Tényleg nem ehetünk többet tésztát, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni?
Igazi tészta rajongóknak nagy lemondást jelenthet egy komolyabb életmódváltás, hiszen első lépésként általában a szénhidrát mennyiséget kell csökkenteni. Szerencsére ez nem jelenti azt, hogy soha többet nem ehet egy finom bolognait. Hiszen manapság már minden nagyobb üzletben elérhetőek különböző teljes kiőrlésű, durumbúzából készült vagy csökkentett szénhidráttartalmú tészták. Valamint egyre ismertebbek a különböző alternatív tészta fajták, amelyeket különböző növényi összetevőkből állítanak elő pl. vörös lencse, köles, csicseriborsó. Ismert tény, hogy a hüvelyesek milyen remek fehérje és rost források valamint magas vitamin- és ásványianyag tartalommal is rendelkeznek. Ezért az ilyen jellegű tészták szuper fehérje forrásnak számítanak a vegetáriánus, vegán életmódot folytatók számára. Valamint alacsony zsírtartalmuk és glikémiás indexük miatt tökéletesen beilleszthetőek az egészségtudatos étrendbe is. Mindezek mellett glutén-, tej-, tojás-, szója-, mentesek így az ételallergiások számára is telitalálat lehet. Kell ennél több?!
De mivel fogyasszuk a tésztát?
Igyekezzünk minél több zöldséggel, sovány fehérjével és egészséges zsírokkal felturbózni a tésztaszószt. Valamint együnk hozzá egy nagy adag friss salátát is, így nem kell tartanunk attól, hogy pár óra múlva farkas éhesek leszünk. Itt a tavasz, a piaci kínálat tele van friss zöldségekkel, használjuk hát ki. Mutatunk egy ínyenc tésztás fogást a tavasz zsenge zöldségeivel, ami inspirációként szolgálhat.
Vegán zöldséges tészta recept
Hozzávalók
- 150 g köles tészta
- 140 g cukorborsó
- 130 g bébi cukkini
- 200 ml zabtejszín
- 2 ek növényi tejföl
- 1 ek olívaolaj
- 1 g fokhagyma
- 1 ek reszelt citromhéj
- 1 ek menta
- 1 tk só, bors
Elkészítés
- Készítsd elő a zöldségeket: a hagymákat és a cukkinit szeleteld fel, a cukorborsót mosd meg.
- Serpenyőben hevíts kevés olajat, rakd bele a zúzott fokhagymát és a póréhagymát és pirítsd össze őket.
- Add hozzá a zöldségeket, és kevergetve párold össze a hagymás alappal.
- Öntsd hozzá a tejszínt és adj hozzá pár evőkanál növényi tejfölt.
- Sózd, borsozd add hozzá a citromhéjat és a mentát majd forrald pár percig, amíg sűrű nem lesz.
- A tésztát a csomagoláson előírtak alapján főzd meg majd öntsd a szószhoz és forrón tálald.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!
További könnyed, ízletes recept javaslataink: