A legjobb otthoni hasizomgyakorlatok

1. Hagyományos felülés

Ezt a klasszikus hasizom gyakorlatot fekvő helyzetben kell elvégezni. Lábunkat felhúzva (könnyítésként beakaszthatjuk bordásfal fokai közé vagy megkérhetünk valakit, hogy üljön rá a lábfejünkre) kell elvégezni a mozdulatsort, a lényeg, hogy ne mozgassuk lábunkat! Kezünk vagy a fejünk alatt legyen összekulcsolva, vagy ellentétes kézzel vállunkat megragadva a mellkasunkra helyezzük azt.
Felülés során emeljük fel a törzsünket, koncentrálva arra, hogy a hasizmunk végezze el a munka oroszlán részét! Ne mozgassuk a lábunkat és ne próbáljunk rásegíteni lábunkkal a felülésre. Nehezíthető a gyakorlat, ha mellkasunkra súlyt helyezünk.

felülés helyes kivitelezése - hasizomgyakorlat

2. Hasprés

A hasprés kiváló módszer arra, hogy erősítsük a felső hasizmainkat. A kezdőhelyzet hanyatt fekve, lábunkat egy székre vagy bármilyen hasonló célt szolgáló eszközre felhelyezve (esetleg maradhatunk az előzőekben bemutatott felhúzott lábnál is). A kezünk összekulcsolva a fejünk alatt legyen. Felülés során úgy távolodjunk el a földtől, hogy lapockáink körülbelül 3-5 cm-re legyenek elemelkedve tőle. Magyarul tehát nem kell teljes felülést végezni, csupán a felső törzsünket kell mozdítani a megfelelő hatás elérése céljából. Minden egyes felemelkedésnél 1 másodpercig tartsuk meg a pózt, majd óvatosan ereszkedjünk vissza a földre.

hasprés - hasizom gyakorlat

3. Yogi felülés

Ez a gyakorlat igénybe veszi a teljes hasizmot, különösen jól erősíti az oldalsó izmokat.

Feküdjünk hanyatt, ujjainkat helyezzük a fejünk mögé, nem összekulcsolva. Lábunkat húzzuk fel úgy, hogy térdünket összeszorítva azok érintse mellkasunkat. Belégzés közben emelkedjünk el a talajtól, figyeljünk arra, hogy végig szorosan tartsuk térdünket!
A feladat egésze során oda kell figyelnünk a helyes levegővételre, ez egy nagyon fontos szabály! Kilégzéssel kezdődik el a gyakorlat érdemi része, felülés közben jobb könyökünk külsejével próbáljuk megérinteni bal térdünk külsejét, mialatt másik lábunkat nyújtsuk ki a levegőben. Ha ezzel megvagyunk, egy nagy levegővétellel vegyük fel a kiinduló pozíciót. Következő lépésként jön az ellentétes irány: kilégzés során bal könyökünkkel célozzuk meg a jobb térdünket, bal lábunk a levegőben nyújtva legyen.
A feladatot addig kell csinálni, amíg izmaink bírják. Ez kezdőknél 1 perc környékére tehető, haladók akár 5 percig is bírhatják. A légzésre a leírtak alapján végig figyeljünk oda!

jogi felülés - hasozimgyakorlat

4. Haskerék

Ez a gyakorlat leginkább az egyenes hasfal teljes hosszát erősíti meg. A gyakorlat végrehajtásához szükséges a haskerék eszköz, azonban ha ilyen nicns kéznél megteszi egy súlyzórúd melnyek közepére egy kis társát rakunk.

Ellentétben az eddig feltüntetett gyakorlatok zömével ezt térdelő pozícióval indítjuk, viszont a térd igen kényes terület.

Kezdő pozíció felvétele, fogjuk meg a görgős hasizom erősítő eszközt két kézzel úgy, hogy a térdünk érje mindössze a padlót.
Görgessük az eszközt előre. Minél jobban kinyújtjuk, annál jobban dolgoztatjuk izmainkat. Fontos, hogy a karokat ne hajlítsuk be, hanem feszesen tartsuk a testünkkel együtt! Nyújtás közben belégzés!
Törekedjünk arra, hogy minél előrébb legyenek a karok, testünket egyre közelebb hozva a padlóhoz. Tartsuk meg ebben a pozícióban egy pillanatra az eszközt. A test legyen feszes ebben a pozícióban. Visszatérés a kezdő pozícióba magunk felé görgetve az eszközt. A visszahúzásnál fújjuk ki a levegőt.

haskerék hasizomgyakorlat

5. Lábemelés nyújtott lábbal

A hasfal erősítése egy az egyben komoly feladat, viszont a legnehezebb része igazán az alsó részek fejlesztése. Ez a gyakorlat remekül megdolgozza ezt a területet, ezért ajánljuk, hogy legyen edzésterved része.

Mint a legtöbb gyakorlatnál itt is fekvő pozícióból indulunk. A karok a test mellett (azokra nem lesz most szükség), lábak nyújtva! Emeljük fel lábunkat 90 fokig. Törekedjünk a gyakorlatnál hogy a lábak nyújtva maradjanak, és ne kapkodva végezzük, hiszen úgy lesz eredményes a hasizom erősítés. Ezután visszatérünk a kezdő pozícióba.
Ügyeljünk arra hogy visszatéréskor fokozatosan eresszük lábunkat, ne ejtsük vissza mert ekkor is dolgozik hasfalunk.

Lábemelés helyes kivitelezése - hasizomgyakorlat

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: