A kivi a narancs és a banán mellett a legnépszerűbb egzotikus gyümölcsünk, melyet a magyar társadalom leginkább tél idején fogyaszt. Bár nem mindenki szereti, de kevés magyar van, aki még nem kóstolta volna az édes, zamatos gyümölcsöt. Két fő fajtáját ismerjük, a hagyományos zöld kivi és a sárga belsejű aranykivi, bár nálunk az előző sokkal elterjedtebb. Mindkettő fantasztikus beltartalmi értékekkel rendelkezik és az egészségügyi hatások széles listája miatt is kiérdemeli a superfood jelzőt. Cikkünkben minden oldalról bemutatjuk ezt a remek gyümölcsöt.
Íme a kivi gyümölcs
A kivi története:
A kivi gyümölcs a hiedelmekkel ellentétben nem a trópusokról, hanem Kínából származik. Eredeti neve „yang tao”, azaz „barack-eper”. Az 1900-es években elsőként Új-Zélandra jutott el Kínából és innen indult hódító útjára. A nevét is az Új-Zélandon honos madárfaj, a kiwi után kapta, mivel az a madár is pici, gömböc alakú és barnás tollai a gyümölcs szőrös héjához hasonlítanak. A gyümölcs egy méretes fán terem, mely akár 30 méteres magasságra is nőhet. Termesztését sok országban próbálták kevesebb sikerrel. Jelenleg Új-Zéland mellett Olaszország számít a legnagyobb kivihatalomnak. Kevesen tudják, hogy a kivi hazánkban is megterem. Pár éve már egy kis zalai faluban is tonnaszámra termelik a magyar kivit.
A kivi tápanyag tartalma
Egy darab kivi tartalmaz:
- Makrotápanyagok: 13g szénhidrát, 1g fehérje, 0.5g zsír, 2.7g rost (56 kalória)
- Főbb mikrótápanyagok: 85 mg C-vitamin (141% DV), 36,7 mikrogramm K-vitamin (46% DV), 284 mg kálium (8% DV), 1,3 mg E-vitamin (7% DV), 0,1 milligramm réz (6 százalékos DV), 22,7 mikrogramm folsav (6% DV)
A kivi egészségügyi hatásai
Óriási C- és E-vitamin bomba
Az egyik fő ok, amiért a kivit kétségtelenül a superfoodok közé soroljuk az a magas antioxidáns értéke. Az antioxidánsok azért nagyon fontosak, mert a szervezetet károsító szabadgyökök ellen fejtenek ki hatást. Egy norvég kutatás kimutatta, hogy napi 1-2 kivi elfogyasztásával jelentősen csökkentek a szabadgyökök okozta belső oxidatív károsodás. (1) Ennek egyik oka az, hogy a kivi még a narancsnál is magasabb biológiailag igen aktív C-vitamin tartalommal bír. (Egyetlen szem gyümölcs elfogyasztása egy felnőtt napi C–vitamin szükségletét többszörösen fedezi.) Ez segít helyreállítani a károsodott szöveteket és fenntartani azok egészségét. A C-vitamin mellett a kivi E-vitaminban is gazdag. Sokak szerint az E-vitamin a legerősebb antioxidáns vitamin, mely a C-vitaminnal , a kiviben található természetes antioxidáns vegyületekkel és polifenolokkal együtt a gyümölcsök között is kivételesen erős immunrendszer támogatást nyújt.
Felveszi a harcot a bőr öregedésével szemben
Kevesen tudják, de a kollagén a legfontosabb fehérje, mely nem csak az izomzatunk számára fontos, de a közőszövetek erejéért és főként a bőr feszességéért is elsődlegesen felelős. A kiviben ugyan nincs kollagén, de a kollagénszintézisben elsődleges szerepet játszó C-vitamin annál inkább. Azonban nem ezért tartjuk bőrszépítőnek! Kutatások bizonyították, hogy a kiviben található poliszacharidok képesek a C-vitamin kollagéntermelő hatását megduplázni! (2) Ha ez még nem lenne elég, a gyümölcsben található egy lutein nevű karotinoid, mely a bőr UV-fény hatására történő károsodását képes csökkenteni. A kivi nem csak belsőleg, hanem külsőleg is képes szebbé varázsolja a bőrt, ezért már sok kozmetikai cég használ kivimagolajt termékeiben.
Javítja a légzőszervi egészséget
Számos légzőszervi megbetegedések kezelésében sikeresen alkalmaznak olyan magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, mint a kivi. Két tanulmányt is találtunk, melyben asztma és más légzőszervi megbetegedésekben és fertőzésekben szenvedő gyermekeknél kedvező reakciók léptek fel, miután a kivi gyümölcsöket étrendjükhöz adták. Mindkét tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a gyümölcs képes csökkenteni a betegek tüneteit, beleértve a zihálás, a fejfájás és a torokfájás időtartamának csökkenését.
Erősíti a csontokat
A kiwi a K-vitamin remek forrása. A k-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium csontokba épülésében és hiánya olyan komoly problémákhoz vezethet, mint az osteoporosis. A gyümölcs fogyasztása ezért különösen időseknél, vagy olyan fokozott igénybevétel esetén, mint a versenysportolók fontos.
