Méltatlanul kevés szó esik a sárgadinnye zamatos ízvilágáról, minek után a görögdinnye eltulajdonít magának minden figyelmet. Pedig igencsak fontos lenne szélesebb körben is megszerettetni az emberekkel a sárgadinnyét, mely nyersen fogyasztva igazán ízletes táplálék, tele vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fagylaltként, gyümölcssalátában, de akár smoothie formájában is elkészíthető! Nézzük hát, mit érdemes tudni erről a csodás gyümölcsről!
Sokan nem tudják, hogy a sárgadinnye egy ázsiai eredetű gyümölcs, mely a tökfélék családjába tartozó faj. Már több mint 3000 évvel ezelőtt is termesztették, így egy nagy múltra visszatekintő táplálékról van szó. A meleg az éltetőereje, így azokon a vidékeken terjedt el, amelyek a hosszú, forró nyarak melegágyai voltak, innen indult világhódító útjára.
A sárgadinnye tökéletes választás a nyári hőségben
A sárgadinnye egy lédús gyümölcs, így kiváló tápanyag az elvesztett folyadék pótlására. Nemcsak édes íze miatt kedvelik hazánkban, de az egészségünkre gyakorolt számos jótékony hatása miatt is. A szezonja júniusban veszi kezdetét, így már csak néhány hetet kell várni, és megtalálható lesz a boltok, piacok polcain.
Miért sárga a sárgadinnye?
A béta-karotin tartalma nagyobb, mint a sárga- és őszibaracké, ez adja ennek a gyümölcsnek a jellegzetes színét. Mint ismert, a béta-karotin az emberi szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul át, amely a vörösvérsejtek termelődésében, valamint a szem egészséges állapotának megőrzésében játszik fontos szerepet.
Milyen vitaminokat tartalmaz még?
A sárgadinnyében gazdagon található B-vitamin, ezáltal az idegrendszerünk, valamint az agyunk megfelelő működéséért tehetünk sokat. Szintén fontos kiemelni ennek a gyümölcsnek a C-vitamin-tartalmát is, amelyben ugyancsak bővelkedik, ezáltal az immunrendszerünk megerősítéséért is nagyban hozzájárulhatunk a sárgadinnye fogyasztásával.
A B9-vitaminről külön is érdemes szót ejteni. A folsavként ismert vitamin a terhesség korai szakaszában rendkívül fontos a kismamáknak, mivel az embrió gerincének záródása ennek hiányában nem úgy megy végbe, ahogy kellene. Ennek okán azok számára remek választás a sárgadinnye, akik gyermeket terveznek, illetve akik már megkapták az örömteli hírt a csodás esemény bekövetkeztéről.
Milyen ásványi anyagokat tartalmaz a sárgadinnye?
A lista meglehetősen hosszú, a teljesség igénye nélkül ezeket az ásványi anyagokat tartalmazza: vas, nátrium, foszfor, magnézium, réz, kálium, cink. A káliumot a vízhajtó hatása miatt érdemes külön is kiemelni, hiszen segít abban, hogy a szervezetünk megszabaduljon a különböző méreganyagoktól, de akár az elhízás elleni harcban is bevethető.
Alvászavarok, menstruációs problémák ellen ajánljuk
Önmagában a sárgadinnyétől nem lehet csodát várni, ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hiszen az alvászavarok, illetve menstruációs panaszok teljes leküzdéséhez kevés egy gyümölcs fogyasztása. Ugyanakkor sok kicsi sokra megy alapon, a magnézium- és karotintartalmának köszönhetően a sárgadinnye segíthet enyhíteni ezeket a problémákat.
Magas a rosttartalma
A rostok elengedhetetlenek a megfelelő emésztés fenntartásához, szóval ebben is segítséget nyújthat a sárgadinnye. Tisztítja a bélfalakat, lemossa a salakanyagot, továbbá jótékony hatást fejt ki a gyomor- és bélműködésre.
Tudtad? A sárgadinnye 90 százaléka vízből áll
A szervezet számára a nyári meleg hónapokban nagyon fontos a megfelelő folyadékutánpótlás, a magas víztartalmának köszönhetően pedig a sárgadinnye fogyasztása remek segítség lehet ebben. Továbbá a veseműködés serkentésében, illetve a vértisztításban is kiemelt szerephez jut.
Diéta alatt sárgadinnye? Igen!
A sárgadinnye a magas tápanyagtartalma miatt ideális választás lehet azok számára, akik változtatni szeretnének a megjelenésükön. A víztartalma révén megkapjuk a telítettség érzését, ennek nem érzünk éhséget, így pedig nem viszünk be a szervezetünkbe extra kalóriát. A sárgadinnye a magas gyümölcscukor tartalma okán pedig erőt is ad, így akár edzések előtt is bátran fogyaszthatjuk.
Cukorbetegek óvatosan!
A magas gyümölcscukor tartalma miatt a cukorbetegségben küzdők számára nagy odafigyelést igényel a sárgadinnye fogyasztása.
Görögdinnye és sárgadinnye
A kettő közti különbséget sorát erősíti az a tény, hogy a sárgadinnyének a leszedését követően is folytatódik az érési folyamata. Ez eredményezi azt is, hogy ezt hamarabb el kell fogyasztani, mint a görögdinnyét, mivel könnyen megpuhul néhány napnyi állás után, majd megpenészedik és megromlik.
Hogy lehet elkészíteni a sárgadinnyét?
Jó hír mindenki számára, hogy a sárgadinnye nem igényel semmilyen előkészületeket – a felvágásán kívül –, rögtön fogyasztható. Ha már egy kicsit cifrázni szeretnénk, készíthetünk belőle gyümölcssalátát, más szezonális gyümölcsökhöz ugyanis remekül passzol. Szintén remek elkészítési módja a smoothie, hiszen leturmixolva, más gyümölcsökkel ízesítve szintén garantált a különleges élmény. Fagylaltként is elkészíthető, ehhez pépessé kell varázsolnunk a sárgadinnyét, majd a fagyasztóba rakva várjunk addig, amíg kellőképpen megkeményedik. Eritrittel nyugodtan édesíthetjük, ezzel ugyanis nem viszünk be extra kalóriát. Végezetül pedig húsok mellé is ajánljuk, hiszen az ananászon túl is létezik élet, és a sárgadinnye tökéletes kiegészítője lehet néhány húsos ételnek. Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!