Cukkini spagetti, avagy együnk cukkinit tészta helyett is!
Ha cukkini spagettivel helyettesíted a hagyományos spagetti tésztát, többé nem kell lemondanod a kedvenc olasz fogásaidról sem! Cukkiniből több módszerrel, nagyon egyszerűen készíthetsz kamu spagettit. Ráadásul az elkészítése annyira egyszerű, hogy elrontani lehetetlen. A gyakorlatilag szénhidrátmentes cukkini tésztát a zöldségekkel felturbózott paradicsomszósz és az illatos rozmaring teszi teljessé. Annak ellenére, hogy alacsony a szénhidráttartalma, őrületesen finom, ugyanis a paradicsom a sütőben sül puhára és édesre.
Cukkini spagetti zöldséges paradicsomszósszal
Hozzávalók
Zöldséges paradicsomszósz
- 350 g cukkini nyers
- 60 g paradicsom sütőben megsütve
- 50 g répa
- 40 g vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál oliva olaj
- 1,5 dl víz
- 1 teáskanál rozmaring Ha nincs friss rozmaringunk, használjunk szárítottat.
- 1 teáskanál oregánó Ha nincs friss oregánónk, használjunk szárítottat.
- 1 só
- 1 bors
Elkészítés
Sült paradicsom elkészítése
- Először is melegítsd elő 200 fokra a sütőt.
- A paradicsomokat mosd meg, vágd félbe, a nagyobbakat negyedeld. Rakd egy tálba, locsold meg az olívaolajjal, sózd, borsozd és szórd rá a felaprított rozmaringot.. Majd egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, pakold rá a paradicsomot.
- Tedd a 200 fokra előmelegített sütőbe és süsd kb. 30 percig − amíg a paradicsomok összeesnek, sőt a héjuk kicsit elszíneződik és isteni illatok lepik el a konyhádat.
Cukkini spagetti elkészítése
- A megmosott cukkini két végét levágod, majd hosszú, vékony spagetti tészta formájú szeleteket vágsz belőle.
- A legkönnyebb, ha beszerzel egy zöldség spirálozót. Ez egy ceruzahegyezőhöz hasonlóan használható kis műanyag eszköz, amit pár ezer Ft-ért szerezhetsz be. Ha nincs ilyen kütyüd, akkor vastagabb sajtreszelőn hosszanti irányban lereszelheted, jó hosszú mozdulatokkal a zöldséget, vagy klasszikus tökgyalut is használhatsz. Viszont a legegyszerűbb mód, ha egy zöldséghámozóval vékony szeletekre vágsz a zöldségből, majd éles késsel vékony csíkokra szeleteled.
- Egy tapadásmentes serpenyőben, egy evőkanálnyi olívaolajat hevítesz és magas lángon, gyors mozdulatokkal átforgatod rajta a nyers cukkini tésztát. Így hő hatására elveszíti nyers állagát, de nem mállik szét.
Zöldséges paradicsomszósz elkészítése
- Egy tapadásmentes serpenyőben egy evőkanál olívaolajon kezd el pirítani a fokhagymát és a hagymát. Amíg pirul a hagyma, addig egy sajtreszelőn reszeld le a répát és aprítsd fel a paprikát
- Amikor aranybarnára a pirultak a hagymák, add hozzá a répát és kb. 3 perc múlva a paprikát is. Alacsony lángon pirítsd őket további maximum 5 percig.
- A megpirult zöldséges keverékhez add hozzá a sült paradicsomokat és önts hozzá 1,5 dl vizet. Ízesítsd oregánóval és, ha úgy érzed még szükséges, sóval, borssal.
- Kis lángon, kevergetve addig főzd a szószt, amíg felforr. Végül a cukkini spagettire tálalva fogyaszt bűntudat nélkül.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]Ez a szuper egészséges étel olyanok számára is jó alternatíva lehet, akik épp barátkoznak zöldségekkel. A cukkini spagetti tökéletesen álcázza magát spagettinek és a szószban lévő a zöldségek ízletes harmóniát alkotnak, így a legnagyobb zöldség-tagadókat is megtéveszti. 🙂
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld a receptet. Ha igen, akkor irány a piac, szerezd be a zöldségeket, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat kívánunk!
További könnyed, ízletes recept javaslataink: