Tudatos táplálkozás

A szőlő egészséges?

A szőlő az egyik legrégebben termesztett gyümölcsök egyike. Már időszámításunk előtt hatezer évvel ezelőtt is termesztették és még ma is az egyik leginkább kedvelt őszi gyümölcsünk. Nem csak finom és, de számos egészségügyi hatással bír, nem hiába nevezi a latin vitisnek, ami az élet (vita) szóból ered.

A szőlőt hazánkban falusi emberek gyakran ebédre kenyérrel is ették, mely szokás egyes területeken még az 50-60-as években is gyakori volt. Ez nem csak energiával látta el őket, de segítette immunrendszerüket felkészülni a téli időszakra. Ma inkább már élvezeti gyümölcsként és a borgyártás alapanyagaként gondolunk rá. Itt érdemes megjegyeznünk, hogy bár az alkoholfogyasztás nem része a tiszta táplálkozásnak, a vörösbor valójában a legegészségesebb alkoholos ital. A vörösborban ugyanis tanninokban (másnéven tanninsav) gazdag, mely egy ritka vízben oldódó polifenol. A tanninok csupán a borkészítés során keletkeznek az italban, a szőlőmag és az apró szárrészek áztatása során szabadul fel. A tanninoknak számos jótékony hatást tulajdonítanak, ezért is került be a köztudatba, hogy napi 1 deci vörösbor igencsak egészséges.

A szőlő tápértéke fajtánként csak kicsit tér el. Általában 0.5-0.9 g fehérjét, 0.5 g zsírt, 18 g szénhidrátot (szőlőcukor)t, 0.5 g szerves sót, 13 g rostot tartalmaz. Energiaértéke körülbelül 70 kalória. Szénhidráttartalma elsőre soknak tűnhet, de nem kell aggódni. Amint már sokszor elmondtuk a gyümölcsökből származó szénhidrát a barátod. Továbbá a szőlő glikémiás indexe a magas rosttartalom miatt is alacsony (GI 43-53).

A szőlőnek rendkívül magas az A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma, ezen kívül találhatók még benne számos antioxidáns. Ezek közül kiemelném a korábban P-vitaminként számon tartott quercetin nevű flavonoid, ami az allergiák és gyulladások ellensúlyozásában és a rákmegelőzésben hatásos, valamint  a rezveratrol nevű polifenol, ami a szív egészségéhez és a vércukorszint csökkenéséhez járul hozzá.

A szőlő teljes egészében pozitív hatással bír az emberi szervezetre, a magja pedig koncentráltan tartalmaz egyes nutrienseket, ezért fontos, hogy azt ne köpd ki, hanem – lehetőleg megrágva – fogyaszd el. Az ezernyi szőlőfajtát színük alapján három fő kategóriába sorolhatjuk: fehér- vörös- és fekete szőlő. Amint az sejtheted a vörös és a fekete szőlő valóban egészségesebb fehér fajtáknál, mivel egyes flavonoidok és cserzőanyag csak ezekben találhatók. De lássuk is miért annyira egészségesek:

  • A szív egészségének őrzője. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szőlőtermékek fogyasztása kedvező hatással lehet a szív- és érrendszerre, mivel fokozza az endothel funkciót, csökkenti az LDL oxidációját, megváltoztatja a vér lipideket és csökkenti a gyulladásos folyamatot. (1)
  • Vérkeringés szabályozása. A szőlőmagvakban található flavonoidok segítenek megőrizni az erek rugalmasságát, semlegesítik a szabad gyököket, megelőzhetik az érelmeszesedést, csökkentik a vérnyomást, gátolják a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását és védenek a szívinfarktustól. (2)
  • Jót tesz az agyunknak. Tanulmányok szerint a flavonoidban gazdag szőlőtermékek fogyasztása jelentős kedvező hatással lehet az agy működésére és a központi idegrendszerre. A szőlőflavonoidok, különösen az antocianinok mind a neuro-gyulladás gátlásával, mind az oxidatív stressz csökkentésével megakadályozzák a neurodegeneratív folyamatokat. Mára bizonyított, hogy a szőlőlé fogyasztása csökkenti az időskori demenciát és jótékonyan hat az Alzheimer kóros betegekre. (3)
  • Jót tesz a bőrnek. Az édesburgonyához és a sárgarépához hasonlóan olyan fitonutrienseket tartalmaz, melyek védik a bőr sejtjeit az ultraibolya-sugárzás káros hatásától.  Rendszeres fogyasztása selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényessé teszi azt, megújítja a bőrsejteket, ezért ma már számos kozmetikai termékben találhatunk szőlőkivonatot.
  • Antimikrobiális hatások. Kimutatták, hogy a szőlőkoncentrátum antibakteriáláis és gombaölő hatással rendelkezik. A szőlőflavonoidok jótékony hatást fejtenek ki a bél mikrobiomjára, de külsőleg is hatékonyak. A héjában lévő vegyületek a vírusokat pl.  herpesz vírust is hatékonyan semmisíti meg. (4)
  • Fogyókúrás és csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A már említett rezveratol nevű antioxidáns hatással van a szénhidrát-anyagcserére, ezáltal segít a vércukorszintszabályozásában is. A 100%-os szőlőlé természetes cukortartalma ellenére is remek segítőd lehet a fogyókúrában, a szárított szőlőpor, vagy szőlőkivonat pedig táplálékkiegészítő formájában ajánlott.

A szőlőt nem csak önmagában fogyaszthatod. Kis kreativitással rengeteg módon felhasználatod, például salátákba, süteményekbe is remek, de nagyszerű topping zabkására, vagy smoothieba is. Feldolgozott formában érdemes a 100%-os szőlőlét, vagy a cukormentes szőlőlekvárt választani. Olaja a szőlőmagolaj, nyersen salátákba, de akár kisebb sütésre is alkalmas. Ellenjavallat a szőlőfogyasztással szemben gyakorlatilag nincs, azonban azt érdemes tudni, hogy sok termesztő meglehetősen sok vegyszert használt a termesztés során. A szőlő egyike  a peszticid-származékokkal leggyakrabban szennyezett gyümölcsöknek. Ezért fogyasztás előtt mindig alaposan mosd meg, de a legjobb az, ha bio minősítésűt vásárolsz. Leginkább a szezonban érdemes vásárolni, amikor biztosan napon érlelt, friss helyi gyümölcsöt kapsz.

Tetszett? Oszd meg :)