Ahogy a 77 jótanács a tiszta táplálkozásért c. ebookban is leírtuk, a fűszernövények többsége egészséges és tévhit az, hogy a fűszerezés káros lenne. (Természetesen ez a minőségi fűszernövényekre igaz, a különféle gagyi sós, ízfokozós keverékekre nem.) Mivel a fűszer témáról oldalunkon még nem sok szót ejtettünk úgy döntöttünk, hogy összeállítjuk a 10 legjobb fűszert, amitől szerintünk szebb és persze egészségesebb lesz az élet 🙂 Mivel imádjuk a fűszereket a tízes lista összeállítása nem volt egyszerű. Ezért döntöttünk úgy, hogy ebben a cikk a zöldfűszereket kihagyjuk, hogy azokat a következő írásban mutathassuk be.
10. Görögszéna
Hazánkban alig ismert fűszerek egyike, holott ez az egyik legősibb fűszer a világon. Egyaránt használható a magja és levele, akár friss, vagy őrölt változatban is. Indiában a különböző mártások, chutney-k elengedhetetlen ízesítője, de masala keverékekben használják curryk és sajtos ételek ízesítésére is. Ázsián kívül inkább gyógyteaként használatos. De lássuk mik a főbb hatásai.
- Az ájurvédikus gyógyításban afrodiziákumként használják. Nőknél és férfiaknak egyaránt hatásos a nemi vágy fokozására. ezen kívül nőknél a menstruációs ciklus helyreállítására hat.
- Rendszeres fogyasztásával jelentős vércukorszint-csökkenést érhető el. Cukorbetegeknek ezért igazán hasznos.
- A gyomrot és a beleket vékony gyulladáscsökkentő bevonattal látja el. Természetgyógyászok javasolják gyomorsavtúltengés, gyomorégés, gyomorfekély esetén.
9. Kardamom
A kardamom az indiai és az arab térségben népszerű fűszer. Az apró magvakból készült őrleményt leginkább desszertekhez használják. Kámforos, balzsamos íze remekül harmonizál a csokoládéval, de nagyon jól illik a mézes kalácshoz, de a fekete tea és kávé fűszerezésére is kiváló.
- Az egész magvak rágcsálása semlegesíti a szájszagot, fertőtlenít és kellemes szájízt ad, valamint erősíti a fogakat.
- A szív fűszereként is ismert, mivel serkenti a szívizmok működését.
- Nyugtatja az idegrendszert, jó hatással van az érzelmekre. Depresszió és kimerültség esetén hatásos.
- Gyulladáscsökkentő, fájdalom- és vérzéscsillapító.
A világ legdrágább fűszerei között van, árban csak a sáfrány előzi meg. Érdemes körültekintően vásárolni és lehetőleg a zöld színű, egész hüvelyeket vásárolni, mert ezekben a magvak minősége hússzú évekig megmarad.
8. Torma
A torma igazi hungarikum. A krémes állagúra reszelt, csípős gyökeret ecetesen elkészítve imádjuk nem csak a húsvéti sonkához, de mindenféle sült hús mellé. Kevesen tudjuk, hogy ennek a fűszerként használt zöldség tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal, flavonokkal és különféle olajokkal, melytől szuper egészséges hatásai vannak.
- Fokozza az emésztőnedvek termelődését és növeli a nyálkahártya vérellátását, ezáltal javítja a zsíros ételek emésztését.
- Immunerősítő és erős vírusölő, ezért a téli megbetegedések ellenszere lehet
- Gyulladáscsökkentő hatását leginkább a vesegyulladás, a reuma és a köszvény esetén fejt ki.
Ha szereted a tormát próbáld ki ezt a tormás lazacos receptet!
7. Stevia
A stevia picit kakukktojás listánkon, mert a gyógynövény leveleit kizárólag édesítésre használják. Ezek ugyanis önmagukban is harmincszor erősebb édesítőerővel bírnak, mint a cukor, de szárítva, vagy kivonatként ez még több. A Dél-Amerikából származó növény nyilván cukorbetegek számára egy remek segítség, de sok más egészségügyi hatásai is van.
