Laktató, olcsó és a vasárnapi ebéd nélkülözhetetlen alapanyaga: igen, talán sokat kitaláltátok, hogy a mai cikkünk a burgonya élettani hatásait igyekszik feltárni. A magasabb szénhidráttartalma miatt gyakran száműzik a diétás étrendekből, holott fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat vihetünk be a szervezetünkbe a fogyasztásával. A különféle változatai és az elkészítési módok között rejlik a titok nyitja, érdemes tehát ezekkel az apróságokkal is tisztában lenni. Íme, ezeket kell tudnod a burgonyáról!
A burgonya a 16. század környékén került Európába. Akkori változata, elsősorban a gumójának színe és formája merőben eltért a ma ismert fajtától. Nemcsak étkezések alkalmával, de gyógyítások során is nagy hasznát vették. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt napjainkban is gyakorta alkalmazzák tisztítókúrák során, a nehéz fémek elleni védekezésben.
Miért szeretjük annyira a burgonyát?
Elsősorban azért, mert nagyon könnyen beszerezhető, aztán pedig az alacsony ára miatt. Végül pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy sok energiát ad, eltelít, valamint sokféleképpen elkészíthető.
Fontos vitaminokat tartalmaz
Habár a krumpli nem a vitamintartalma miatt örvend nagy népszerűségnek, érdemes tisztában lenni vele, hogy A-, B- és C-vitamin is található benne. Az ásványi anyagokat illetően a kálium emelkedik ki a sorból, ami elsősorban a szívünk egészséges állapotának megőrzéséért tesz sokat. Nem utolsó sorban pedig érdemes szót ejteni a krumpliban található foszforsókról, melyek az idegrendszerünk kielégítő működését teszik lehetővé. Kis mennyiségben, de vasat és magnéziumot is tartalmaz, ezek az izmaink, valamint a vérünk egészségéért járulnak hozzá.
Nem mindegy, hogyan fogyasztjuk
A burgonyát sokféleképpen elkészíthetjük, ám ha az egészséget tartajuk szem előtt, elsősorban a főtt változatát ajánljuk fogyasztásra. Ez a változata rendkívül tápláló, ugyanakkor jól emészthető is, így székrekedés ellen ideális gyógymód lehet. Emésztési problémákra ideális választás, nyugtató hatással bír az emésztőrendszer izomzatára, de a hasmenés során elveszített ásványi sókat is segít visszanyerni.
A burgonya méregtelenít
A burgonya a benne megtalálható sok ásvány mellett szerves keményítővel is rendelkezik, amely segíti a szervezetünk méregtelenítését. Elsősorban a nyers krumpli levét ajánljuk erre a célra, ugyanis ez remek vízhajtó hatással bír. Ennek köszönhetően diétában is alkalmazható ételről van szó.
Hogyan készítsük el a burgonyát?
Amennyiben a zsírban vagy olajban készült krumplit szereted, sajnos rossz hírrel szolgálunk: ezek nem az egészséges változatok. A párolt verzió ellenben nagyon is kedvező a szervezetünk számára. Ezzel sokkal nagyobb mennyiségben megőrizzük a zöldségben megtalálható vitaminokat és ásványi anyagokat. Bizonyos kutatások arra is rámutattak, hogy vérnyomáscsökkentő hatással bír a párolt krumpli fogyasztása.
Vegán, vegetáriánus étrend? Az újburgonyát ajánljuk!
Az újburgonyához áprilistól júliusig juthatunk hozzá a boltokban. Általában a héjával együtt készítjük el, uborkasalátával, esetleg más párolt zöldségekkel teljes értékű étkezést kapunk. Amennyiben az újburgonyát választjuk, a gyomorsav egészséges helyreállításának kedvezhetünk, de egyes népi gyógymódok alapján az álmatlanság leküzdésére is használható.