Likopin – a vörös antioxidáns

Haladó természetgyógyászok kedvence és ma már üdítőitalokat is dúsítanak vele: ez a likopin. Ismerd meg írásunkban ezt a remek antioxidánst!

A likopin a karotinoidok közé tartozó vegyület, mely a zöldségek és gyümölcsök vörös színét adja. A karotinoidok közé több mint 600 féle vegyület tartozik, azonban amiért ez számunkra különleges az erős antioxidáns hatása. A béta-karotin mellett ugyanis ez az anyag bír a legértékesebb szabadgyök-ellenes tulajdonságokkal, azonban ellentétben a béta-karotinnal a likopin közvetlenül fejti ki hatását, mivel nincs provitaminja. Aki halott már róla szinte biztos, hogy a paradicsomhoz köti, mint az annak piros színt adó anyag. Kevesen tudják, de a paradicsom színe még az 1800-as évek elején is sárga volt. Mai piros színét az azóta végzett gondos nemesítés eredményeképpen kapta. Mivel a sötétebb színű paradicsomok keresettebbek voltak a termesztők egyre inkább így nemesítették akkor még nem sejtve, hogy ezzel többszörösére emelik ezt az igen egészséges anyagot, ritka példát adva az emberi beavatkozás előnyeire.

A likopin egészségre gyakorolt hatása

A likopion a kétezres években került reflektorfénybe, amikor számos kutatást végeztek az addig jelentéktelennek hitt vegyülettel.  Ekkoriban derült fény számos, a növényi élelmiszerekben nem tápanyagként szereplő összetevő antioxidáns különös emberi szervezetre gyakorolt hatásáról. A legelső kutatások bebizonyították hogy a likopin képes megakadályozni az úgynevezett „rossz” (vagyis az LDL) koleszterin oxidációját. Ez röviden azt jelenti, hogy képes megelőzni az érelmeszesedést. Hasonló vizsgálatot több kutatócsoport végzett és mind arra jutottak, hogy a vér alacsony likopin szintje kedvez, meg magas szint gátolja a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezt követően a látást javító hatása derült ki. Kanadai kutatók bebizonyították, hogy csökkenti a szürke hályog kockázatát, elsősorban azzal, hogy védik a szemlencsét a szabad gyökök okozta károsodástól. Mindez ugyan kézenfekvőnek tűnhet, hiszen „testvére” a béta-kariton régóta köztudottan segíti a szem egészségét. Ahogy a legtöbbantioxidáns a likopin is anti-aging hatással bar, azaz a bőr és s szervek öregedését gátolja a szabadgyökök ellensúlyozásával. Egyesek szerint nagy mennyiségben véd a legégés és a bőrrák ellen is.

Az érrendszert és a szemet végző hatása tehát elismert, ma azonban két új területen is kezdik felfedezni a likopin egészséges hatását. Egyrészről egyre több tudós szerint az inzulinfüggő folyamatokban is pozitív szerepet játszik. Feltételezik, hogy bevitele javítja az inzulin hasznosulását is, fékezve a glükózintoleranciát. Magyarán a cukorbetegség ellen is hatásos lehet. A legújabb kutatások alapján pedig kijelenthető, hogy a mellrák egyik leghatásosabb megelőzője lehet. Mivel állatkísérletekben és epidemiológiai tanulmányokban vizsgálva arra jutottak, hogy a likopin a mellráksejtek (MCF-7) növekedését gátolja.

Likopin természetes forrásai

Elterjedt nézet, hogy a likopint a paradicsommal kötik össze. Valójában rengeteg növényben termelődik, de tény hogy a paradicsomban igen nagy mennyiségben van jelen, bár így is csak a toplista harmadik helyére szorul. A legnagyobb koncentrációban az amúgy is superfoodnak tekintett guava gyümölcs tartalmazza 5204μg/100g mennyiségben. Ez a Dél-Amerikában honos gyümölcs hazánkban szinte alig kapható, viszont közvetlenül utána az általunk is népszerű görögdinnye található 4532μg-al, a harmadik helyen pedig a paradicsom 3041μg-al. Jelentős mennyiségű likopint tartalmaz még a papaya, grapefruit, a piros húsú paprikák, a spárga, a vörös káposzta a mangó, a gránátalma és a sárgarépa. Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy számos paradicsomfajtát termesztenek és ezekben található likopinmennyiség eltérése négyszeres is lehet. És nem csak a fajta befolyásolja ezt, hanem a termesztés módja (napfénynél termett zöldség javára) és az érési idő is.  (Akit részletesebben érdekel a kérdés olvassa el az agrároldal szakmai írását) Érdekesség, hogy arányaiban a legmagasabb likopinmennyiséget a feldolgozott paradicsomkészítményekben mértek. Ez pont annyira ellentmondásos az egészséges mivolttal, mint az, hogy a likopintartalom valójában az emberi termesztésnek köszönhető. Mindenesetre örüljünk ennek és tekintsünk így a mi receptjeinkben is rendszeresen használt natúr paradicsompürékre, mint passatta (passzírozott paradicsom) is.

Leves paradicsommal és répával

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy a kutatások szerint egy átlagember vérének likopinszintjét már legalább egy héten keresztül fogyasztott napi egy pohár paradicsomlé, vagy két evőkanálnyi paradicsomsűrítmény képes a duplájára emelni. Ha úgy érzed, hogy az említett hatásokra neked is szükséged van, akkor tégy így, vagy egyél heti 2-3 alkalommal paradicsomlevest. Ha likopinban gazdag és teljes értékű ételt keresel érdemes kipróbálnod a Karotin leves tojástekerccsel , esetleg a Hűsítő gazpacho, vagy a Bolognai zöldséges csirkemell receptünket is.

Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?

Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram

 

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: