Gyulladáscsökkentő táplálkozás

Ha megnézzük a leggyakoribb egészségügyi problémákat,  – úgy mint az ízületi betegségek (arthritisz), diabétesz, magas vérnyomás, asztma, IBD,… – azt látjuk, hogy csak hosszútávó életmódváltással lehet kezelni a tüneteket. Ami azonban nem túl nyilvánvaló az, hogy ezen betegségek gyökere egy tőről fakad és ez a gyulladás.  Jó hír, hogy megfelelő irányelvek mentén történő táplálkozással és gyulladáscsökkentő élelmiszerek fogyasztása mellett a gyulladás minden esetben csökkenthető. Ezek az irányelvek tökéletesen integrálva vannak a Clean Eating táplálkozásba, ezért most végig vesszük őket, bemutatjuk a tiltandó gyulladáskeltő ételeket és kiemeljük a legjobb gyulladáscsökkentő élelmiszereket.

Mi a gyulladás?

A gyulladás az orvosi szaknyelv úgy fogalmazza meg, hogy „az immunrendszer láncreakción alapuló válasza egy fertőzésre vagy irritációra”. A szervezet ezzel a folyamattal védekezik a vírusok, baktériumok, sérült sejtek ellen. A gyulladás célja, hogy eltávolítsa ezeket a káros betolakodókat és gyógyítsa magát. Nélküle a sebek hamar elfekélyesednének, és minden fertőzés halálos lenne.

Nézzük hogyan néz ki a gyulladásos folyamat: Első lépésben egy szövetkárosodás keletkezik, amit okozhat sérülés, idegen (kémiai) anyagok behatolása, mikroorganizmusok (baktériumok, vírusok), sugárzás, esetleg hibás vérkeringés következtében létrejövő oxigénhiányos sejtelhalás.  Amikor ezek közöl valamelyik megtörtént a területen fokozódik a véráramlás és a vérből fehérvérsejtek jutnak a szövetek közé és felhalmozódnak a károsodott részen. Ezen sejtek egyik része felfalja a baktériumokat, vagy a sérült sejteket és gennyesedés során eltávolítja azokat. Közben a többi fehérvérsejt olyan anyagokat bocsát ki, melyek fokozzák az ilyen anyagok vándorlásának sebességét, valamint mozgósítják az immunrendszert. Amikor a kiürülés bekövetkezett létrejön a gyógyulás.

Azonban sok esetben a szervezet önmagától erre teljesen nem képes és a gyulladásos folyamat tartóssá válik. A krónikus gyulladások később más betegségek forrásává vállnak. Mivel szervezetünk jól van összerakva kisebb sérülések, zúzódások esetén ettől nem kell tartani, azonban kémiai hatások, vagy mikroorganizmusok, esetlegesen az immunrendszer hibás működése már krónikus gyulladást is okozhat. Különösen veszélyes, hogy a kisebb rejtett gyulladások nem jelentkeznek egyértelmű testi tünetekben, azonban szintén betegségekhez vezethetnek.

Milyen a gyulladáscsökkentő étrend?

A krónikus gyulladás kialakulásának három fontos dolog kedvez: a genetikai tényezők, étrend és életmód. A modern étrend sajnos egyre távolabb kerül a természettől és ezzel arányosan egyre több olyan anyagot tartalmaz melyre a szervezet gyulladással válaszol. A táplálkozás legalapvetőbb eleme ezért a magasan feldolgozott élelmiszerek kizárása, vagy minimalizálása kell, hogy legyen. A Clean Eating elmélete erre alapul. A természetes élelmek fontossága elengedhetetlen, de ezekből az élelmekből is igyekezzünk kiegyensúlyozottan táplálkozni. Ez hazánkban és a nyugati világban azért nehezebb, mert a mi étrendünk évszázadok óta a nehezen emészthető húsokra és szénhidrátokra alapul, kevés friss növénnyel és még kevesebb Omega3 zsírsavval. Szerintem ilyen szempontból a legjobb az ősi mediterrán táplálkozást emelhetjük példaként, amit a változatos zöldségek, gyümölcsök, hidegen sajtolt olajok és kisebb mennyiségű könnyebben emészthető húsok és szénhidrátok jellemzik. Ha a cél a szervezet gyulladásmentesítése akkor érdemes ezt a stílust meghonosítani konyhákban. A gyulladáscsökkentő diéta lényeg az, hogy a táplálkozásoddal sok antioxidánst, megfelelő ásványi anyagokat és esszenciális zsírsavakat kell folyamatosan bevinned, mert ezek az anyagok pozitívan hatnak a már kialakult gyulladásokra. A megelőzés terén fontos kerülnöd a mesterséges anyagokat, a nehezen emészthető élelmiszereket, az allergéneket. Megemlítendő, hogy a szervezet teljes gyulladásmentesítése lehetetlen, apróbb akut gyulladások mindig vannak testünkben.

Vegyük is sorra, hogy milyen élelmiszerek növelik és csökkentik a kockázatot.

Gyulladást okozó élelmiszerek

Lehet, hogy tudtodon kívül Te is gyulladáskeltő étrenden élsz? Listánkon összeszedtük a főbb gyulladást okozó élelmiszereket. Alapként amerikai Arthritis Foundation kutatását vettük.(3) Íme azok az élelmiszerek melyeket kerülni kell.

Telített zsírok és transz-zsírok: Ezek azok zsírok melyektől a gyorsételek és más bő olajban sütött ételek annyira laktatóak és finomak. A hambin, a sült krumplin és a rántott húson túl is rengeteg magasan feldolgozott termékben van belőlük bőven úgy, mint a snackek (chipsek, kekszek), a fagyasztott félkész termékek, csokik, fánkban. Legnagyobb arányban a még manapság is egészségesnek hitt margarinokban van. Fontos távol maradnod minden olyan élelmiszertől, amelyek hidrogénezett olajat tartalmaz, mert ez az elsődleges forrásuk, de kerülnöd kell a telített zsírokban gazdag és nehezen emészthető vörös húsokat, mint a marha és a sertés. (1)

Nehezen emészthető húsok: A vörös húsok emésztése a szervezet számára lassú megterhelő folyamat. Ilyenkor akár 12 órán keresztül is pang a belekben, ami gyulladást okoz. A vörös húsokban továbbá egy arachidonsav nevű anyag található, ami szintén problémás ilyen szempontból. Különösen veszélyesek az ipari szinten tenyésztett állatokból készült húsok, mivel testidegen antibiotikumokat és gyógyszer származékokat tartalmaznak.

Finomított cukor: Talán nem okoz meglepetést, hogy ez a fehér méreg a leggyakoribb gyulladást okozó élelmiszer. Sajnos elkerülni nem annyira egyszerű mint gondolnánk, ezért mindig alaposan olvasd el összetevőket, mert gyakran rejtett cukrokként szerepel a termékben mint pl. szacharózt, vagy fruktóz.

MSG: Ezt a nátrium-glutamátként is nevezett, ellentmondásos élelmiszer-adalékot ízfokozóként használják. Legnagyobb mennyiségben a gyorsételek és a felvágottak tartalmazzák, de ma már szinte bármi beleteszik, hiszen meglepően tudja emelni az ízélményt, nem mellesleg függőséget alakít ki. Az MSG több irányból is idült gyulladást okozhat. Fokozza a tüneteket, hogy az MSG a májat is károsítja. Hazánkban a termékek összetételénél, mint mononátrium-glutamát vagy E621 szokták jelölni.

Aszpartám: Az aszpartám egyike a legveszélyesebb mesterséges édesítőszernek. Szerencsére ma már a legelutasítottabb adalékanyag, annak ellenére, hogy egy időben szabályos propagandahadjárat folyt a tisztára mosásáért. Az amerikai Arthritis Faundation szerint rámutat, ha az olyan vegyi anyagokat, mint az aszpartám, az immunrendszer idegen anyagként tekinti és azok támadásával gyulladásos reakciót okoz.

Finomított liszt termékek: A szokásos péktermékek, mint a kenyerek, zsemlék, kekszek és gabonafélék főleg finomított szénhidrátokból állnak, melyekből a fontosabb tápanyagok hiányoznak, ellenben magas glikémiás indexel (GI) bírnak. A magas glikémiás indexű élelmiszerek ún. AGE végtermékeket hoznak létre a szervezetben, melyek gyulladást okozhatnak. Ezen termékek magas gluténtartalma egyes személyeknél a beleket irritálva okozhatnak gyulladást. (2)

Kazein: A kazein a tejben található egyik fehérje. Ma már elismert tény, hogy ez a testidegen ragacsos anyag leginkább a belek, és az ízületi gyulladását fokozza. Ha nálad is ilyen problémák jelentkeznek fontos kerülnöd a tejtermékeket, beleértve a laktózmentes változatokat is, ugyanis kazeint azok is tartalmaznak.

Alkohol: Az alkohol a májat terheli és az emésztőrendszert irritálja. A túlzott alkoholfogyasztás a többszervi kölcsönhatásokat is zavarja. Az alkoholt kerülni kell, vagy csak alkalmanként és mérsékelten fogyasztani. Ha alkalmanként 1 pohár vörösbor, vagy jó minőségű sört iszol meg attól nem kell aggódni, de nagyobb mennyiség, vagy a röviditalozás már károkat okozhat.

Kávé: A kávé marketingje mostanában nagyon jó, ezért terjednek azok a hírek, miszerint valójában egészséges italról van szó. Ugyan a kép nem fehér-vagy fekete, de az biztos, hogy az erősen pörkölt fekete kávé savas kémhatása miatt a belek irritációját okozza.

Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Ahogy a Clean Eating elmélete is tanítja, mindenképp a természethez minél közelebb álló élelmiszereket kell preferálnod. azonban ezek közül is kiemelkednek egyes élelmek. Lássuk ezeket.

Gyulladáscsökkentő diéta ételei

Zöldségek: A zöldségek mindegyike javítja a szervezet PH értékét, ezért a zöldségfogyasztás önmagában is gyulladáscsökkentő.  Naponta 3, vagy több alkalommal fogyassz friss zöldségeket, melyek gazdagok antioxidánsokban és a sejtgyógyulást elősegítő flavonoidokban. A legjobbak a teljesség igénye szerint: sárgarépa, keresztesvirágú zöldségek (brokkoli, káposzta, karfiol és kelkáposzta), leveles zöldek (pl. mángold, spenót), hagyma, borsó, salátafélék.

Gyümölcsök: Zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsökkel is mikro- , illetve fitonutriensek egyedi komplexét veheted magadhoz. Napi 2-3 adag fogyassz valamilyen gyümölcsöt, lehetőleg változatosan. Nagyon jó az alma, szeder, áfonya, ribizli, cseresznye, a citrusfélék, körte, ananász, szilva, gránátalma vagy az eper.

Víz:  Győződj meg róla, hogy testtömegedhez mérten elegendő mennyiség, tisztított vizet iszol. A gyulladás során keletkező káros anyagok kiürüléséhe ugyanis ez elengedhetetlen. Ügyelj arra, hogy mindig hidratált légy, ezért napi 7-8 alkalommal is érdemes valamilyen egészséges folyadékot magadhoz venned. A víz minősége sem mellékes. A műanyagpalackoa vizekben ftálsav található, ez a palackokból oldódó mesterséges, gyulladáskeltő anyag. A házilag tisztított ivóvíz ennél jobb választás. Tarts szem előtt, hogy a hiányos hidratáció után történő emelt vízfogyasztás minden esetben a gyulladás csökkenéséhez vezet!

Omega-3 zsírsavak: Az Omega 3 zsírsavak közé tartozó EPA és DHA igen erős gyulladáscsökkentők. Napi legalább 1 alkalommal szükséges fogyasztani ezekből az egészséges esszenciális zsírokból. Legjobb forrásai a halak, az avokádó, extra szűz olívaolaj, lenmag- és kendermagolaj, a diófélék. Ha nem napi szinten fogyasztani ezekből, akkor halolaj kapszulával érdemes pótolni. (4)

Gyógynövények és fűszerek: Hajlamos vagyunk elfelejtkezni arról, hogy a fűszerek többsége valójában gyógynövény, melyek óriási mennyiségben tartalmaznak hasznos tápanyagokat. Az illóolajban gazdag fűszerek azért fontosak, mert belőlük gyulladáscsökkentő illóolajok, csersavak és zsírsavszármazékok keletkeznek, valamint erősítik az immunfolyamatokat. Kiemelkedő közülük a kurkuma, gyömbér, fahéj, fokhagyma, csili, de a zöld fűszerek is nagyon jók, mint a bazsalikom, rozmaring és a kakukkfű. (5)

Tea: A fűszerekhez hasonló gyulladáscsökkentő gyógynövények vannak a teafélék között is. Nagyon jó közülük a csipkebogyó tea, a gyömbértea, a zöld tea, de remek a sok más szuper hatással rendelkező oolong tea is.

Friss gyümölcsitalok: Ha van otthon gyümölcscentrifugád, vagy slowjuicered akkor koncentrált mennyiségben is könnyedén elfogyaszthatod a gyulladáscsökkentő élelmeket. Készíts smoothieket, vagy gyümölcsitalokat. Ilyen formában kedvenc ízesítéseddel azokat a zöldségeket is elfogyaszthatod melyek ízét nem szereted (pl spenót, kelkáposzta, gránátalma,…) Egyszerű gyulladáscsökkentő italt készíthetsz pl zeller, uborka, gyömbér, ananász, spenót és citrom hozzáadásával. Töltsd le életmódprogram tagsággal elérhető „Funkcionális italok és smoothiek” című könyvünket, hogy megtaláld kedvenceidet.

Habár magazinunk elsődlegesen a táplálkozás irányából vizsgálja meg a kérdést, fontos megemlítenünk, hogy a gyulladások kialakulásában az életmód is fontos szerepet játszik. A stressz és a mozgáshiány a gyulladás kialakulásának kedvez. Ügyelj arra, hogy életmódod minél aktívabb legyen. A legjobb ha valamilyen állóképességfokozó sportot (úszás, futás, biciklizés,…) űzöl, akár heti 2 alkalom is sokat segíthet. Ugyanakkor, ha a cél a gyulladáscsökkentés, akkor a kemény, nagysúlyos edzések nem jók, hiszen ezek az izomrostok sérülését okozva folyamatos kisebb gyulladásokat okoznak. Ma már köztudott, hogy a stressz nagyon erős gyulladásfokozó hatással bír. Fontos, hogy megtaláld a nyugalmat az életedben. Pihenj sokat, keresd a harmóniát az életben, próbáld meg feldolgozni a munkahelyi stresszt, de ha nem megy inkább válts. Meglepő, de ennek a kérdésnek is van egy táplálkozási vonulata, ugyanis a magnéziumban és folsavban gazdag ételek segítik a hangulat javulását, de alvást segítő étrend is létezik.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Fejessalis egytálétel recept

A fejes salátát mindenki jól ismeri, azonban kevesen fogyasztják a hamburgeren túl… Pedig egy igazán értékes zöldségről van szó, amely sokféleképpen fehasználható.

Elolvasom