Telített zsírsavak

Azok a zsírok, amelyekben nagy a telítettség aránya, szobahőmérsékleten kemények, és főleg állati zsírokból származnak (vaj, zsír, sajt, felvágottak), de

Tovább olvasom »

Transzzsírok

Transzzsírok akkor keletkeznek, amikor a kukoricából, a napraforgóból, a szójababból és más hasonló olajokból származó, többszörösen telített zsírsavak hőnek, vagy

Tovább olvasom »

Aminosavak

Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei. Az emberi test szöveteinek képződéséhez húsz különböző aminosavból

Tovább olvasom »

Xilitol

A xilitol a xilóz nevű cukoralkohol származik, amit édesítőszernek használnak. Felfedezhető a zöldségekben, gyümölcsökben, sőt maga az emberi test is

Tovább olvasom »

Laktóz

A laktóz avagy tejcukor galaktózból és glükózból álló diszacharid. A név a tej latin nevéből és az -óz cukor-végződésből tevődött

Tovább olvasom »