Sütve? Grillezve? Esetleg krémként? A padlizsánból szinte bármi elkészíthető! A nyár egyik kedvenc alapanyaga, amely nemcsak ízletes, de kifejezetten egészséges is. B-vitaminban, rostban és ásványi anyagokban gazdag, ráadásul fontos antioxidánsokat tartalmaz, amelyek a sejtek védelméért tesznek sokat.
Pont a padlizsán? Igen!
Nem a legnépszerűbb alapanyag, főleg a fiatalok körében, pedig a padlizsán egészségügyi hatásai kifejezetten jótékonyan hatnak az emberi szervezetre. B3-, B6- és C-vitaminban bővelkednek, így az immunrendszerünk számára nagy segítséget nyújthat a fogyasztása. A máj méregtelenítésében fontos szerepet játszó K-vitamint is tartalmaz, de folsavban is bővelkedik, amely a vérképződésben, valamint a magzatok egészséges fejlődésében nyújt segítséget.
No, igen, ezzel a gyerekeket aligha lehet meggyőzni, ugyanakkor ezt a sokoldalú élelmiszert számos manapság divatosnak számító étel elkészítésénél be lehet vetni. A pizza, természetesen clean megoldással elkészítve, szintén remek párost alkot a padlizsánnal, amit feltétként fel lehet használni.
A padlizsánnak magas a rosttartalma
A magas rosttartalom előnyös az emésztésnek, amely közvetve a vércukorszint szabályozásában is kifejti a pozitív hatását. A rostok lelassítják ugyanis az emésztés és a cukor felszívódásának sebességét a szervezetben, amely így a vércukorszint stabilizációjához vezethet. Szintén előnyös, hogy a padlizsánban található polifenol növényi vegyület, amely szintén csökkenti a cukor beépülését a szervezetünkbe. Jó hír a diétázók számára, hogy 100 grammja mellé mindössze 25 kalória párosul, de zsírban és szénhidrátban is igencsak szerény mutatókkal rendelkezik. Ennélfogva a padlizsán bátran bevethető fogyókúrás étrendben is.
Milyen a jó padlizsán?
Manapság számos silány termékkel lehet találkozni a boltok polcain, és a nem szakértő szem bizony néha nem a legfrissebb alapanyagokat teszi a kosárba. A padlizsán vásárlása során az ép, fényes bőrű, kicsit keményebb, nyomásra nem reagáló zöld változatot vegyük. Arra ügyeljünk, hogy ne tároljuk sokáig, mivel hamar fonnyadásnak indul. Hűtőben, 5-8 fok között érdemes tartani.
A padlizsán nem fogyasztható nyersen
Ahogy már fentebb említésre került, a padlizsánból sokféle étel készíthető. Süthetjük, főzhetjük, párolhatjuk, grillezhetjük, sőt még krémet is készíthetünk belőle, de nyersen tilos fogyasztani.
Melyik a legnépszerűbb étel, ami padlizsánból készül?
Talán nem túlzás kijelenteni, hogy ez a padlizsánkrém, amelynek számos változata elterjedt világszerte. Majonézzel (light), joghurttal, de akár citrommal is ízesíthető, előételként szinte bármikor bevethető.
Amennyiben sütni szeretnénk, érdemes egy villával megböködni a felületét, hogy a sütés közben keletkező gőz el tudjon távozni. Ellenkező esetben megvan rá az esély, hogy a padlizsán szétreped, de akár szét is robbanhat.
Divatos elkészítési módja manapság, hogy kikanalazzák a belsejét, majd fűszeres darálthússal, vajjal és sajttal töltik meg, így kerül be a sütőbe. Régebben a kesernyés ízét úgy próbálták tompítani, hogy sóval megszórták, és hagyták így állni közel 30 percet. Ma már kevésbé használják ezt a megoldást.