A pizzát szinte mindenki kedveli, azonban a diétakultusz hatására az utóbbi években a “csaló ételek” közé került, miszerint nem szabad fogyasztani, mert túl sok kalóriát tartalmaz… Azonban egy kis leleménnyel számtalan módon egészségesebbé tudjuk varázsolni ezt a közkedvelt olasz fogást.
Mutatunk egy olyan pizzatészta receptet, ami alternatív megoldást kínál azok számára, akik szeretnének egy egészségesebb verziót kipróbálni. Feltétként pedig válasszunk olyan egészséges hozzávalókat, mint például a zöldség, a tonhal, a csirke és a zsírszegény sajt.
Quinoából pizzatészta? Igen!
A quinoa egy szuper, teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezetünk nem tud előállítani. Könnyen emészthető, gluténmentes, lassan lebomló szénhidrátforrás, így ideális gluténérzékenyek, valamint egészségtudatosan táplálkozók számára is. Ráadásul vegetáriánusok és vegánok számára különösen ajánlott az állati eredetű fehérje helyettesítésére, hiszen B-, C- és E-vitamin-, magnézium-, foszfor-, kalcium- és vastartalma számottevő.
Mivel zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze, ezért inkább napközben fogyasszuk.
Lássuk is a receptet:
Quinoa pizza recept
Hozzávalók
- 100 g quinoa
- 4 ek rizsliszt
- 0,5 dl víz
- 1 tk só
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk sütőpor
Elkészítés
- A quinoát tedd egy szűrőbe, és öblítés után áztasd be kb. 2 órára percre bő, forró vízbe.
- A quinoát szűrd le, majd a tészta többi összetevőjével együtt tedd egy turmixgépbe, és turmixold krémesre. Közben lehet, hogy néha meg kell állítani a gépet, de ne add fel, pár perc alatt szép krémes lesz a tészta. Sűrű nokedli szerű állagot kell kapnod.
- Sütőpapírral bélelt tepsire folyasd rá a tésztát, és egy fakanál vagy spatula segítségével egyengesd szép ovális formára. Süsd elő a tésztát 180 fokon kb 30 perc alatt.
- Ha letelt a elősütési idő, vedd ki és mehetnek rá a kedvenc feltéteid. Mi most egy klasszikus margaritha verziót mutatunk meg. Ha meg vagy a feltétekkel told vissza a sütőbe és további 10-15 perc alatt süsd amíg a sajt szépen rá nem olvad. Szeletelés előtt érdemes egy kicsit várni, hogy kihűljön így szépen egybe fog maradni.
Tápanyagok
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!
További könnyed, ízletes recept javaslataink: