Chia mag pudinggal, a tökéletes választás

A magvak fogyasztásának jótékony hatásairól már sok szó esett a Clean Eating Magyarország oldalán, ugyanakkor a chia mag kiemelkedik közülük. Ez a magas rosttartalmú tápanyag képes „csodákat” művelni az emberi szervezettel. Számos variációban hozzá lehet adni a napi étkezéseinkhez, mutatjuk, hogy mi milyen tippeket ajánlunk.

Honnan származik?

A chia mag Közép- és Dél-Amerikából származik, elsősorban Mexikó középső és déli részén őshonos. Exportálásuknak köszönhetően viszonylag széles körben elterjedt a világban, Magyarországon is könnyűszerrel hozzá lehet jutni. Igazi csodatevőként ismert, hiszen az élettani hatási rendkívül kedvezőek.

Chia mag
Chia mag reggelihez

Mit érdemes tudni a chia magról?

A chia magot már évezredekkel korábban felfedezték, hiszen a korabeli harcosok, elsősorban a maják az állóképességük javításának fokozása céljából fogyasztották. Kiváló energia- és fehérjetartalmuk miatt az izomzat egészséges fenntartását, növelését lehet elősegíteni vele. Maga az elnevezés is erre utal, hiszen a chia szó magyarul „erő”-t jelent.

Miért érdemes fogyasztani?

Ahogy már fentebb említés szintjén szóba került, azok számára kifejezetten javallott a chia maga fogyasztása, akik valamilyen testedzést végeznek. A gabonaféléknél is nagyobb fehérjetartalommal bírnak, 28 grammjában 4 grammot tartalmaz, azonban arra érdemes odafigyelni, hogy mértékkel fogyasszuk.

https://cleaneating.hu/taplalkozas/igy-hasznald-a-chia-magot/

Segíti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően tisztítja a bélfalakat, valamint kiváló emésztéssegítő hatással bír. 100 gramm chia magban hozzávetőlegesen 30 gramm rost található, amivel az egyik legjobb rostforrás az ismert tápanyagok között. Diéta során is javallott a fogyasztása, mivel megtapadnak a tápcsatornában, ezzel pedig teltségérzetet váltanak ki.

Csontok egészsége

Az időskori csontritkulás egyre nagyobb problémát okoz a népesség körében. A chia mag gazdag vasban, foszforban, kalciumban és magnéziumban, ezek az ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a csontok és a fogak egészséges megtartásához. Az idegrendszer épségét is megóvja.

Telítetlen zsírsavak

A chia magban nagy mennyiségben találhatók meg telítetlen zsírsavak, így bővelkedik omega-3- és omega-6-zsírsavakban. Ez hozzásegíti a szervezetet az egészséges vérzsírérték megtartásához, továbáb gyulladásgátló tulajdonsággal is rendelkeznek.

Chia mag pudinggal? A tökéletes választás!

A chia magot számos étkezésünkhöz fel tudjuk használni, de elsősorban a reggelikhez és vacsorákhoz tudjuk kiegészítőként hozzáadni. Mivel remekül felszívja a folyadékot – a kétszeresét képes felszíni a saját tömegének -, puding formájában remek választást nyújthat a fogyasztása.

Chia pudding:

  • 5 evőkanál ciha mag
  • 3 dl rizstej
  • 50 gramm banán, eper vagy valamilyen szezonális gyümölcs
  • egy evőlanál méz
  • egy sor reszelt étcsokoládé

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/kulonleges-etelek-receptek/mandulas-ricotta-torta/

https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/a-tokeletes-chia-puding-receptje/

 

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom