Alternatív megoldás egészséges pizzához
A pizzát szinte mindenki kedveli, azonban a diéta kultusz hatására az utóbbi években a “csaló ételek” közé került, amit nem szabad fogyasztani, hiszen túl sok kalóriát tartalmaz. Azonban egy kis leleménnyel számtalan módon egészségesebbé tudjuk varázsolni ezt a közkedvelt olasz fogást. Mutatunk egy olyan pizza tészta receptet, ami alternatív megoldást kínál azok számára, akik szeretnének egy egészségesebb verziót kipróbálni. Feltétként pedig válasszunk egészséges hozzávalókat pl: zöldség, tonhal, csirke, zsírszegény sajt
Quinoából pizza tészta? Igen!
A quinoa egy szuper teljes értékű fehérje forrás azaz tartalmazza azt kilenc aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani. Könnyen emészthető, gluténmentes, lassan lebomló szénhidrát forrás így ideális glutén érzékenyek, valamint egészségtudatosan táplálkozók számára. Ráadásul vegetáriánusoknak, vegánoknak számára különösen ajánlott az állati eredetű fehérje helyettesítésére hsizen B-, C- és E-vitamin-, magnézium-, foszfor-, kalcium- és vastartalma számottevő. Zsírtartalma a gabonaféléknél nagyobb, főként telítetlen zsírsavakból tevődik össze, ezért inkább napközben fogyasszuk.
Lássuk is a receptet:

Quinoa pizza recept
Hozzávalók
- 100 g quinoa
- 4 ek rizsliszt
- 0,5 dl víz
- 1 tk só
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 tk sütőpor
Elkészítés
- A quinoát tedd egy szűrőbe, és öblítés után áztasd be kb. 2 órára percre bő, forró vízbe.
- A quinoát szűrd le, majd a tészta többi összetevőjével együtt tedd egy turmixgépbe, és turmixold krémesre. Közben lehet, hogy néha meg kell állítani a gépet, de ne add fel, pár perc alatt szép krémes lesz a tészta. Sűrű nokedli szerű állagot kell kapnod.
- Sütőpapírral bélelt tepsire folyasd rá a tésztát, és egy fakanál vagy spatula segítségével egyengesd szép ovális formára. Süsd elő a tésztát 180 fokon kb 30 perc alatt.
- Ha letelt a elősütési idő, vedd ki és mehetnek rá a kedvenc feltéteid. Mi most egy klasszikus margaritha verziót mutatunk meg. Ha meg vagy a feltétekkel told vissza a sütőbe és további 10-15 perc alatt süsd amíg a sajt szépen rá nem olvad. Szeletelés előtt érdemes egy kicsit várni, hogy kihűljön így szépen egybe fog maradni.
Tápanyagok
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!
További könnyed, ízletes recept javaslataink: