A szem egészségéért ezeket az ételeket fogyaszd

A modernizáció számos veszélyt hordoz magában, hiszen az ember a fejlődő és fejlett országokban napi szinten több órát tölt a telefon vagy a számítógép képernyője előtt. Ennek kárát elsősorban a szemünk issza meg, így kifejezetten fontossá vált a mai világban, hogy fokozottan odafigyeljünk a látásunk egészségére. Most összeszedtük azokat az ételeket, amelyek segíthetnek a védekezésben.

Az ember egyik legfontosabb érzékszerve a szem, amely a környezetünkből származó fénysugarakat érzékeli, optikai rendszerével leképezi azok alakját. Az ezzel előállított kép idegi ingerületek útján a központi idegrendszerbe kerül, ahol a feldolgozása során tudatosul.

A szem egészsége
A szem egészsége

Miért olyan fontos a látásunk egészsége?

Erre a kérdésre talán mindenki számára nyilvánvaló a válasz, hiszen látás nélkül érthető okokból sokkal kiszolgáltatottabbak lennénk. A napi alapvető szükségletek elvégzése is több nehézséggel járna, jobban rá lennénk szorulva a környezetünk segítségére.

A mindennapi életünk során ugyanakkor túlságosan természetesnek vesszük, hogy a szemünkkel felfoghatjuk a környezetünkben történő eseményeket. Pont emiatt kifejezetten fontos, hogy megtanuljuk értékelni a szemünk egészségét, amelyhez sokat hozzátehetünk abban az esetben, ha vitaminokban és egyéb nyomelemekben gazdag táplálékot fogyasztunk.

Milyen látássegítő vitaminokat érdemes fogyasztani?

Széles körben elterjedt tény, hogy a szem egyik legfontosabb vitaminja az A-vitamin, amelyet retinol néven is ismernek. Számos jótékony hatással rendelkezik, azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy egy zsírban oldódó vitaminról van szó. Nemcsak a szem egészségének megőrzéséért tesz sokat, de a bőr feszességét is elősegíti, valamint a csontokat és a körmöket is erősíti.

Zöldségek
Zöldségek

Mennyit érdemes fogyasztani belőle?

Az A-vitaminból napi szinten 800-1000 mikrogamm körül érdemes fogyasztani, ugyanakkor ez a szám a testsúly függvényében változhat. Hiányának legfőbb tünete a legyengülő immunrendszer és a fáradékonyság lehet. Abban az esetben, ha bőrszárazságot tapasztalunk, esetleg a haj és köröm gyengébbé, töredezővé válik, szintén lehet gyanakodni rá, hogy túl kevés retinolt viszünk be a szervezetünkbe.

Milyen ételek bővelkednek A-vitaminban?

A zöldségek közül kiemelkedik a répa, amely rengeteg béta-karotint és A-vitamint tartalmaz, ami nagyban hozzájárul a szem egészséges működéséért. Szintén megtalálható benne a rodopszin, ami élesíti a látást, különösen gyenge fényben.

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/kulonleges-etelek-receptek/repas-tojasragu-uvegtesztaval/

Szintén kiváló A-vitamin-forrás a sütőtök, amelyből kiváló krémlevest lehet készíteni, de a kajszibarack, a marhamáj és a brokkoli is remek megoldás lehet. Ez utóbbiból ugyancsak remek krémlevest lehet készíteni.

Lutein, ami gátat vett a szem öregedésének

A lutein a retinában elsősorban a nap káros ibolyántúli sugarainak elnyeléséért felel, valamint semlegesíti a szabadgyököket. Táplálék formájában is hozzá lehet jutni, hiszen a kelkáposztában és a spenótban fellelhető. Fontos, hogy a szervezetünket gazdagon ellássuk ezzel a karotinoiddal, ugyanis ezzel csökkenthetjük a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Egy finom rakott kelkáposztával két legyet üthetünk egy csapásra. A szem egészségéért, a mennyei ízekért!

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/rakott-kelkaposzta-recept/

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: