Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az úgynevezett szuperételek, amelyek tápértéküknél fogva számos jótékony hatással bírnak az emberi szervezetre. A quiona az élettani hatásait tekintve megköveteli azt, hogy napi szinten a tányérra kerüljön, ugyanis magas ásványianyag-tartalma mellett kedvezően hat a magas vérnyomásra, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de még étvágycsökkentő hatással is bír.
A quinoa, vagy ismertebb nevén rizsparéj az Andokban, elsősorban Bolíviában, Kolumbiában és Chilében őshonos. Egyfajta „álgabonaként” tartják számon, ehető magja miatt kifejezetten közkedvelté vált a világ számos országában. Írásos feljegyzések alapján már az inkák is fogyasztották a 12. században, tőlük indult világhódító útjára. A céklával és spenóttal közeli rokonságban álló növény, fogyasztása számos területen jótékony hatást fejt ki.
A quinoa az edzés támogatója
Nem hiába tartják úgy, hogy a quinoa hozta meg az inkák erejét, hiszen egy teljes értékű fehérjeforrásról van szó. Ez annyit jelent, hogy tartalmazza azt a 9 aminosavat, amelyet a szervezetünk nem képes önállóan előállítani. Ennek okán az edzések mellé, diétázás során fokozottan javallott a fogyasztása az izmok egészséges regenerációjának szempontjából.
Sokféle quinoa létezik
Világszerte több mint 110 fajta quinoa terjedt el, ezek közül a legismertebbek a vörös, a fehér és a fekete változatok. Ami megkülönbözteti őket, hogy a fekete verzió kicsit édesebb, míg a fehéret és a vöröset főként köretként alkalmazzák.
Milyen vitaminokat tartalmaz a quinoa?
Sokféle vitamin megtalálható a rizsparéjban, hiszen bővelkedik C-, E- és B-vitaminban. Előbbi az immunrendszer megerősítéséért tesz sokat, míg az E-vitamin elsősorban a bőr egészséges állapotát hivatott elősegíteni. Az idegrendszer megfelelő működéséért a B-vitamin felel, tehát ennek a szerves vegyületnek a bevitele is létfontosságú.
https://cleaneating.hu/tudastar/a-hajdina-az-egyik-legtokeletesebb-szuperetel/
A quinoa sokat tesz az egészséges bélműködésért
Magas rosttartalma miatt az emésztéssel kapcsolatos problémákra is bevethető a quinoa. Emellett ásványi anyagokban is gazdag, hiszen található benne kalcium, kálium, vas és foszfor is. Kalóriaszegény táplálék, ráadásul magnéziumot is tartalmaz, ami a mai népességet sújtó igencsak gyakori magas vérnyomással kapcsolatos gondokra is jótékonyan hat.
Kik fogyaszthatják?
Szinte bárki, hiszen a quinoa a kisebb közértektől egészen a nagy bevásárlóközpontokig az egész országban megtalálható, könnyen beszerezhető táplálék. Mivel nem tartalmaz glutént, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Lassú felszívódású, valamint étvágycsökkentő hatással is bír, emiatt diéta során, hosszabb távú fogyókúrák esetén is bevethető.
Alacsony kalóriatartalma mellett lúgosít is. A quinoa továbbá GMO-mentes, bio termék, így azok számára megnyugvást jelenthet a fogyasztása, akik nem szeretnének káros anyagokkal kezelt táplálékot bevinni a szervezetükbe.
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/klasszikuson-clean-modra/quinoa-pizza-recept/
Alacsony a glikémiás indexe
Ez azoknak jó hír, akik cukorbetegségben szenvednek. A glikémiás index megmutatja, hogy az ételek milyen gyorsan emelik meg az adott egyén vércukorszintjét. Abban az esetben, hogyha ez a mutató magas, úgy nagyobb esély nyílik az elhízásra, éhségérzetre. A quinoa glikémiás indexe 50 körül mozog, ami alacsonynak számít, azonban a szénhidráttartalma ennek ellenére viszonylag magas.
Guinoa a világűrben?
Igen, nem kizárt, hogy a jövőben ennek a növénynek a magját fogják magukkal vinni az űrhajósok, mikor expedíciókra indulnak más bolygókra. A quinoa ugyanis igazi szuperélelmiszer, amelyet termesztésre alkalmasnak találtak a világűrben a magas tápanyagtartalma miatt.
https://cleaneating.hu/clean_dietas_receptek/gyors-es-konnyu/pestos-csirkemell-quinoa-salataval/
Megbetegedések idején sokat tehetünk vele a felépülésünkért
A quinoa számos antioxidánst tartalmaz, amelyek közül a kvercetin és a kaempferol a legjelentősebb. Ezek a vegyületcsoportok gyógyító hatást fejtenek ki a szervezetre, többek között nagyobb eséllyel óvnak meg a vírusfertőzésektől, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is világszerte ismert. Még a depressziótól és a rák kialakulásától is megóvhatnak, ugyanakkor ennek bizonyítása nem teljesen igazolt.
Hogyan célszerű fogyasztani?
Az egészségre gyakorolt pozitív hatása mellett az íze miatt is igencsak közkedvelt táplálék a qunioa. Könnyen és gyorsan elkészíthető, valamint számos módon elkészíthető, ám többnyire különböző ételek körítéseként alkalmazzák. Ízét és jellegét tekintve főként a rizshez hasonlítható.
Minden alkalommal alaposan meg kell mosnunk, mielőtt felhasználnánk, megvan ugyanis a kockázata, hogy a növényen marad valamennyi szaponinréteg. (Ez biztosítja a védelmet a korokozók ellen.)
Főzése során egy adag quiona mellé nagyjából másfélszer annyi vizet kell öntenünk. Ezt követően fedő alatt készítsük 10-12 percig. Ízlések és pofonok, de arra is megvan a lehetőség, hogy főzés előtt kicsit előpirítsuk. Ebben az esetben diós ízvilágot lehet kinyerni belőle.
Köretként, de akár salátákban is található. Reggelire tökéletes választás lehet, hiszen fogyasztható tejjel, de akár kásaként is. Só és frissen facsart citrom remekül passzol az ízéhez. Jó étvágyat kívánunk!