A modernizáció számos veszélyt hordoz magában, hiszen az ember a fejlődő és fejlett országokban napi szinten több órát tölt a telefon vagy a számítógép képernyője előtt. Ennek kárát elsősorban a szemünk issza meg, így kifejezetten fontossá vált a mai világban, hogy fokozottan odafigyeljünk a látásunk egészségére. Most összeszedtük azokat az ételeket, amelyek segíthetnek a védekezésben.
Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely a környezetünkből származó fénysugarakat érzékeli, optikai rendszerével leképezi azok alakját. Az ezzel előállított kép idegi ingerületek útján a központi idegrendszerbe kerül, ahol a feldolgozása során tudatosul.
Miért olyan fontos a látásunk egészsége?
Erre a kérdésre talán mindenki számára nyilvánvaló a válasz, hiszen látás nélkül érthető okokból sokkal kiszolgáltatottabbak lennénk. A napi alapvető szükségletek elvégzése is több nehézséggel járna, jobban rá lennénk szorulva a környezetünk segítségére.
A mindennapi életünk során ugyanakkor túlságosan természetesnek vesszük, hogy a szemünkkel felfoghatjuk a környezetünkben történő eseményeket. Pont emiatt kifejezetten fontos, hogy megtanuljuk értékelni a szemünk egészségét, amelyhez sokat hozzátehetünk abban az esetben, ha vitaminokban és egyéb nyomelemekben gazdag táplálékot fogyasztunk.
Milyen látássegítő vitaminokat érdemes fogyasztani?
Széles körben elterjedt tény, hogy a szem egyik legfontosabb vitaminja az A-vitamin, amelyet retinol néven is ismernek. Számos jótékony hatással rendelkezik, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy egy zsírban oldódó vitaminról van szó. Nemcsak a szem egészségének megőrzéséért tesz sokat, de a bőr feszességét is elősegíti, valamint a csontokat és a körmöket is erősíti.
Mennyit érdemes fogyasztani belőle?
Az A-vitaminból napi szinten 800-1000 mikrogamm körül érdemes fogyasztani, ugyanakkor ez a szám a testsúly függvényében változhat. Hiányának legfőbb tünete a legyengülő immunrendszer és a fáradékonyság lehet. Abban az esetben, ha bőrszárazságot tapasztalunk, esetleg a haj és köröm gyengébbé, töredezővé válik, szintén lehet gyanakodni rá, hogy túl kevés retinolt viszünk be a szervezetünkbe.
Milyen ételek bővelkednek A-vitaminban?
A zöldségek közül kiemelkedik a répa, amely rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz, ami nagyban hozzájárul a szem egészséges működéséért. Szintén megtalálható benne a rodopszin, ami élesíti a látást, különösen gyenge fényben.
Szintén kiváló A-vitamin-forrás a sütőtök, amelyből kiváló krémlevest lehet készíteni, de a kajszibarack, a marhamáj és a brokkoli is remek megoldás lehet. Ez utóbbiból ugyancsak remek krémlevest lehet készíteni.
Lutein, ami gátat vett a szem öregedésének
A lutein a retinában elsősorban a nap káros ibolyántúli sugarainak elnyeléséért felel, valamint semlegesíti a szabadgyököket. Táplálék formájában is hozzá lehet jutni, hiszen a kelkáposztában és a spenótban fellelhető. Fontos, hogy a szervezetünket gazdagon ellássuk ezzel a karotinoiddal, ugyanis ezzel csökkenthetjük a szürkehályog kialakulásának kockázatát.
Egy finom rakott kelkáposztával két legyet üthetünk egy csapásra. A szem egészségéért, a mennyei ízekért!
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/rakott-kelkaposzta-recept/