A harcsapaprikás egy igazi magyaros “jóllakós” étel. Mint már tudjátok mi az ilyen ételeket is szeretjük újra feltalálni és egészséges, diétás, azaz “clean eating” módon elkészíteni. Most ez következett soron, amit laktóz- és lisztmentes habarással készítünk, természetesen étolaj nélkül. Köretként pedig ugyan nem túrós csuszát, gondoltunk, de a tápanyagban gazdagabb hajdina tészta azoknak is ízleni fog, akik a reform ízekre kevésbé fogékonyak. Igyekeztünk az autentikus, eredeti változatot követni, így a mi harcsapaprikásunk ízében tökéletes, házias, azonban könnyebben emészthető, tápértékben gazdagabb fogás. Készíthető az olcsóbb semleges ízű afrikai harcsából is, de az igazi halkedvelőknek a tiszai szürke harcsa felhasználását javasoljuk. Egyébként mindkettő hazánkban tenyésztett, frissen elérhető fajta.
Ha egyszerűbben elkészíthető, de mutatós halételt keresel, akkor nézd meg pisztráng receptünket, ha pedig további egészséges finomságokra vágysz nézz körül tagsággal elérhető diétás recept gyűjteményünkben.
Diétás harcsapaprikás
Hozzávalók
- 500 g harcsa filé
- 200 g hajdina tészta
- 2 db paradicsom
- 1 fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál zabliszt
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 evőkanál pirospaprika őrölt
- 1 dl kókusztej
- 1/2 teáskanál tápióka keményítő
Elkészítés
- Előkészületek: A vöröshagymát és a paradicsomot apró kockákra vágjuk, a fokhagymát vékony szeletekre. A halfiléket mindkét oldalukon besózzuk. A főzés során szükség lesz egy serpenyőre és egy lábosra, valamint legalább 2 nagy lapos tányérra.
- A halfilét 2 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd vékonyan zablisztbe forgatjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a kókuszzsírt, majd a zablisztes halszeleteket 1 percig sütjük. Fontos, hogy ne süsd tovább, éppen csak meg kell pirítani. Tegyük konyhai papírtörlőre, hogy a zsiradékot felszívja.
- Egy lábasban egy kevés kókuszzsíron üvegesre pirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd a paradicsomot és a paradicsompürét, és ismét lángon pároljuk.
- Ha a paradicsom szétfőtt felöntjük 3 dl vízzel és felforraljuk, majd beletesszük a halszeleteket és alacsony lángon főzzük tovább. A 3 dl vizet nyugodtan add hozzá, még akkor is ha levesesnek tűnik, mert a habarással sűrűbb lesz.
- Amint a lábosba került a hal azonnal elkészítjük a habarást, hiszen innentől kezdve 5 percig főzhetjük csupán. Ehhez a kókusztejet, a zablisztet és a tápióka keményítőt alaposan elkeverjük. Amint kész hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a habarást az ételhez. Ez azt jelenti, hogy a paprikás szaftjából 2 kanállal a habarásba teszünk így elkerülhető, hogy a liszt főzéskor becsomósodjon. Óvatosan, a halszeleteket elkeverjük, majd lefedve 2-3 perc alatt készre fűzzük. (Fontos, hogy valódi kókusztejet használj! A kókuszalapú italok, mint az Alpro, stb.. nem alkalmasak. Ha a szaftot kicsit hígabban szereted a tápióka keményítőt elhagyhatod.)
- A harcsapaprikáshoz mi köretként hajdina tésztát adtunk, mely egy sokkal egészségesebb, lisztmentes megoldás. De kipróbálhatjátok kedvenc diétás tésztáitokkal is, mint pl kölestésztával, vagy üvegtésztával.
Tápanyagok
Tudtad, hogy a „Kapj rá!” kampány keretében a Budapesti Adventi Vásáron, a Szent István Bazilika előtt 2018. november 24. és 2019. január 1. között a vásár látogatói halat kóstolhatnak? A faház hétfőtől csütörtökig 10-21 óráig, péntektől vasárnapig 10-22 óráig tart nyitva. (December 24- én: 10-14 óráig, 31-én: 10-16 óráig, január elsején 10-20 óráig).
Tématámogatás. Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával