Az ízületek védelme mindenkit kell hogy foglalkoztasson valamilyen szinten. Ugyanis az ízületi betegségeknek két fajtája közül valamelyik, azaz a kopás általi (degeneratív), vagy a gyulladás általi (artritisz) megbetegedések a lakosság több, mint felét elérik még az idős kor előtt. És nem csak örökletes hajlamról van ugyanis szó, sőt leginkább életmódod, illetve modern kor elkerülhetetlen ártalmai okozzák a nem várt ropogásokat, derékfájást és a megelőzhető sérüléseket. Ha ülőmunkát végzel, ha súlyzós edzést csinálsz, ha nagyvárosban élsz, akkor már veszélyeztetett vagy. De a túlsúly, dohányzás, alkohol és szénsavas italok fogyasztása is hozzájárul a gondokhoz. Ahogy az élet számos területén itt is igaz, hogy táplálkozással megelőzni és kisebb bajokat orvosolni is lehet. Ezért összeállítottunk egy listát neked, hogy milyen táplálékokat érdemes fogyasztanod ízületeid egészségéért.
Omega 3-ak
Olyan egészséges olajforrások, mint az avokádó, dió, kendermag, vagy a lazac és más tengeri halfélék tartalmazzák ezt az esszenciális olajat. Míg az állati eredetű telített zsírok és a hidrogénezett növényi gyulladáskeltő hatásúak, a többszörösen telítetlen Omega 3-ak képesek azt csökkenteni. Fogyassz legalább 3-4 naponta tengeri halat. Került az állati zsírokat és az étolajat és helyettük használj olíva olajat. Reggelidet pedig egészítsd ki dióval. mandulával, tök- vagy kendermaggal. (Bár szintén többszörösen telített, de nem összekeverendő az Omega-6 zsírsavval.)
Kurkuma
A kurkuma hatóanyaga a kurkumin elősegíti a kollagén termelést. A kollagén egy struktúrafehérje, ami azt jelenti, hogy nem izmainkban, hanem kötőszövetjeinkben van rá szükség. A kollagén funkciója a szövetek elasztikusságának védelme, tehát szervezeted sok kollagént képes megkötni, akkor ízületeid is rugalmasabbak lesznek. A kurkuma továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bír. Így nem csak gyógyításra, de megelőzés céljából is hasznos fűszerről van szó. Ha ízületvédő céllal szeretnéd fogyasztani, akkor azonban ne fűszerként gondolj rá! Javasolt, hogy reggel és este 1 kiskanállal keverj el vízben és pár héten keresztül ezt idd.
Gyömbér
A gyömbérnek erős gyulladáscsökkentő tulajdonsága van. Jól hat az ízületi gyulladás, vagy a térd degeneratív gyulladása okozta fájdalom kezelésében is. Nem csak belsőleg, de külsőleg kenegetve is hatásos. A gyömbér fogyaszthatod tea formájában is, azonban komolyabb hatás érdekében érdemes napi 2-3 teáskanálnyi gyömbérport fogyasztanod. Remekül együttműködik a kurkuminnal, ezért akár együtt, vízben keverve is fogyaszthatod, de önmagában adagolhatod süteményekhez, zabkásához is. Nem csak az ízületi, de az izmok fájdalmát is képes megszüntetni.
Csalán tea és zellerlé
Sok gyógyteát ajánlanak ízületi megbetegedések ellen. Ezek közül mi a csalánt emelnénk ki, melyek a vér húgysav szintjét csökkentve képesek fellépni a gyulladás ellen. A régi időkben csalánlevéllel csapkodták a fájó ízületeket. Állítólag bevált, de te inkább maradj a humánusabb tea változatnál. 🙂 A zellert a legtöbb természetgyógyász ajánlja derékfájásra. Napi 1 deci zellerlé pár hetes kúrában sokakon segített már. Otthon is elkészítheted, ha van gyümölcsprésed.
Vitaminok és ásványi anyagok
Az ízületgyulladás gyakran következik vérszegénységből, amit meg lehet előzni vas tartalmú ételek fogyasztásával. A legjobban hasznosuló vasforrásokat az olajos halak és a tojás jelentik, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez. A változatos táplálkozás jegyében ritkán vasban igen dús májat is fogyaszthatsz, de tudd, hogy ez nem része a clean eatingnek. Kalciumra szintén szükséged van az egészséges csontokért, ennek legjobb természetes forrása a brokkoli és a spenót. A kalcium beépüléséért D-vitamin a felelős, ezért télen érdemes azt külön kiegészíteni. A kollagén és a glükozamin beépüléséért pedig részben felelős C-vitaminra is szükséged van, ezen ne spórolj!
Ízületvédő táplálékkiegészítők:
Glükozamin: segíti a kopásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újra képződését. A működő szövetek sejtjei közötti teret egyfajta támasztószövet tölt ki. Ebben a térben segít vízmolekulákat megkötni, ezáltal javítja az ízületek rugalmasságát. Mivel élelmiszerekben nem lehet bejuttatni napi 1000-1500mg mennyiségben táplálékkiegészítőből adagolva érdemes fogyasztani.
MSM: A metil-szulfonil-metán egy minden élő szervezetben jelen lévő tápanyag. Legismertebb tulajdonsága, hogy képes az emberi szervezetben gyulladást csökkenteni és fájdalmat is csillapítani. Sajnos az élelmiszerek feldolgozásánál szinte teljesen megsemmisül, ezért szintén érdemes táplálékkiegészítőből bevinni. Étkezések előtt napi kétszer 1000mg adagban javasolt.
Néhány egyéb hatóanyag is létezik, mint a kondroitin, a cápaporc, a tojáshéj membrán, azonban ezek hatása nem teljesen igazolt ezért ezt neked sem javasoljuk. Nem javasoljuk továbbá, hogy kollagénitalokra, vagy zselatinra bízd az ízületvédelmet. A kollagént a szervezet ugyanis aminosavjaira bontja, ezért lényegében értelmetlen ilyen formában bevinni. Az állati eredetű zselatinok hasznosulási aránya pedig még ennél is alacsonyabb.
Mit fontos még tudnod?
Kalkuláld be azt, hogy az ízületek anyagcseréje nagyon-nagyon lassú. Ez azt jelenti, hogy egy kialakult fájás, ropogás jó esetben is hetek múlva tud elmúlni. A kollagén beépüléséhez alaposan hidratált közegre van szükség, tehát igyál jó sok vizet. Ha baj van érdemes egy gyulladáscsökkentő étrendre átállni. Azaz magas antioxidáns bevitel mellett minimális hús és allergénben kell, hogy jellemezze táplálkozásod az artritisz tüneteinek elmúlásáig. Napi négyszeri zöldség- és gyümölcsfogyasztás csak jót tehet. (Érdemes megnézned a méregtelenítés étrendről írtakat is).
Érdekel a tiszta táplálkozás és a fitt életmód?
Akkor regisztrálj éves tagságot nálunk! >>> Clean Eating Életmódprogram