Egy igazi lélekmelengető clean eating fogás a borús őszi napokra!
Visszavonhatatlanul beindult az őszi szezon, és ahogy hűl a levegő, egyre többször vágyunk valamilyen laktató, meleg ételre. Nyáron a számtalan szezonális alapanyagnak köszönhetően könnyen tudtunk egészséges ételeket készíteni. De télen, hogyan oldjuk meg, hogy főtt ételek is hasonlóan egészségesek legyenek valamint megfelelő mennyiségű zöldséget is tartalmazzanak? A kérdésre mi sem egyszerűbb a válasz, mint a különféle szezonális zöldségekből összepakolt egytálételek!
A sütőtök mellett az őszi/téli szezon másik nagyágyúja az édesburgonya. Az édesburgonya egy nagyon jó alternatíva a sima burgonya helyett, mert hosszan eltelít, és a hasznos szénhidrátok közé sorolandó. Bár energiatartalma nem marad el a sima burgonyától (86 kalória van 100 grammban), azonban könnyen beilleszthető az egészséges, clean eating étrendbe is, hiszen számtalan az emberi szervezetre előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Amellett, hogy komplex szénhidrát és hosszú időre teltségérzetet biztosít, A-, C- és E-vitamint tartalmaz, antioxidáns hatású. Magas a rosttartalma, ugyanakkor alacsony a glikémiás indexe így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ráadásul manapság könnyű hozzájutni és sokoldalúan felhasználható édes és sós ételekhez egyaránt. Az alábbi módon elkészítve egy kis csirkemellel és plusz zöldséggel felturbózva pedig még az alakod sem fogja kárát látni ennek az igazi szuper alapanyagnak.
Zöldséges rakott édesburgonya
Hozzávalók
- 420 g édesburgonya
- 280 g csirkemell
- 80 g póréhagyma
- 70 g brokkoli
- 70 g karfiol
- 30 g spenót
- 50 g mozzarella
- 1 csipet só, bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Joghurtos szósz
- 200 g görög joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csipet kakukkfű
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet só,bors
- 0,5 teáskanál olívaolaj
Elkészítés
- Az édesburgonyát hámozd meg és vágd vékony karikákra. Ha van uborkaszeletelőd akkor itt az ideje bevetni, hogy segítségével egyforma vastagságúak legyenek a szeletek. A brokkolit és a karfiol szedd apró rózsákra. A póréhagymát szeleteld fel.
- A csirkemellet szintén szeld vékony szeletekre és fűszerezd sóval és borssal. Olívaolajon pár perc alatt süsd át mindkét oldalukat.
- Amíg sülnek a csirkemell filék készítsd el a szószt: a görög joghurtot keverd ki az olajjal és a fűszerekkel - szerecsendió, kakukkfű, só, bors és fokhagyma.
- Pici olívaolajjal kenj ki egy hőálló tálat, és mintha csak hagyományos rakott krumplit készítenél, kezd el rétegezni a hozzávalókat: édesburgonya, spenót, karfiol, brokkoli, póréhagyma, csirkemell sorrendben. Minden zöldséges réteget egy kis joghurttal zárj. Az utolsó réteg édesburgonya legyen, amelyre kend rá a maradék joghurtos szószt.
- Előmelegített sütőben, alufóliával lefedve 200 fokon süsd 45-50 percig.
- A sülési idő utolsó tíz percében vedd le az alufóliát és tedd rá a mozzarellát. Majd fólia nélkül süsd tovább, hogy a sajt rápiruljon.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptünket is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
További könnyed, ízletes recept javaslataink: