finomság készíthető. Ha pedig valamilyen gluténmentes süteményt szeretnénk készíteni, akkor sémiképp se töltelékként gondoljunk rá. Sokkal érdemesebb a tésztába sült, pépesített változatban keverni, mivel az alapból kissé száraz, fojtós gluténmentes tésztákat finom puhává varázsolja.
Te hogyan szoktad elkészíted a sütőtököt? Csatlakozz közösségünkhöz Facebook oldalunkon és írd meg válaszod kommentben!