A szem egészsége és a látás
Az előbb már említett lutein nevű anyag nem csak a bőrt képes védeni, hanem a szem egészségét is! Orvosok számára közismert a lutein, amely képes megakadályozni az olyan életkor előre haladásával jelentkező szembetegségeket, mint a makuláris degeneráció. (3) Ez az anyag az UV fénytől nem csak a bőrt, de a szemet is védi. A kivi 171mg-os luteint tartalma minden más gyümölcsnél magasabb mennyiséget jelent! Tartalmaz továbbá a luteinnel együttműködő A-vitamint, ami szintén a látásért is felelős vitamin.
Emésztőrendszeri betegségek ellen
A kivi ígéretesnek tűnik a bélproblémák és az emésztési zavarok kezelésében. Ezek a kutatások még gyerekcipőben járnak, de olyat már találtunk, amelyben a kivi az irritábilis bélszindróma szövődményei ellen mutat kedvező hatást. Egyre inkább bizonyítást nyer, hogy a kiviben lévő antioxidánsok és rostok együttesek képes az emésztőrendszer gyulladáscsökkentőjeként működni. Tény, hogy a kivit a puffadásra hajlamosaknak is érdemes fogyasztani, mivel bizonyítottan csökkenti a bélgáz termelését.
Szív és érrendszer-erősítő
A kiviben lévő kálium segít csökkenteni a vérnyomást, ellensúlyozni a nátrium káros hatásait a szervezetben. Értágító hatású, lazítja a véredényeket az egész szervezetben. A kiviben található rost és a K-vitamin, képes megakadályozni a kalcium felhalmozódását az artériákban, és így képes csökkenteni a szívrohamok kockázatát. Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeresen kivit fogyasztók 15%-kal alacsonyabb triglicerid szinttel rendelkeznek, mint azok akik egyáltalán nem eszik. (4) Érdemes tudni, hogy napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami még gyógyszerek esetén is jónak számít.
Elősegíti a pihentető alvást
Természetes növényi melatonint és szerotonint tartalmaz. A melatonin az alvást szabályozó hormon. Ha megfelelő mennyiségben van a szervezetben, akkor alvásunk hosszabb és pihentetőbb lesz. A szerotonin, más néven boldogsághormon a negatív hangulatváltozások ellen küzd és az általános nyugalom érzetét segíti elő. Ez a két növényi hormon bár kis mennyiségben van jelen a növényben hatásuk érezhető. (5) Ha hajlamos vagy a depresszióra, vagy alvási problémáid érdemes esténként pár szem kivit enned és a hatás nem marad el 🙂
Rákellenes hatások
A küllőfolyondár-félék (ebbe a fafajtába tartozik a kivi) a kínai orvoslásban több ezer éve szerepet játszanak. Ismeretes, hogy a fa gyümölcse és gyökere is gátló hatást fejt ki a máj- tüdő- és vastagbélrák-sejtekre. A modern orvostudományban egérkísérleteken bizonyították, hogy a kivi poliszaharid és antioxidáns komplexe a tumorsejtek csökkenését is képesek előidézni. (6) Ezért a kivit a legjobb rákellenes gyümölcsök között tarták számon.
Antibakteriális hatások
A kiviben található aktinchinin nevű fehérje számos kutatásban gombaölő és antibakteriális hatásokat mutatott. A legerősebb antibakteriális hatással a kivi magja bír. (7) A kivimagból nyert aktinchinin kivonat erős antibakteriális aktivitást mutat számos baktériumtörzzsel szemben, ezért az orvoslásban is használják.
Méregtelenítő hatás
A kivi rostjai nagyszerűen szolgálják a béltisztítást, eltávolítják a vastagbélben felhalmozódó mérgeket és más salakanyagokat. Ezáltal nem csak a modern életmód által felgyülemlett vegyszerek eltávolítását támogatja, hanem a bélflóra egyensúlyának visszaállításához, valamint az emésztés javításához is hozzájárul. Enyhe vízhajtó hatása tovább segíti a méreganyagok kiürítését.
Érdekességek a kivivel kapcsolatban:
- Kevesen tudják, de a kivi az egyik legkevésbé permetezett gyümölcs.
- A kivi szőrös héja is fogyasztható. Ázsiában általában hámozás nélkül, pár harapással szokták elfogyasztani
- Ha éretlen, kemény kivit vásárolsz, akkor egy papírzacskóba téve gyorsabban éretté varázsolhatod. A folyamatot tovább gyorsítja, ha mellé egy almát, vagy banánt teszel, mivel ezek etilgázt fejlesztenek, ami egy nap alatt megérleli a gyümölcsöt.
- Nem csak nyersen lehet fogyasztani! Ázsiában húsokkal együtt főzik, így adva annak szaftot.
- Húsok pácolására is alkalmas. A benne található fehérjék teszik ideális gyorspáccá, mely 10 perc alatt kifejti hatását.
- Viszonylag gyakori a kivi allergia, mely a gyermekek 10%-nál jelentkezik. Az allergia szájfájást, csalánkiütést okozhat. Egyes szélsőséges esetekben életveszélyes is lehet.
- A kivi képes a véralvadást lassítani. Műtétek előtt 1-2 héttel ne fogyaszd!
- A kivit magas káliumtartalma miatt túl is lehet adagolni. Túlzó mennyiségben fogyasztva a vesét károsítja.
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram