Apró, kapható zöld és fekete változatban, tele van vitaminnal, ráadásul a mediterrán konyha egyik kihagyhatatlan alapanyaga: igen, aki ebből még nem találta ki, annak eláruljuk, hogy a mai cikkben az olívabogyó élettani hatásait vesszük górcső alá. A fogyasztásával kordában tarthatjuk a koleszterin-szintünket, segíthetjük a szív- és érrendszerünket, de még a krónikus gyulladásokat is visszaszoríthatjuk. Íme, ezeket érdemes tudni az olívabogyóról!
Olaszországban, Görögországban, de valamennyi mediterrán területen a gasztronómia egyik kihagyhatatlan alapanyagát képezi az olívabogyó. Szemre két nagy különbséget fedezhetünk fel az olívabogyók között: az egyik változat zöld színben pompázik, míg a másik feketében. Ennek alapvetően az az oka, hogy más érési szakaszban dolgozzák fel őket. A zöld fajtát ősszel, míg a feketét januárban és februárban szedik le.
Miért fontos olívabogyót enni?
Elsősorban azért, mert tele van értékes tápanyagokkal. Az olívabogyó az egyik legszuperebb természetes gyulladáscsökkentő, minek után nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst. Ezek az antioxidánsok felelnek a sejtjeink épségének megőrzéséért, így számos betegség kialakulásának vehetjük elejét, ha beépítjük az étrendünkbe az olívabogyót.
Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Az olívabogyó A-, B-, C- és D-vitamint is bőségesen tartalmaz, így az immunrendszerünk, a bőrünk, az idegrendszerünk és a szemünk egészségéért is sokat tehetünk a fogyasztásával. Az ásványi anyagokat illetően kalcium, vas, magnézium és kálium található benne, így a vérképződésért, a csontjaink egészségéért, valamint az izmainkért is sokat tehetünk.
Telítetlen zsírokat juttathatunk be vele a szervezetünkbe
A mediterrán konyha egyik nagy előnye, hogy számos olyan alapanyagot tartalmaz, melyek telítetlen zsírokban bővelkednek. Az olívabogyó is közéjük tartozik, és több kutatás is rámutatott, hogy többek között ennek köszönhetően a mediterrán régióban kevesebb a hasnyálmiriggyel és vastagbéllel kapcsolatos megbetegedések aránya.
Mivel érdemes fogyasztani?
Az olívabogyó remekül passzol a különféle húsételekhez, talán a csirke mellé tálalják fel a leggyakrabban. Ugyanakkor a tonhal mellé is párosítható, tonhalkrém esetében például az olívabogyó kiváló ízfokozóként szolgál. Azok számára, akik diétáznak, jó hír, hogy a saláták egyik kihagyhatatlan alapanyaga.
Ha főzéshez, sütéshez szeretnénk az olívát felhasználni, az olívaolajat sem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Többek között csökkenti a puffadást és a gyomorégést, serkenti az emésztést. Azonban figyeljünk oda, hogy melyik olajat milyen célra alkalmazzuk, ugyanis nem mindegyik alkalmas nagy hőfokon történő sütésre.