Lehet egészséges is a karácsonyi menü!
Ki ne szeretné a Karácsonyt? Az illatok, a fények, a karácsonyfa díszítés, az ajándékozás, na meg persze az elmaradhatatlan, hagyományos karácsonyi fogások ízei… Ilyenkor nem éppen arra gondolunk sütés-főzés közben, hogy minél egészségesebb ételeket tehessünk a szépen megterített asztalra. Viszont akkor hogyan lehetne egészséges a karácsonyi menüsor?
Ebben az ünnepi időszakban jellemzően háttérbe szorulnak az egészséges táplálkozás szempontjai, pedig a tudatos étrendtervezés az ünnepek alatt sem lehetetlen. A szervezetünk pedig meghálálja, ha a nehéz, kalóriadús ételek közé könnyedebb fogások is kerülnek.
Némi kreativitással és egy kis rafinériával szuper ízletes ételek varázsolhatók az ünnepi asztalra és még lehet, hogy a hús sem fog hiányozni. 🙂 Megmutatjuk, hogy lehet a vadas mártást clean verzióban elkészíteni, amit ráadásul egy tuti karfiol steakkel fogunk megkoronázni. A karfiol steakben az a nagyszerű, hogy mindenkinek képes meglepetést okozni. Ebben a formában elkészítve a zöldség szerelmesei a karfiol új oldalát ismerhetik meg. A húsimádók pedig el fogják dobni az agyukat, ugyanis az az étel tényleg felveszi a versenyt a húsokkal.
Kívánunk mindenkinek békés, szeretetteljes karácsonyt!
Clean vadas
Hozzávalók
Vadas mártás
- 200 g répa
- 150 g hagyma
- 80 g fehér répa
- 80 g zeller
- 80 g növényi tejföl
- 2 dl víz
- 1 ek mustár
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek olíva olaj
- 1 tk só
- 1 tk bors
- 2 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- 1 tk szerecsendió
- 1 tk majoranna
- 2 tk fűszerpaprika
Karfiol steak
- 300 g karfiol
- 3 ek olíva olaj
- 1 mk mustár
- 1 tk balzsam ecet
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 mk oregánó
Elkészítés
Vadas mártás
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
- Az összes zöldséget megmossuk, meghámozzuk, felaprítjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, fűszerezzük sóval, borssal egy kis olíva olajjal majd az előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.
- Miután a zöldségek készre sültek, turmixba tesszük majd felöntjük 2 dl vízzel és leturmixoljuk őket.
- A kész zöldség pürét egy serpenyőbe öntjük, beízesítjük a fűszerekkel és összemelegítjük őket.
- Hozzáadjuk a mustár és a növényi tejfölt és 2 perc alatt összeforraljuk.
Karfiol steak
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra!
- A karfiol leveleit és torzsáját eltávolítjuk, alaposan megmossuk, majd szárazra töröljük. Egy éles kés segítségével 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk
- Keverjük össze a fűszereket az olajjal alaposan.
- Egy ecsettel kenjük le a karfiol mindkét oldalát ezzel a krémmel. .
- Egy serpenyőben kevés olajat hevítsünk forróra, és tegyük bele a zöldség steakünket. Minden oldalán 3-4 percig süssük, majd toljuk be a sütőbe és 10 percig, hőkeveréssel süssük 200 fokon.
Tápanyagok
Ezt a receptet a Clean Eating Program részeként ingyen letöltheted! Nem vagy még tag? Próbáld ki most, egy hétre csak 990 Ft-ért! 300+ egészséges recept, 5 db e-könyv és tudástár vár rád! Kattints ide, és csatlakozz most az Életmódprogramhoz!
[/MM_Member_Decision]
Reméljük megjött a kedved, hogy kipróbáld ezt a receptet is. Ha igen, készítsd el és írd meg Nekünk kommentben, hogy sikerült!
Jó étvágyat kívánunk! 🙂
További könnyed, ízletes recept javaslataink: