Glikémiás index (GI)

A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek 1000 kJ-nyi mennyiségének vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz (néha a fehér kenyérhez) képest, százalékban. Mamár a modern táplálkozási irányzatok figyelembe

Tovább olvasom »

Chlorella alga

A chlorellát a superfood élelmiszerek közé sorolják, azaz  kiemelten magas értékű táplálékként tartják számon. Gazdag fehérjében (minden aminosavat tartalmaz, beleértve az esszenciális aminosavakat is), karotinoidokban

Tovább olvasom »

Szejtán

Többnyire tönkölybúzából készül húspótló, de elvileg készíthető más gabonából is. Úgynevezett „szétválasztásos” eljárással készül, amelynek az a lényege, hogy a

Tovább olvasom »

MSG (Nátrium-glutamát)

Az MSG (E621), magyarul a nátrium-glutamát nagyon népszerű mesterséges ízfokozó. Jelenleg az egyik legveszélyesebb adalékanyagok között tartjuk számon. Alapból ízetlen, de élelmiszerbe

Tovább olvasom »

Ftalátok

A ftalátok ugyancsak szintetikus hormonok, amelyek ipari termékekben és élelmiszeripari termékekben megtalálhatók. Többynire a csomagolásból oldódnak a élelmiszerbe nem tüntetik fel.

Tovább olvasom »

Fitotápanyagok

Fitotápanyagnak nevezünk a növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló minden tápanyagot a vitaminokon és az ásványi anyagokon kívül. Ezek a növényi

Tovább olvasom »

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő, makroelemeknek, amelyek

Tovább olvasom »

Kókuszliszt

  Kókuszhúsból készül, sajtolással. Miutún hidegen kisajtolták belőle az olajat a fennmaradó száraz húst lisztté őrlik. Vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, fehérjében

Tovább olvasom »