Céklás bulgur rizottó recept

Klasszikus olasz fogás egészséges köntösben

Próbáltál már bulgurból rizottót készíteni? Az oldalunkon már sokat olvashattál a bulgur jótékony hatásairól, nem hiába ugyanis az egyik legjobb glikémiás indexel rendelkező szénhidrát.  Mivel rostokban és vitaminokban gazdag lassú felszívódású szénhidrát, így a vércukorszint is kiegyensúlyozott marad és sokáig jóllakottság érzetet biztosít. Ezenkívül egyik kevésbé ismert szuper képessége, hogy képes úgy viselkedni, mint a rizs. A rizottó elkészítési technológiát alkalmazva pedig ugyanolyan krémes állagot tudunk elérni, amit egy jó rizottótól elvárnánk, ráadásul így még egészségesebb is lesz. Tegyél hát félre egy adagot a vasárnapi zöldség  – vagy húslevesből és mutatjuk is hogyan csináld!

Céklás bulgur rizottó

Céklás bulgur rizottó

Próbáltál már bulgurból rizottót készíteni? Tegyél félre egy adagot a vasárnapi húslevesből és mutatjuk is hogyan csináld!
Előkészület: 45 minutes
Főzés: 40 minutes
Típus: Főétel
Konyha: Olasz
Kulcsszó: bulgur, cékla, rizottó
Tálalás: 2
Kalória: 367.5kcal
Cost: 2000 Ft
[MM_Member_Decision membershipId="1|2|3"]

Hozzávalók

  • 100 g bulgur
  • 270 g cékla
  • 40 g parmezán
  • 30 g póréhagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 5 g olíva olaj
  • 5 dl alaplé
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 só, bors

Elkészítés

  • Előzetesen 180 fokra előmelegített sütőben kis sóval, borssal ízesítve megsütjük a céklát. Miután megsült és kicsit hűlt kb. egy deci vízzel leturmixoljuk.
    Céklás bulgur rizottó
  • A hagymát, fokhagymát olívaolajon elkezdjük dinsztelni. Hozzáadjuk a bulgurt és pár percig kicsit összepirítjuk.
    Céklás bulgur rizottó
  • Amikor a bulgur már kellő hőt kapott, felöntjük a fehérborral és addig kevergetjük amíg a folyadékot felszívja.
    Céklás bulgur rizottó
  • Ezután kezdjük fokozatosan adagolni a húsleves alaplét. Vagyis kis alaplé, kevergetés addig amíg fel nem szívja a bulgur a folyadékot. Ezt a műveletet addig kell folytatni, amíg a bulgur teljesen megfő. Mindig annyi folyadékot adagoljunk, ami épp ellepi és folyamatosan kevergessük.
    Céklás bulgur rizottó
  • Amikor már úgy látjuk, hogy már majdnem közelít a megfőtt állaghoz a bulgur, hozzáadjuk a céklapürét, sózzuk és borsozzuk.
    Céklás bulgur rizottó
  • Pár perc kevergetés után pedig hozzáadjuk a parmezánt is. Amikor a sajt beleolvadt a rizottóba kóstoljuk meg és amennyiben szükségesnek érezzük ízlés szerint sózzuk, borsozzuk még.  Ha ekkor esetleg még nem elég puha a bulgur, akkor lefedve hagyjuk párolódni pár percig. Ezután már csak a tálalás van  hátra.
    Céklás bulgur rizottó

Tápanyagok

kalória: 367.5kcal | szénhidrát: 55.8g | fehérje: 13.7g | zsír: 8g | telített zsír: 3.2g | koleszterin: 17.6mg | rost: 13.2g | cukor: 10.4g
Elkészítetted?Pineld a @CleanEatingHU vagy jelöld: #cleaneatinghu!
[/MM_Member_Decision] [MM_Member_Decision isMember="false"]

Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!

[/MM_Member_Decision]

 

Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!

Jó étvágyat és sikeres életmódváltást kívánunk!

További könnyed, ízletes recept javaslataink:

Sült pisztráng bulgurral és salátával

Ropogósra sült pisztráng, bulgurral és salátával. Egy igazán egészséges recept.
Nézd meg ezt a receptet!
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: