Az Aranyszemek Története – ismerd meg a kukoricát!

A kukorica nem csupán egy egyszerű gabonanövény. Egy igazán tápláló és sokoldalú élelmiszer, amely gazdag történelmi háttérrel és kulturális jelentőséggel bír. Hasznos összetevőinek és számos felhasználási módjának köszönhetően a kukorica nélkülözhetetlen része lehet az egészséges étrendnek. Akár főve, akár grillezve, de levesként vagy popcornként elkészítve is megállja a helyét. 

A kukorica múltja 

A kukorica őshazája Közép- és Dél-Amerika. A népies nevén tengeri, törökbúza, málé több ezer éves múltra tekint vissza, ugyanis csaknem 7000 évvel ezelőtt kezdték el termeszteni. Az ősi civilizációk, mint az aztékok és a maják, a kukoricát alapvető élelmiszerként fogyasztották. A növény gyorsan elterjedt Észak-Amerikában is, ahol az őslakosok különféle ételekhez használták fel. Az európai lakosság a 15. században ismerte meg, amikor Kolumbusz Kristóf felfedezte az Újvilágot.

Talán kevesen tudják, de a kukorica nem csak sárga színben pompázik. Való igaz, hogy ez a legelterjedtebb fajta, ugyanakkor létezik fehér, piros, lila és fekete kukorica is, amelyek mind különleges ízvilággal rendelkeznek. A színes kukorica különösen gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a sejtkárosodás elleni védelemben. Megkülönböztetjük még az édes kukoricát, a cukor kukoricát és a durva kukoricát. Mindegyik fajtát különböző célokra használják. 

Mit tud ez a gabonanövény? 

A kukorica rendkívül tápláló és számos jótékony hatással bír. Egy csésze, azaz körülbelül 150 gramm főtt kukorica mindössze 143 kalóriát tartalmaz. Fehérjéből 5,4 grammot, zsírból 2,2 grammot, szénhidrátból 31,3 grammot, rostból pedig 3,6 grammot tartalmaz. 

A kukorica nem szerénykedik, ha vitaminokról, ásványi anyagokról van szó. A benne található A-vitamin segít megőrizni szemünk egészségét, illetve hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. B-vitaminokban is bővelkedik, amelyek segítik az energia-anyagcserét, valamint az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A kukoricában C-vitamin is rejtőzik, ami csakugyan fontos az immunrendszer számára. 

Az ásványi anyagok közül tartalmaz magnéziumot, foszfort és káliumot. Mindezek szerepet játszanak a megfelelő izommunkában, nélkülözhetetlenek a csontok és fogak egészségéhez, valamint a vérnyomás szabályozásában is részt vesznek. 

Sütve, főzve, grillezve vagy pattogtatva? Kísérletezésre fel! 

A kukorica sokféleképpen fogyasztható, talán ezért is olyan népszerű. Ha eddig leginkább főtt formában fogyasztottad, itt az ideje teret engedni más lehetőségeknek is, hiszen a kukorica többet tud, mint azt elsőre gondolnád.

  • Ha grillezni támad kedved, akkor mindenképp dobj a rácsra egy-két cső tengerit is. Grillezés által finom karamellizált íze lesz a kukoricának.
  • Ha könnyű, de mégis tápláló nyári salátára vágysz, válogass össze néhány roppanós zöldséget, és ne hagyd ki belőle a kukoricát sem.
  • Ha szereted a leveseket, akkor mindenképp érdemes kipróbálnod a kukoricából készült krémlevest is. Tökéletes választás a hűvösebb napokra.
  • Ha a kompakt megoldások híve vagy, akkor válaszd a kukoricalisztből készült tortillát és töltsd meg zöldségekkel, hüvelyesekkel, sovány húsokkal ízlés szerint. 
  • Amit talán kevesebben ismernek, az a polenta, azaz a kukoricadarából készült krémes köret, amely remekül illik húsokhoz és zöldségekhez egyaránt.
  • Végül, de nem utolsósorban, ne feledkezzünk meg a pattogatott kukoricáról sem. Pláne, ha otthon készítjük, olajmentesen, kevés sóval, saját fűszerezéssel. Ehhez a változathoz szükséged lesz egy popcorn készítő gépre, amelyben percek alatt ki tudod pattogtatni a kívánt mennyiségű kukoricát. 

A kukorica nem csak a konyhában hasznos alapanyag

Azon túl, hogy a kukorica alapvető élelmiszer, takarmányként is szolgál, továbbá ipari célokra is hasznosítják. Felhasználják bioüzemanyagok előállítására és ipari termékek gyártására. Az élelmiszeriparban a kukorica magjából különböző termékek készülnek, mint például liszt, olaj, keményítő és szirup. 

A kukorica termesztése viszont kihívásokkal is jár, mivel a növény érzékeny a különböző kártevőkre, betegségekre és a klímaváltozás hatásaira. A fenntartható gazdálkodási módszerek és a genetikai fejlesztések segíthetnek a hatékonyabb és ellenállóbb fajták kialakításában.

*

Ha kedvet kaptál a kukoricázáshoz, készítsd el két legnépszerűbb kukoricás receptjeink egyikét: a vegán chilis babot vagy a mexikói töltött paprikát!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: