Szénhidrát kisokos – amit a legfontosabb tudnod

Egyszerű, összetett és csökkentett szénhidrátok. Fogalmak, melyekkel a legtöbben nincsenek tisztában. Pedig kétségkívül a legfontosabb alapismeret minden alakjára figyelő, vagy csupán tudatosan egészségesen élő ember számára! Írásunkban megpróbáljuk egyszerűen és érthetően leírni a lényeget, mert ha valamit, akkor ezt tudnod kell!

Egyszerű szénhidrátok – tested ellenségei

Ezek a szénhidrátok (továbbiakban gyakran ch =carbonhydrate) elsősorban az élelmiszeripari feldolgozás eredményeként kerülnek az étrendünkbe. Jellemzőjük, hogy emésztéskor gyorsan glükózzá, vagyis vércukorrá bomlanak le. A Clean Eating életmód egyik fontos eleme ennek kizárása.
A finomított cukor a legelterjedtebb és legveszélyesebb egyszerű szénhidrátbomba. A fehér liszt és a fehér rizs esetében is gyorsabb a bennük levő szénhidrátok felszívódása, mivel az „egyszerűsítés”, azaz a feldolgozás során eltávolítják a rostokat, növényi olajokat és mikrotápanyagokat, így a táplálkozási értékük legfontosabb elemeit elveszik. A szakértők ezeket a gyors vércukor ingadozásához vezető szénhidrát-forrásokat nevezik „rossz” szénhidrátoknak. Rendszeres bevitelük elhízást, rossz közérzetet és számos betegséget eredményeznek.

Összetett szénhidrátok – az egészségtudatos táplálkozás barátai

Az összetett szénhidrátok ezek ellentéte és az egészségtudatos emberek egyetlen barátja. Összetettebb a kémiai felépítésük miatt az emésztésük több időt vesz igénybe, lassabban bomlanak le a bélből felszívódó egyszerű cukrokra és hosszabb ideig, folyamatosan adnak energiát a szervezetnek. A növényi eredetű ételek  természetes formáikban leginkább összetett szénhidrátokból, illetve élelmi rostokból, növényi olajokból és egyéb fontos tápanyagokból állnak. A tápláló összetevők, valamint a lassabb emészthetőség miatt ez az ember számára elérhető legegészségesebb élelem. Minden komoly táplálkozási szakértő egyetért abban, hogy az összetett szénhidrátok a „jó” szénhidrátok. Az elhízás veszélye csupán túlzott mennyiség elfogyasztása után áll fenn.

Csökkentett szénhidráttartalom – becsapás a négyzeten

A fogyni akaró többség megelégszik azzal, hogy csökkentett szénhidrát tartalmú ételeket válasszon. Ez egy tévhit és egyik fontos oka a csalódottsággal végződő diétáknak. A csökkentett szénhidrát tartalom, ugyanis azt jelenti, hogy egy adott termékben ugyanolyan rosszminőségű és főként zsírként raktározódó szénhidrát van, csupán vevőcsalogatásként abból picit kevesebb. Könnyen beláthatjuk pedig, hogy a kristálycukor akkor is kristálycukor marad, ha nem 30, csak 20 grammot tartalmaz egy étel. Ettől fogyni a legkevésbé sem lehet, esetleg egy jelentéktelen mértékkel kevésbé zsírosabbá válni. Javasoljuk az ilyen-olyan fitness/welllness kulcsszavakkal ellátott csökkentett ch tartalomnak ne dőlj be! Keress inkább olyan termékeket, amik csak összetett szénhidrátokat tartalmaznak, ha kifejezetten fogyni szeretnél akkor esetleg azt is csökkentett mennyiségben!

Konklúzió

Erősen javasoljuk, hogy az egyszerű szénhidrátok (cukort, fehérlisztet, jelentősen feldolgozott termékeket,…) fogyasztását kerüld. Ha lehetőséged engedi mindig fogyassz komplex ch-t tartalmazó ételeket. ezek közös jellemzője, hogy a lehető legkevesebb élelmiszeripari feldolgozáson esnek keresztül. Ilyen alapanyagok pl a barnarizs, édesburgonya, nyersméz, teljeskiőrléső lisztekből készült termékek pl. az Ezékiel kenyér. Ha ezt az egyszerű szabályt betartod, megtetted a legfontosabb lépést a Clean életmód és általa saját egészséged, fittséged irányába!

Olvasd rendszeresen a Clean Eating magazint, hogy megismerd a legjobb komplex szénhidrátokat tartalmazó ételeket.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: