3 dolog amivel tisztában kell lenned edzés előtt

A hatékony testformálás nem csupán a kemény edzésről szól, hanem az okos edzésről is! Az alábbiakban bemutatunk 3 fontos alapelvet amit be kell tartanod, ha fejlődni szeretnél.

1. Edzésgyakoriság

Természetesen a testmozgás minden nap hasznos tevékenység. Azonban az alakformáló súlyzós edzések gyakoriságát ennél precízebben kell belőnöd ahhoz mérten, hogy milyen céljaid vannak.

Testépítés: Izomépítéshez alapvetően nagy súlyos, kis ismétlés számú edzéseket javaslunk. Ezeket azonban nem lehet minden nap végezni, mert az túlzott igénybevételt jelent az izomzatnak, így ellentétes hatást érnél el. Ha a célod az izomtömeged növelése, akkor jó ha kihagysz egy edzés nap után egy pihenőnapot, valamint egy izomcsoportot nem edzel 5 napon belül ismét.

Aerob, vagy kardio edzés: Az aerob edzést bátran végezheted minden nap. Ez elősegíti a szív- és érrendszered egészségét és segít fitnek maradnod. Az intenzív aerob edzéseket (pl spinning), vagy erőteljesebb kardió edzéseket viszont csak 2-3 naponta ajánljuk, hogy az izomzatod megfelelően regenerálódhasson.

Egyéb: Egyéb sportot, testmozgást  megterheléstől függően akár naponta (pl jóga, tánc,…), vagy csak kb 3 naponta (futás, ketlebel,…) végezz!

2. Edzésintenzitás

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a különböző intenzitású edzések hogyan befolyásolnak és mennyire kell “keményen” edzeniük. Lássuk!

Alacsony intenzitás (60-70% max pulzusszám): Ez az intenzitás már zsírégető hatású és az érrendszerednek is jót tesz. A tested akkor erősebben pumpálja a vért és energiát éget el, de nem annyira, hogy kimerülj. Ideális alacsony intenzitású edzés a gyaloglópad kis emelkedőn kb. 5km sebességgel, ügyelve arra, hogy a pulzusod 120-130 között maradjon. Az ilyen jellegű edzésből naponta 30-60 perc egészséges.

Közepes intenzitás (70-85% max pulzusszám): Ha 70% fölé emelkedik a pulzusod a tested komolyabban megérzi az igénybevételt. lélegzeted szapora lesz, az egybefüggő beszédre már nem leszel képes. Ezt a fajta edzés erős zsírégető hatású, azonban az izomzatodat is rombolhatja, ezért 20-30 percnél többet ne végezd! Közepes intenzitású edzés heti max 3-4 alkalommal végezhetsz.

Magas intenzitású edzés (85-95% max pulzusszám): Ez a fajta edzés erős testsúlycsökkentő hatású, ami zsírégetésben és nem megfelelő gyakorisággal, vagy túl hosszan végezve komoly izomveszteséggel is járhat. Azt javasoljuk csak akkor végezd rendszeresen, ha atléta vagy és kifejezetten állóképességed növelésére akarsz fókuszálni. Ebben az esetben is 2-3 naponta végezd. Ha nem vagy atléta, akkor heti 1, legfeljebb 2 alkalommal végezve egészséges.

Figyelem! Ne kísérletezz a maximális pulzusszám elérésével. Ez már túlzottan megterheli a szíved és amíg nem vagy gyakorlott sportoló ebből inkább károd mint előnyöd származhat.

3. Edzéstípus

Ha hatékonyan szeretnél edzeni választanod kell egy edzéstípust. Ne kombináld ezeket, mert úgy nem fognak működni, de pár hónapos periódusokban (vagy inkább ha egyikkel már elérted célod) cserélheted.

Szálkásítás: Ha megszabadulnál egy kis feleslegtől, akkor a súlyzós edzésed jelentős részét közepes intenzitással végezd és jelentős részben térj át az aerob edzésre. Ideális lehet a modern fitness formák egyike is pl crossfit, trx, spinning, de pl az úszás, futás és a harcművészetek is segítenek. Természetesen egy megfelelő clean diétával kombinálva érheted el hatékonyan célod. Ha szálkásítanál tedd félre a nagysúlyos edzéseket!

Izomépítés: Az izomépítés pont ellentéte az előbb leírtnak. Az izomzatod ugyanis akkor fog növekedni, ha nagy súllyal sokkolod. Tehát kapd elő a nagy súlyokat és max 6 ismétlést bírj ki 🙂 Edzés után 20 perc lassú intenzitású aerob válhat a hasznodra, de semmi magasabb intenzitás!

“Karbantartó”, vagy időskori edzés: Ha csak ritkán jársz le és “karbantartanál” a nagysúlyos edzések sem javasoltak, ha pedig idős vagy a futás és a harcművészetek gyakorlását sem ajánlom. Ehelyett alacsony, vagy közepes intenzitású aerob gyakorlatok végzése, kisebb súlyos magasabb ismétlésszámú edzés, esetleg biciklizés, jóga, pilates lehet a jó választás.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: