Puffadás, hasi görcsök, hasmenés – Kellemetlen panaszok, melyek ritkán mindannyiunkkal előfordulnak, főleg amikor a szokásosnál többet, vagy nehezebbet ettünk. Sokaknál azonban ezek a panaszok nem csak ritka vendégek, hanem a mindennapos élet megrontói. A FODMAP diéta nekik nyújt segítséget.
Mit jelent az, hogy FODMAP?
FIGYELEM! Egy, a gyakorlatban is használható FODMAP diétát is megosztunk veled, részletek a cikk végén!
A FODMAP egy mozaikszó. Jelentése: Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliszacharidok. Felesleges lenne mélyebben belemenni ezen fogalmak boncolgatásába, a lényeg annyi, hogy ezek azok az élelmiszerekben lévő anyagok, melyek az emésztés után elégtelenül szívódhatnak fel a vékonybélben. Ezeket az elégtelenül megemésztett szénhidrátokat a bél-baktériumok megerjesztik, ami gáz keletkezésével jár együtt.
Az elmélet Ausztráliából származik, ahol a Monash Egyetem kutatóitól fejlesztették ki. Kutatásaik során rájöttek, hogy azoknál az ételeknél melyekben a FODMAP-ok érték magas felelősek az IBS (Irritábilis bél szindróma) tüneteiért. Elméletüket a gyakorlati alkalmazás is bebizonyította, így ma már világszerte terjed és az USA-ban az IBS kezelésére szakosodott orvosok és dietetikusok egyöntetűen ezt a diétát írják elő.
Magas FODMAP tartalmú ételek:
Zöldségek: Spárga, articsóka, cékla, káposzta, karfiol, fokhagyma, póréhagyma, gomba, okra, hagyma, kukorica,
Gyümölcsök: Alma, sárgabarack, avokádó, fekete szeder, cseresznye, szilva, nektarin, őszibarack, körte, datolyaszilva, ribizli, mangó, görögdinnye, aszalt gyümölcsök és gyümölcslevek
Tejtermékek: tej (tehén, kecske, juh), tejföl, kemény sajt, krémsajtok, joghurt, főzőtejszín, tejpor.
Gabonák: búza (beleértve a búzalisztet is), rozs, árpa,
Hüvelyesek: bab, lencse, csicseriborsó, sárgaborsó, szójabab
Magvak: mandula, kesudió, pisztácia, török mogyoró
Édesítőszerek: méz, xilit, agave, szorbitol, kukoricaszirup.
Alacsony FODMAP tartalmú ételek:
Gyümölcsök: Banán, Kékáfonya, Sárgadinnye, Mandarin, Szőlő, Kiwi, Citromlé, Narancs, Grapefruit (max. fél), Passio gyümölcs, Ananász, Málna, Rebarbara, Eper, Szárított banán, Kókusztej, Kókuszreszelék. ( A diétában limitáld a gyümölcsöt napi egy étkezésre, fogyassz érett gyümölcsöt, ami kevesebb fruktózt tartalmaz!
Zöldségek: Padlizsán, Alfalfa, Babcsíra, Zöldbab, Kínai kel, Brokkoli, Kelbimbó, Zellergyökér, Chicory levél, Cukkini, Uborka, Endívia levél, Édeskömény, Gyömbér, Póréhagyma, Saláta-levelek, Sárgarépa, Fehérrépa, Burgonya, Retek , Sütőtök, Spenót, Squash, Paradicsom, Karalábé, Vízi gesztenye, Nori levél, Avokádó (napi fél db. engedélyezett)
Tejtermékek: Laktóz mentes tejtermékek, Érett sajtok (Feta, Ementáli, stb.)
Gabona: Köles, quinoa, Amaránt, Gluténmentes kenyerek és reggelizőpelyhek, Kukoricapehely, Quinoa pehely, Zabpehely (limitáld napi fél adagra), Puffasztott rizs, Glutén mentes tészta, Kukorica dara, Rizs
Magvak: Makadámia, Amerikai mogyoró, Mogyoróvaj, Dió, Fenyőmag, Chia mag, Tökmag, Szezám mag, Napraforgó mag (a diétában limitáld napi max 2 evőkanálra a magvak fogyasztását)
Édesítőszerek: Rizs szirup, Stevia, Eritrit
A diéta lényege
A FODMAP diéta lényege, hogy kerüljük el a magas értékkel rendelkező alapanyagokat. Egy 6 hetes periódusban teljesen hagyjuk el az alább felsorolt alapanyagokat, és lehetőleg szakember által összeállított étrendet fogyasszunk. A hatodik hét eltelte után 1-1 magas fodmap értékű ételt is beiktathatunk, így kiderül, mennyire vagyunk érzékenyek és mik azok az alapanyagok melyektől nem kell teljesen tartózkodnunk. A legjobb eredmények elérése érdekében alacsony értékkel rendelkező ételekből 3-4 óránként érdemes fogyasztani. A FODMAP diéta nem alakbarát céllal jött létre, és a fogyasztható alapanyagok között több olyan is szerepel, amely hizlal, illetve néhány a clean eatingben kedvelt alapanyag pedig magas értékkel rendelkezik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ezek egészségtelenek lennének, csupán az arra érzékenyeknek kell óvatosan bánniuk a fogyasztásukkal. Ezt betartva egyébként a clean eating étrend tökéletesen illeszthető FODMAP diétába is Az egyetemen egyébként készítettek egy mobilalkalmazást is a diéta segítségéhez.
Kinek segíthet a FODMAP diéta?
A legfontosabb azoknak, akik irrábilis bélszindrómában (IBS), vagy vékonybélbaktérium túlszaporodásban (SIBO) szenved. Ezen túl nagyon hasznos azoknak, akik megmagyarázatlan eredetű emésztési problémákkal küzdenek. Különösen hasznos azoknak, akik egy ideje rendszeresen puffadnak, de emésztés utáni görcsök, hányinger, vagy étvágytalanság esetén is érdemes egy próbát tenned és ez alapján újragondolnod táplálkozásod. Hasznos lehet akkor is, ha stresszes életet élsz. A stressz az egészséges embereknél is köztudottan megzavarja az emésztési folyamatokat, ilyenkor is az alacsony FODMAP értékű ételek fogyasztása tesz jót.
Nem szükséges odafigyelned a fodmapokra, akkor, ha normális esetben nincsenek emésztési gondjaid. Ha alkalmanként vannak, akkor érdemes első körben azzal próbálkoznod, hogy lassabban eszel és alaposabban megrágod az ételt. Nehezebb ételek mellé fogyaszthatsz gyomornyugtató hatású salátákat, mint pl. a rukkola. Hiszen lehet, hogy önmagában már ez megoldja a problémád.
Hogyan kezdd el?
Készítettünk egy FODMAP-mintaétrendet, szerintünk ezzel érdemes kezdened: ha alább megadod az email címed, akkor elküldjük emailben. Nézd át, ismerkedj vele, és próbálj meg minél több ételt beilleszteni a hétköznapjaidba.