- Nagyon hatásos fogszuvasodás ellen. A fogszuvasodást okozó baktériumokat megöli. Gátolja a plakkosodást, és elősegíti a száj egészséges pH-értékét.
- Detoxikációs képessége is van, mivel elősegíti a szervezetben felgyülemlő nehézfémek kiürülését és támogatja a szervezet öntisztító folyamatait.
- Kutatások bizonyították, hogy a stevia rendszeres fogyasztása a vastagbél- és az emlőrák kialakulásának esélyét csökkenti.
A steviával azonban vigyázni kell. Ahogy korábban már megírtuk túl nagy mennyiségben hashajtó hatású, állatoknak pedig tilos adni.
6. Cayenne bors
A Cayenne valójában nem bors, hanem egyfajta chili, amit az őrölt borshoz hasonlóan finomra őrölnek. Egy igazén csípős fűszerről beszélünk, melyet magas kapszaicin tartalmának köszönhet. Hatásai igazán sokrétűek, azonban valóban erős csípős íze miatt csak kis mennyiségben fogyaszthatjuk. Van aki sosem fogja megszeretni, de aki igen, az igazán szereti és napi szinten tud belőle enni. Rendszeres, de visszafogott mennyiségű fogyasztása mellett a következő hatásokat fejti ki:
- Fájdalomcsillapító. A kapszaicin megakadályozza, hogy az agyunk fájdalomérzékelő receptorai működésbe lépjenek. Migrén, folyamatos ízületi fájdalmak esetén hasznos lehet.
- Erős méregtelenítő, mivel stimulálja a máj és az epehólyag működését is, valamint fokozza az izzadást.
- Gyulladáscsökkentő hatását leginkább mandulagyulladás, torokgyulladás esetén fejti ki. Vízben feloldva gargalizálással érdemes próbálni.
- Stimulálja az emésztési folyamatokat, ezáltal erősíti a gyomrot és javítja a tápanyagok felszívódását. Megszünteti a túlzott étvágyat.
Mi is imádjuk ezt a fűszert. Ha nem hiszed ellenőrizd: cayenne bors receptek
5. Borsmenta
A borsmentát leginkább teaként fogyaszthatjuk, de friss levele hűsítő italokba és gyümölcssalátába is remekül illik. Bárhogyan is fogyasszuk emésztést segítő hatása csodaszámba megy. Ugyanakkor a borsmenta az aromaterápia egyik legkedveltebb gyógynövénye. Kellemes illatú illóolaja tisztítja a légjáratokat, könnyebb légzést tesz lehetővé és javítja a közérzetet. Nézzük fogyasztása milyen konkrét előnyökkel jár:
- Hűsíti a beleket, lazítja a vastagbél simaizomját, csökkenti a bélgyulladásokat és a hányingert és az émelygést.
- Puffadásra hajlamosak számára egy igazi csodaszer. Az problémás ételek fogyasztása mellé érdemes kortyolni, így a gázképződést megakadályozza.
- Hatékony az irrábilis bél szindróma kezelésében
- Elősegíti a jó közérzet kialakulását, csökkenti a stresszt.
4. Gyömbér
Egyik kedvenc fűszerem a gyömbér. Imádom csípős ízét mely egyaránt illik sós ételekbe, süteményekbe, teába és frissítő italokba is. De nem ezért került listán előkelő helyére, hanem azért mert egy igen komoly gyógynövény is egyben. A gyömbér Ázsiából érkezett hozzánk, ahol a népi orvoslás fontos eleme már több, mint háromezer éve.
- Gyors ellenszer hasi görcsök esetén és remek megelőzés puffadásra.
- Folyamatos használata csökkenti az ízületi gyulladást.
- Elősegíti a nemi egészséget, a hormonális egyensúlyt mindkét nem esetében.
- Kordában tartja a vércukorszintet, ezért fogyókúrás hatással bír és persze a cukorbetegek jó barátja.
