Karfiolrizses darált szarvas

Fogyasszunk gyakrabban vadhúst!

A legtöbb háztartásban ritkán, jellemzően ünnepek során kerül vadhús az asztalra. Pedig a tévhitekkel ellentétben a vadon élő, erdei állatok húsa nem csak zamatos, de egészséges is. 

A vadonélő állatoknak a húsa alacsony zsírtartalommal rendelkezik. Ami a vadállatok aktív életmódjának és természetes táplálkozásának tudható be. A vadhús hasonlóan kevés kalóriát tartalmaz, mint a sovány halhús, amit szakemberek a diéta fontos elemeként ajánlanak. Továbbá bizonyos létfontosságú ásványi anyagok kétszeres, háromszoros, vagy akár többször nagyobb arányban fordulnak elő a vadhúsban, mint a tenyésztett háziállatokéban.  Bővebben erről egy külön cikkben is olvashattatok nálunk. Érdemes őket bevetni, izgalmas fogások készíthetőek belőlük, ha már unjuk a csirke, pulyka, szarva triumvirátust.

Nemrég össze is szedtünk 9 okot, amiért érdemes néha beiktatnod a vadhús-fogyasztást az étrendedbe, kattints ide érte:

9 ok, amiért érdemes vadhúst enned

Most pedig mutatunk egy könnyen összedobható egytálételt, ami darált szarvashús felhasználásával készül.

szarvas_3

Karfiolrizses darált szarvas recept

Mutatunk egy könnyen összedobható egytálételt, ami darált szarvashús felhasználásával készül.
Előkészület: 10 minutes
Főzés: 30 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Gourmet
Kulcsszó: karfiol, karfiol rizs, szarvas, vadhús
Tálalás: 2
Kalória: 296.8kcal
Cost: 4000 ft

Hozzávalók

  • 400 g karfiol
  • 300 g darált szarvas
  • 1 fej hagyma
  • 1 szár angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db pritamin paprika
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 ek magos mustár
  • 1 dl víz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk zsálya
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk só, bors

Elkészítés

  • Készítsd elő a karfiolt: vágd  kisebb darabokra és tedd az aprítógépbe. Ha nincs aprítógéped, a legegyszerűbb ha egy nagylyukú reszelőn lereszeled. A hagymát, a paprikát és a zellert szeleteld fel.
  • Az olívaolajon kezd el megpirítani a darált húst. Amikor már kifehéredett, add hozzá a hagymát, a zellert és a paprikát.
    szarvas_6
  • Pár perc után add hozzá a karfiolt is és 5-6 percig erős lángos süsd őket.
    szarvas_5
  • Ezután jöhetnek a fűszerek: rozmaring, zsálya, fokhagyma, római kömény,,mustár, só és a bors. Alaposan keverd őket összes és pár percig pirítsd tovább.
    szarvas_4
  • Végül add hozzá a paradicsompürét és a vizet és hagyd addig párolódni, amíg a folyadékot szépen eltűnik és már tálalhatod is.
    szarvas_1

Tápanyagok

kalória: 296.8kcal | szénhidrát: 11.2g | fehérje: 36.8g | zsír: 12g | telített zsír: 5.3g | többszörösen telített zsír: 0.7g | egyszeresen telített zsír: 2.5g | koleszterin: 120mg | rost: 4.4g | cukor: 4g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!

Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!

További könnyed, ízletes recept javaslataink:

Clean vadas

Mutatunk neked egy egyszerű receptet a vadas szósz elkészítéséhez amit egy tuti karfiol steakkel koronázunk meg.
Nézd meg ezt a receptet!

Rakott karfiol recept

Egyszerű, mennyei és egészséges
Nézd meg ezt a receptet!
Rakott karfiol

Túró-csirkemell fasírt bulgur bizivel recept

Ismét egy újabb klasszikus fogás clean eating verzióban, éljen a konyhai kreativitás!
Nézd meg ezt a receptet!
Fitt fasírt

 További infókat találsz a vadhúsokról a recept támogatójának, az Agrármarketing Centrum oldalán (kattints!)

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: