Nem véletlenül tartják úgy, hogy a spárga a zöldségek koronázatlan királya. Nem hizlal, remek energiaforrás, ráadásul tele van értékes nyomelemekkel, melyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Sokan a mai napig úgy hiszik, hogy a spárga egy ünnepi étel, holott megfizethető zöldségről van szó, amely változatosan és könnyen elkészíthető. Ha Popeye tudta volna, hogy ez a testépítők egyik kedvenc tápláléka, talán ő is ezt választotta volna a spenót helyett.
A spárga meglehetősen nagy múltra tekint vissza, hiszen már Hippokratész írásaiban is említésre került. Az ókori rómaiak előszeretettel egészítették ki az étkezéseiket ezzel a különleges zöldséggel, amely ma már az egész világon közkedvelt tápanyagforrásnak számít. Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, bár kezdetben sokkal inkább gyógyászati célokra használták fel. A 16. századtól termesztett kerti növényként egyre gyakrabban került tányérra, hiszen számos területen kedvező élettani hatásokat fejt ki a fogyasztása.
Mitől olyan különleges a spárga?
A testépítők körében nyílt titok, hogy a spárga vízhajtó hatással bír, ennélfogva hozzájárul a szép, kecses, szálkás izomzat „megmutatásához”. Ez talán a legnagyobb előnye a többi zöldséggel szemben. Szénhidráttartalma szinte teljességgel elhanyagolható, hiszen 100 grammjában mindössze 1,8 gramm található. Ugyancsak ekkora mennyiség 20 kalóriát, valamint 2,2 fehérjét tartalmaz. Diéta során, megterhelőbb fogyókúrás étrend követése mellett is nyugodtan fogyaszthatunk spárgát.
Magas aszparginsav-tartalma révén nagyban hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez. Ennek okán a kellemetlen hangulatingadozások, illetve a kimerültség ellen is könnyen felléphetünk a spárga fogyasztásával.
A spárga remek vitaminforrás
Napjainkban a felgyorsult, kapkodó életvitel mellett nem mindig jut idő arra, hogy elegendő vitamint juttassunk a szervezetünkbe természetes tápanyagokból. Ezen segíthetünk a spárga fogyasztásával, hiszen gazdag A-vitaminban, ami a szemünk és bőrünk egészséges állapotának fenntartását hivatott elősegíteni. Ugyanakkor B1-vitaminban, B2-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban is bővelkedik.
Magas az ásványi anyagtartalma
Izomépítéshez szükséges aminosavakat is tartalmaz, ahogy például fentebb már említésre került az aszparginsav. Emellett tartalmaz a csontjaink számára fontos kalciumot, a vérünknek fontos vasat, valamint nátriumot és sok-sok káliumot. A zöld spárga továbbá klorofillban gazdag, ennek a változatnak magasabb a C-vitamint tartalma, mint a világos spárgának. A folát és vas ráadásul a kismamák számára is nagy fontossággal bír, így bátran ajánljuk azok számára, akik egy – vagy több – pici szívet hordoznak méhükben.
Ha veseköved van, egyél sok spárgát
A vesekő az idősebb korosztályt érintő probléma, amely igencsak fájdalmas tünetekkel jelentkezhet. Habár a spárga önmagában kevés ahhoz, hogy kezelje és megszüntesse a vesekővel kapcsolatos gondokat, sokat tehetünk vele az egészségünk visszanyeréséhez. A spárga ugyanis egyfajta természetes eltávolítója a vesekőnek. A vízhajtó hatása miatt a teljes keringési rendszerre jótékony hatást fejt ki, egyes tudományos felmérések szerint akár érszűkület ellen is bevethető.
A spárga méregtelenít
A spárga rosttartalma finoman szólva sem elhanyagolható, ennélfogva a belek méregtelenítésében is fontos szerepet játszik. Tisztítja a bélfalakat, serkenti az emésztést, ráadásul bizonyos esetekben még a reumatikus és köszvényes fájdalmakat is enyhítheti. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a spárgával felléphetünk a szabadgyökök ellen, melyek az egészséges sejteket károsítják. Ennélfogva a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkentik.
Mikor terem a spárga?
Sajnos a spárga termési időszaka meglehetősen rövid, mindössze egy hónapon át tart. Május elejétől június elejéig lehet hozzájutni frissen a boltok és piacok polcain. A növény vastag, zsenge hajtásait tálalják fel, ezek a rügyek tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, melyekkel az egészségünkért sokat tehetünk.
Milyen változatai vannak a spárgának?
A legszélesebb körben a föld alatt termő fehér spárga terjedt el, amelyet gyakorta krémleves alapanyagként használnak fel. A másik ismert változata a zöld spárga, amely a föld felett növekszik. Ezzel könnyebb bánni a konyhában, mivel hámozni sem kell, elég csak alaposan megtisztítani az alsóbb részét. Fontos ugyanakkor arra is odafigyelni, hogy vásárláskor ne vegyük meg a puha spárgát, mert az már nem friss. Otthonunkban sem érdemes sokáig tárolni, ám ha mégis így teszünk, hűtőszekrényben tartsuk.
Milyen ételeket készíthetünk spárgából?
A spárgát lábosban, serpenyőben is el lehet készíteni egy kevéske kis vízzel. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy a spárga feje hamarabb elkészül, ezáltal ez a része puhább lesz, mint a szára. Ennek okán sokkal szakszerűbb megoldás beszerezni egy sáprgafőző fazekat, amelyekbe a spárgát állítva bele kell helyezni, majd a fejek aljáig kell a vizet feltölteni. Természetesen alternatív megoldásokkal is el lehet végezni a műveletet, ám ebben az esetben kreatívnak kell lenni.
Nagyjából 15-20 percig kell főzni a spárgát, és fel lehet tálalni köretként akár hal mellé. Ez egy tökéletes vegetáriánus étel, amely tele van fehérjével és értékes nyomelemekkel. A spárgát azonban lehet grillezni is, ebben az esetben a roppanós falatok kedvelőinek lehet egyfajta extra szívességet tenni. Tegyük a spárgát egy kis olívaolajon egy tálba, forgassuk meg, majd tegyük rá egy grillserpenyőre. 8-10 perc alatt igazi, al dente állagú ételt kapunk. Jó étványat kívánunk mindenkinek!