- Csökkenti az utazási betegségeket, pl. a hányingert a buszon
A gyömbér az a fűszer, amit nem érdemes őrleményként venni. Mindig keresd a göröngyös gyökereket, melyek a legtöbb boltban kaphatók. Ha a gyömbér áldásos hatásait szeretnék kihasználni akkor egy dologra ügyelj: sose hámozd meg, mert hatóanyaga, a „gingerol” a héja alatt a koncentrálódik. Egyszerűen csak most meg alaposan és reszeld ételeidbe, vagy vágd teádba így. Ha még többre vagy kíváncsi katt ide: gyömbér.
3. Fokhagyma
Aki szereti az igazán ízes ételeket az rajon a fokhagymáért. De ez csak a modern történelemben van így, az ókorban ugyanis szinte csak gyógyászati célokra használták. A fokhagyma erős ízét és szagát adó szulfoxidokat ugyanis a legerősebb természetes vírusölőként tartják számon. Ezért használják még napjainkban is előszeretettel megfázás és légúti megbetegedések ellen. A közismert gyógyhatásán túl azonban az alábbi fő hatásait ismerjük:
- A benne található enzimek a májon keresztül képesek csökkenti a koleszterinszintet.
- Értágító hatása miatt rendszeres fogyasztására megnövekedik a vér No-szintje, ami az állóképesség és a sportteljesítmény javulását okozza.
- Rákmegelőző képessége bizonyított
- Nagyobb mennyiségben rövid időn belül csökkenti a vérnyomást
A fokhagymáról szóló írásunkban a témát részletesebben is kiveséztük.
2. Fahéj
Sokaknak egyszerre meglepő és örömteli, hogy ez a népszerű fűszer, melyet mi leginkább édességekben használunk végtelenül egészséges. Jótékony hatásait hosszasan lehetne sorolni, ahogy azt már korábban meg is tettük a fahéj hatásai című cikkünkben. Most csak röviden:
- Illóolajai elősegítik az könnyed emésztést, csökkentik a puffadást.
- Nagyon erős antioxidáns. A tíz legjobb antioxádáns anyag közé sorolják.
- Anyagcsereserkentő hatása miatt segíti a fogyást
- Remek gyulladáscsökkentő, gombaölő és enyhe fájdalomcsillapító hatása is van.
A szervezetben lévő gyulladásokra nem csak a fűszerek vannak jó hatással. Olvasd el gyulladáscsökkentő táplálkozás c. cikkünket!
1. Kurkuma
Elérkeztünk a képzeletbeli dobogó első helyezettéhez. Ami sok gondolkodás és az előnyök számbavétele után nem lehet más, mint a kurkuma! Ez a hazánkban kevésbé használt indiai fűszer egy gyökeres növény szárított változata. Hogy miért lett az első helyen? Azért mert teljesen univerzális gyógynövény! Valójában egyszerűbb lenne felsorolni azokat a hatásokat melyeket nem tudhat magáénak. Ugyanis a kurkuma mindenre is jó! Aki megfelelő mennyiségben fogyasztja az hatásait valóban érzi. Javítja az ízületeket, csökkent mindenféle gyulladást, erősíti az immunrendszert, szépíti a bőrt, „fiatalít”, tisztítja a vért, öli a baktériumokat, javítja az emésztőrendszert, csökkenti a lázat,…. Egyszerűen nincs is értelme pontokba szedni hatásait. Annyit viszont érdemes tudni, hogy a kurkuma egészséges hatóanyaga a „kurkumin”, amely csak a jobb minőségű fűszerekben elég magas. Ha egészségügyi hatásait szeretnéd élvezni nincs más dolgod, mint napi 1 teáskanálnyit elfogyasztani belőle. Ha az ízét nem szereted érdemes egy fél pohár vízbe keverni, majd gyorsan leöblíteni valamilyen gyümölcslével.
Mivel imádjuk a legegészségesebb élelmiszereket bemutatni a toplista korábbi helyezetteihez hasonlóan, a kurkumáról is írtunk már egy cikket.
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram