A goji bogyóról

A gyümölcs, ami leginkább vörös színű mazsolának néz ki és az íze olyan, mintha keresztezték volna az áfonyát a cseresznyével és a paradicsommal – ez a goji bogyó, vagy kevésbé használatos magyar nevén a lícium gyümölcs. A bogyós gyümölcs Tibetből származik, ahol az ősi gyógyászatban használták a szem, a máj és a vesék gyógyítására, valamint a nemi vágy fokozására. A gyümölcsöt az utóbbi években a nyugati orvostudomány is felfedezte. Napjainkban számos kutatás főszereplője többnyire az immunfunkciók és az öregedésgátlás területén. A clean eating kirobbanása óta superfoodként tarjuk számon, így az egészségtudatos emberek körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mai írásunkban bemutatjuk miért jó, mire kell figyelned a vásárlásnál és 10 tippet is adunk arra, hogyan fogyaszd el.

A goji egészségügyi előnyei

21 nyomelemet és 19 aminosavat tartalmaz. Nyomelem közül kiemelkedő a germánium, ami egy bizonyítottan rákellenes hatású anyag, azonban csak igen kevés élelmiszerben fellelhető.  Színéből is következtethetjük, hogy magas béta-karotin tartalma, ezáltal jótékony hatással van a látásra és a bőrre. (Tudjátok a béta-karotin az az anyag, amit a szervezet A-vitaminná alakít és valójában sokkal jobban hasznosul, mint a kapszulás A-vitamin).  B-vitaminokban gazdag, ami az izmoknak jó, mivel nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához. Vitaminok terén a C-vitamin tartalma is kiemelkedő 29mg-os tartalmával. Néhány weboldallal ellentétben az azonban nem igaz, hogy a goji bogyó lenne mind közül a második legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcs, hiszen ez a trópusi guava extrém, 228mg C-vitamin tartalma után a második helyen a kiwi áll 93mg-al. Egyik legfontosabb hatóanyaga a béta-szitoszterol, ami egy erős gyulladáscsökkentő és nem mellesleg a “férfi erő” és a prosztatagondok elismert ellenszere.  Kiemelendő hatóanyagai még a zexantin, ami a szem egészségét védi, a Szolavetivon, ami egy gomba- és baktériumellenes vegyület, és a betain, ami egy igen sokrétű vegyület. Ismert májtisztító, közérzetjavító, energianövelő és DNS-védő hatása is.
A fentieket ma már rengeteg kutatás alátámasztja. Az itt elérhető 2008-as tanulmány azt állapította meg, hogy 14 napon keresztül történő csupán 120ml goji dzsúz fogyasztása javította a közérzetet és az agyi funkciókat, itt pedig a világ egyik legelismertebb orvosi egyetemének álláspontja olvasható a növény jótékony hatásairól.

Mire kell figyelni vásárláskor?

Goji bogyó vásárlása Magyarországon többnyire aszalt, vagy szárított változatokban lehetséges. Sajnos nem a legolcsóbb élelmek közé tartozik, így 100g-ért a legolcsóbb helyeken is 600 Ft fölött kell fizetni, de előfordulhat ennek a duplája is. Szerintünk az aszalt változatot érdemesebb vásárolni, mert kevesebb a macera vele. Amire érdemes odafigyelni, hogy forrásod rendelkezzen OECD tanúsítvánnyal, így elkerülhetted az ellenőrizetlen és feltehetően rengeteg növényvédővel kezelt kínai szállítmányokat. Tárolni napfénytől védett hűvös helyen érdemes, mondjuk bezacskózva a spejzban.

miért egészséges a goji bogyó?

Így fogyaszd a goji bogyót!

A legtöbben bajban vagyunk fogyasztásával, mert nem ismerjük a felhasználási módokat, különféle recepteket. Most adunk 10 kreatív tanácsot, hogy Te is megszeresd ezt a szuperegészséges gyümölcsöt.

  1. Nyersen, önmagában: Mivel íze kellemes legfőképpen nyersen ajánljuk! A jótékony hatások eléréséért fogyassz legalább egy nagy evőkanállal naponta.
  2. Dszúzként:  Hazánkban főként szárított gojit kaphatsz, de jobban felszerelt bioboltokban kapható tiszta, cukor- és adalékanyagmentes préselt lé formájában is. 100%-os léből már napi 1 dl fogyasztása is hasznos.
  3. Teaként: Akár sima forró vízhez, de inkább zöld- vagy valamilyen herbateához adj egy evőkanál gojibogyót és hagyd állni 10-15 percig. Ezután megihatod a teát és megeheted a megpuhult bogyókat is.
  4. Turmixokban: Áztasd be a szárított gojit 10 percre vízbe, majd add kedvenc smoothiehoz. Így nagyban növelheted tápanyagtartalmát és különleges ízt érsz el.
  5. Magkeverékekben: Készíts diákcsemege jellegű magkeverékeket mogyoróval, mandulával, kedvenc aszalt gyümölcseiddel, vagy akár kókusz- és csokipehellyel. A goji bogyó segít helyettesíteni a jóval kevésbé tápanyagdús mazsolát.
  6. Müzlikben és zabkásában: Bármilyen zabkását, müzlit feldobhatsz vele. Érdemes pár percig benne hagyni, mert puhábban még finomabb.
  7. Süteményekben: Nagyszerű muffinok, vagy akár pogácsák „szuperfúdosítására”. Ereszd el képzelőerőd és használd bármely süteményben mazsola helyett, vagy csak úgy!
  8. Energiaszeletekben: Datolyával, magvakkal készített energiaszeletek szuper eleme lehet. Az összetevőket ne felejtsd el együtt felaprítani, hogy igazán jó legyen az állaga. Remekül illik például ehhez a házi granola, vagy ehhez a müzliszelet recepthez is.
  9. Levesekben: Elsőre bizarrul hangzik, de a kínaiak évezredek óta használják levesek ízesítésére, de a modern európai konyha is kezdi átvenni. Itt van pl. egy szuper répás-gyömbéres leves goji bogyóval.
  10. Főételekben: Szintén nem szokványos, de jól illik rizses, kuszkuszos ételekhez. Iránban egyik perzsa nemzeti étel az „ékkőves rizs”, ami egy tartalmas aszalt gyümölcsös-rizses étel sok gojival.
Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat:

Zöldségekkel dúsított fasírt 

Már nem csak a főzelékeket lehet színesíteni, lisztmentesen készíteni izgalmas fűszerezéssel, hanem a fasírtokat is variálhatjuk, dúsíthatjuk kedvünkre. Most épp egy ilyen receptet hoztunk neked. 

Elolvasom