Rakott kelkáposzta

Egészséges comfort food

A comfort food (komfortételek) kifejezésnek nincs igazán bevett magyar megfelelője. Röviden összefoglalva: azokat az ételeket jelöli, amelyek egyfajta nosztalgikus, ‘az otthon melege’ hangulatot idézik. Az őszi/téli hónapokban kifejezetten jó érzés ilyen jellegű ételeket vacsorázni, hiszen ellensúlyozzák a hideg okozta fáradtságot, levertséget.

A komfortételek többsége azonban sajnos nem mindig egészséges, viszont néhány egyszerű praktikával egészségesebbé varázsolhatjuk ezeket az imádnivaló ételeket.

Mostani receptünkben gyermekkorunk egyik kedvenc comfort foodját, a rakott kelkáposztát mutatjuk be Clean Eating köntösben.

kápi10

Rakott kelkáposzta recept

Egészséges comfort food
Előkészület: 10 minutes
Főzés: 40 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Klasszikus
Kulcsszó: alacsony kalória, comfortfood, kelkáposzta, rakott
Tálalás: 4
Kalória: 305.7kcal
Cost: 3000 Ft

Hozzávalók

  • 350 g darált pulykamell
  • 100 g bulgur
  • 300 g kelkáposzta
  • 1 db sárgarépa
  • 1 szál angol zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 400 g görög joghurt
  • 1 tk pirospaprika
  • 1 tk majoranna
  • 20 g feta sajt
  • 1 tk só, bors
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 dl víz

Elkészítés

  • A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, a vöröshagymát , a répát és a zellert apróra vágjuk. A kelkáposztát megmossuk, nagyobb csíkokra vágjuk majd forrásban lévő sós vízben roppanósra főzzük, leszűrjük.
  • Közben a bulgurt sós vízben el kezdjük főzni.
  • Olajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a répát, a zellert és pár percig pároljuk. Ezután  hozzáadjuk a darált húst, fehéredésig pirítjuk.
    kápi2
  • Majd tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a majoránnát valamint a vizet. Ízesítjük sóval és őrölt fekete borssal, és addig pároljuk amíg a víz eltűnik.
    kápi3
  • A megfőtt bulgurt hozzákeverjük a darált húsos raguhoz.
    kápi4
  • Ezután egy tűzálló tálat kikenjük olajjal és egymásra rétegezzük az összetevőket az alábbi sorrenden: alulra kerül a bulguros - darált husos ragut, majd erre kelkáposzta, ezután pár kanál joghurt és így tovább. Végül az egészet megszórjuk feta sajttal.
    kápi6
  • 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
    kápi7

Tápanyagok

kalória: 305.7kcal | szénhidrát: 31.3g | fehérje: 38.1g | zsír: 4.8g | telített zsír: 1.5g | többszörösen telített zsír: 1g | egyszeresen telített zsír: 1.2g | transzzsír: 0.1g | koleszterin: 57.6mg | rost: 5.1g | cukor: 4.4g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!

Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!

Rakott karfiol recept

Egyszerű, mennyei és egészséges
Nézd meg ezt a receptet!
Rakott karfiol

Zöldséges rakott édesburgonya

Egy igazi lélekmelengető Clean Eating fogás a borús őszi napokra: az édesburgonya kiváló alternatíva a sima burgonya helyett, mert hosszan eltelít, és a hasznos szénhidrátok közé sorolandó.
Nézd meg ezt a receptet!
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: