Egészséges savanyúságok

A savanyúságok olyan fermentált élelmiszerek, melyek nem csak jól esnek az ebéd mellé, de rengeteg egészségügyi céllal bírnak. Ismerd meg ezeket közelebbről!

Mai zavart világunkra jellemző, hogy míg egyes mű élelmiszereket egészségesnek, addig más, hagyományos ételeket egészségtelennek vélünk. Jó példa erre a házias magyar konyha finomságai a savanyúságok. Holott a savanyúktól egyáltalán nem kell félni, hiszen nagyszerű erjesztett, azaz “fermentált” élelmiszerek. Ennek az eljárásnak elsődleges célja az volt, hogy a nyári zöldségeket a téli időszakra, de akár évekig is lehessen tárolni. Ugyanakkor a tartósítás mellett ez a módszer számos egészségvédő és élettanilag pozitív hatással látja el az ételeket. Írásunkban bemutatjuk a gyakran méltatlanul mellőzött savanyúságokat.

Fantasztikus probiotikum forrás

Immunrendszerünk legfőbb része a bélrendszer. (Ahogy ezt ebben a cikkben is kifejtettük.) Ez csak akkor működik jól, ha az itt található baktériumok egyensúlya megfelelő. A modern táplálkozás nagy problémája, hogy nem táplálja a bélflórát, csupán a felszínen aktiválja az emésztőrendszert. Szinte minden élelmiszert úgy állítanak elő, hogy az könnyen lebontható legyen, semmit nem hagyva a mélyebben elhelyezkedő emésztőrétegnek. Az ilyen feldolgozott, pasztőrözött élelmiszerek miatt felborul az emésztőrendszer mikrobiológiai egyensúlya, a káros baktériumok elszaporodnak, míg a hasznos bélbaktériumok mennyisége csökken. Ezáltal könnyebben alakulnak ki fertőzések, illetve megjelennek az emésztési problémák, mint a puffadás, hasmenés és székrekedés. Ez azonban sajnos azokra is jellemző, akik úgy vélik alapvetően egészségesen táplálkoznak. Meglepő, de ugyanezt okozhatja a túlzott húsfogyasztás, a táplálékkiegészítők folyamatos szedése, vagy a mostanság divatos szénhidrátfóbiával járó extrém mennyiségű rost- vagy zsírfogyasztás. A savanyúságok viszont rengeteg természetes élő mikroorganizmus, ún. probiotikumot tartalmaznak, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani a bélflórát. Ezek a hasznos baktériumok optimalizálják az emésztő-rendszerünket, elősegítik az enzimek kibocsátását, ezzel pedig serkentik az emésztést és az anyagcserét. Az enzimeknek köszönhetően több tápanyagot tud a szervezetünk kivonni az ételekből és segíti azok felszívódását. A savanyúságok ráadásul az emésztés elősegítésével megelőzik a kellemetlen puffadást is.

Diétás savanyúságok

A legtöbb savanyúság kifejezettem diétásnak mondható. Igen alacsony a kalóriaértékük, de mennyiségük miatt jobban hozzá járulnak a jóllakottság érzéséhez. Mivel rost és probiotikum tartalmuk munkára fogja az emésztőrendszert emésztésük több kalóriát éget el, mint sok energiadús élelmiszer. Egyesek szerint negatív kalóriaként is felfogható. Habár mi ezt a kifejezést nem szeretjük, tény, hogy van benne valami. A nap bármely szakában fogyaszthatod őket. Tovább szuper fogyókúrás trükk, hogy a savanyú íz hatására kevésbé fogod kívánni az édességeket. Ezért ha nehezen tudsz leszokni a desszertről érdemes savanyúsággal befejezned az ebédet.

Immunerősítők és vitaminbombák

A savanyúságokban kivételesen magas arányban találhatóak vitaminok és ásványi anyagok. A savanyú káposzta C-vitamin tartalmáról mindenki hallott (20mg/100g), de valójában minden savanyúság pozitív e téren. Ahogy a középkorban járványok és skorbut ellen fogyasztották, ma ugyanúgy javasolt általános immunerősítő céllal, kiemelten a téli időszakban. A vitaminok hatását tovább erősíti az, hogy a probiotikumok az emésztőrendszeren keresztül képesek megnyugtatni az immunrendszert, csökkenteni a gyulladásokat, enyhíteni az allergiás tüneteket és a megfázást, növelni az immunrendszer reagálóképességét, és még bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújtanak. Nem árt tudni, hogy sok vitamin a savanyúság levébe oldódik, így azt is érdemes elfogyasztani.

Kinek nem ajánlott a savanyúság?

A legtöbb embernek igen, de mégis vannak kivételek. Főként az epebetegek és savtúltengésben szenvedők számára tiltottak. Habár a probiotikumok segítik az emésztést a puffadásra hajlamosak számára a savanyú káposzta mégis ellentétes hatást vált ki. Almapaprikát és más csípős savanyúságot gyermekeknek nem javaslunk, valamint bárkinek, akinek érzékeny az emésztőrendszere.

A legjobb savanyúságok

Savanyítani bármilyen zöldséget lehet, érdemes kísérletezni. Ha azonban a jól beváltaknál maradsz most eláruljuk melyiket miért szeretjük.

Savanyú káposzta

Nagyon diétás, hiszen alig 14 kalóriát tartalmaz. Egy valódi C- és B19-vitaminbomba, ráadásul a C-vitamin ezen formában sokkal jobb hatásfokkal hasznosul, mint a tablettával bevitt aszkorbinsav. Megfigyelések alapján a legjobb probiotikum, mely antibiotikum kúra mellett is képes kifejteni hatását.

savanyított káposzta

Savanyú cékla

A cékla minden előnyével rendelkezik. Szuper antioxidáns mely felveszi a szabadgyökök elleni harcot. Remek C-vitamin és karotin forrás. A benne található nitrátok növelik a vér oxigén ellátottságát és tágítják az ereket, ezáltal növeli az állóképességet és az izomépítést. Ezért sportolók számára hasznos. Folsavtartalma miatt pedig kismamáknak külön ajánlott.

ecetes cékla

Savanyú uborka

Kalória tartalma megegyezik a savanyú káposztáéval. Kálium tartalma miatt vízhajtó hatású. Görcsoldó hatása régóta ismert. Az egyik legjobb emésztést segítő, ezért húsos ételek mellé kifejezetten ajánlott.

savanyú uborka

Gyöngyhagyma

Sokan nem tudják, de nem egy külön növényről van szó, hanem bébi korában leszedett hagymáról, ami erős antioxidáns, baktériumölő hatással bír. Segíti a vérkeringést és sokak szerint a narancsbőr egyik legjobb ellenszere.

Gyöngyhagyma

Savanyú almapaprika

A legjobb zsírégető hatással bíró savanyúság, mivel probiotikum hatása mellé a kapszaicin zsírlerakódást gátló hatása is társul. Magas C-vitamin tartalommal bír és enyhe izzasztó hatással, ami influenza esetén nyújt remek segítséget.

savanyú almapaprika

A savanyúságok terén leginkább a hagyományos módon elkészített háziakat javasoljuk. Készítsd el Te is otthon, vagy vásárolj valódi savanyúságot piacon, kistermelőktől. A bolti termékek nem minden esetben fermentáltak, sokszor csak ecetes, tartósítószeres termékek, melyekre a fenti jellemzők nem teljesen igazak. Ha mindenképp boltit választod, akkor nézd meg, hogy tartalmaz e hozzáadott cukrot, vagy általunk tiltott mesterséges édesítőszereket!

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom