A B C D E F G K L M N O P R S T V X Z
D- Di

D-vitamin

A D-vitamin (másnéven kalcitriol) a zsírban oldódó vitaminok egyike. Újabb kutatások szerint nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag.

Kétféle D-vitamin különböztetünk meg: a D2 és a D3 vitamint. D2 vitamint tartalmaznak inkább a növények, vegyesen mindkettőt pedig az állati eredetű élelmiszerek. A D3 vitamin sokkal aktívabb, mint a D2, és ez keletkezik a napsugárzás hatására a bőrben is.

A D-vitamin igen jelentős szerepet tölt be a csontok és fogak egészséges fejlődésében, illetve  ezek szerkezetének fenntartásában, mivel szabályozza a kálcium és a foszfor anyagcseréjét. Elősegíti továbbá a gyomor-bél traktusból és a veséből a kálcium felvételét, illetve visszaszívódását, és fokozza a csontokban a csontképződést. A D-vitamin szükséges az egészséges izom-és idegrendszeri működéshez is.

  • Előfordulása:  tojás, tengeri jalak, csukamájolaj, 
  • A hiányosság tünetei: csontlágyulás, bélbetegségek, májbetegség