A borsó az emberiség egyik legnépszerűbb zöldsége, igazi kultúrnövény. Kiváló fehérjeforrás, tele van antioxidánsokkal, ráadásul az emésztést is segíti gazdag rosttartalmával. A rák elleni védekezésben, valamint a szívbetegségek kialakulásának csökkentésében is fontos szerepet játszhat. Különleges íze mellett mégis sokan azért választják, mert változatosan elkészíthető, levesbe és főzelékbe felhasználva egyaránt tányérra kerül.
A borsó Közép-Ázsiából indult világhódító útjára. Termesztését már évezredekkel korábban megkezdték, bár ezekben az időkben elsősorban takarmányozási célra használták fel. A magyarság még a vándorlások idején ismerkedett meg ezzel a különleges zöldséggel, melyet ma már a kedvező élettani hatásai miatt is gyakorta fogyasztanak. A hüvelyesek családjába tartozik, akárcsak a lencse vagy a földimogyoró, de általánosságban keményítőttartalmú zöldségként terjedt el világszerte.
A borsó rostban igencsak gazdag
A zöldborsóban rengeteg rost található, amely nagy segítséget nyújt a belek egészséges működéséhez. Fogyasztása esetén támogatjuk a jótékony bélmikróbákat, amelyek az emésztésért felelnek, így nemcsak a székrekedéstől, de a kellemetlen puffadástól is megkímélhetjük magunkat. A diétázók számára jó hír, hogy ezáltal az elhízás esélye is csökken, hiszen az egészséges emésztés kulcsszerepet játszik a fölös kilók lerakódása elleni védekezésben.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
A vitaminok közül A-vitaminban és B-vitaminban gazdag, ezáltal a szemünk, a bőrünk és az idegrendszerünk egészségéért is sokat tehetünk a borsó fogyasztásával. Az ásványi anyagok közül a magnézium emelkedik ki, amely az izmaink regenerációjához tesz hozzá sokat. Továbbá a magnézium segíti a kalcium beépülését a szervezetünkbe, így a csontok egészséges állapotát is segít megőrizni. A teljesség igénye nélkül a borsóban még található folsav és C-vitamin is.
A borsó tele van fehérjével
100 gramm nyers zöldborsóban 5,4 gramm fehérje és 8,8 gramm szénhidrát található. A kalóriatartalma kifejezetten alacsonynak mondható, 350 grammjához nagyjából 130 kalória párosul. Ennek köszönhetően fogyókúrázok és a testmozgások szerelmeseinek kifejezetten kedvező tápanyagforrás.
A borsó remek aminosav-forrás
Az esszenciális aminosavak a fehérjék építőkövei, tehát elengedhetetlen szerepet játszanak az izomnövekedés elősegítésében. Emellett köztudottan számos másik területen is jótékony hatást fejtenek ki. Ilyen például a szellemi frissesség megtartása és az öregedés késleltetése, melyekhez az aminosavak fogyasztásával szintén hozzá lehet járulni. Az emberi szervezet néhány aminosavat maga is elő tud állítani, míg a többit csakis étkezés útján tudjuk bevinni. A borsóval sokat tehetünk azért, hogy pótoljuk a hiányzó elemeket.
Milyen ételeket készíthetünk zöldborsóból?
Az egyik legnépszerűbb változata a zöldborsófözelék, melyhez előszeretettel adnak roston csirkemellett, virslit vagy fasírtot. A tavaszi zöldborsóleves szintén előkelő helyen áll a borsóból készülő ételek listáján. Manapság egyre szélesebb körben elterjed a zöldborsópüré is, ez már a modern konyha egyik alapköve. Többnyire főzőműsorokban találkozhatunk vele, szépen díszít a tányért, valamint nagyon tápláló is. Krémleves szintén készíthető zöldborsóból, ezzel is bizonyítva, hogy a felhasználása rendkívül sokrétű. Salátákba is előszeretettel adnak zöldborsót, de sokan smoothie-hoz is felhasználják. Egy szónak is egy a vége: együnk minél több zöldborsót!