Táplálkozási cikkek

Írásainkkal abban segítünk, hogy többet tudj meg a tiszta táplálkozásról! Lényegre törő cikkek az egészséged és külalakod formálásért.

Tahini, egy egészséges krém szezámmagból

Íme a szezámpaszta, másnéven a tahini. Egy egészséges öntet szezámmagból, tele jó zsírokkal és rengeteg fehérjével. Cikkünkből megtudhatod milyen egészséges hatásokkal bír a tahini.

Rejtett cukor – így ismerd fel bármiben

Az élelmiszeripar nagyon trükkös és próbálja elrejteni a szemed elől ha cukrot használ. Meglepő, de olyan ételekben is fellelhető a „fehér méreg”, amiben nem gondolnád, pl. kész salátákban, húsokba. A trükk leleplezéséhez egy kis tudatosságra van szükség, de ha cikkünket elolvasod könnyedén...

Zeller, az egészséges és diétás zöldség

Angolzeller, zeller szár, halványító zeller, vagy zeller rúd… Ezek az elnevezések voltaképpen mind ugyanazt a növényt jelentik, mely azonban a tévhitekkel ellentétben nem a rendkívül sokoldalúan felhasználható zellergumó leveles szára.  Hivatalos neve egyébként a halványított zeller, melyet azért...

A béta-glükán hatásai és fogyasztása

A béta-glükánok (ritkábban béta glucan) bizonyos növényekben, gombákban és baktériumokban előforduló poliszacharidok, azaz komplex szénhidrátok, melynek több altípusát különítik el. Oldható és oldhatatlan fajtái is léteznek, de számunkra az utóbbiak az érdekesek, mert az egészségre gyakorolt hatása...

Gyulladáscsökkentő táplálkozás

Ha megnézzük a leggyakoribb egészségügyi problémákat,  – úgy mint az ízületi betegségek (arthritisz), diabétesz, magas vérnyomás, asztma, IBD,… – azt látjuk, hogy csak hosszútávó életmódváltással lehet kezelni a tüneteket. Ami azonban nem túl nyilvánvaló az, hogy ezen betegségek gyökere...

Mi lesz ma a vacsora? – Útjára indul a tavaszi sertéskampány (x)

Értékes vitaminok és ásványi anyagot tárháza a sertéshús, mégis sokan ódzkodnak a vörös húsok fogyasztásától. Pedig változatos receptekkel, könnyű köretekkel és kevés zsiradék felhasználásával remek, – és nem utolsó sorban egészséges – fogások készíthetők belőle. Miért együnk sertéshúst? Bár a...

Kivi gyümölcs, a superfood

A kivi a narancs és a banán mellett a legnépszerűbb egzotikus gyümölcsünk, melyet a magyar társadalom leginkább tél idején fogyaszt. Bár nem mindenki szereti, de kevés magyar van, aki még nem kóstolta volna az édes, zamatos gyümölcsöt. Két fő fajtáját ismerjük, a hagyományos zöld kivi és a sárga...

Ezt tudja a matcha tea

Habár az európai kultúrába igazán csak az elmúlt évtizedben került, a matcha tea Japánban évszázadok óta a teaszertartások legfontosabb eleme. A különleges púder állagú tea nem csupán fancy küllemű forró italok, zöld habos latték, vagy extravagáns sütemények és zabkásák készítésére jó, de az...