Kurkuma – India csodaszere

Létezik egy fűszernövény, melyet alig ismerünk és még kevésbé használunk, pedig számtalan egészségügyi előnye már rég nem vita tárgya. Az indiai sáfrány, más néven kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában.

kurkuma gyógyító hatása

A hinduk igen tisztelik a kurkumát. Az “élet fűszerének nevezik és minden indiai templomban kötelező kurkumát tartani. Ez mellett számtalan felhasználási területét ismerik. például italként, hajkenőcsnek is használják. Európában gyakorlatilag csak a curry összetevőjeként ismert, de utóbbi időkben már gyógykészítményekben is kezdik használni.

Az indiai gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de mondhatni univerzális gyógyszer; adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre. A kurkumagyökér pépesítésével készült italt alkalmazták skorpió- és pókcsípésre, kígyómarásra. Légzési nehézségeknél kurkuma-főzettel inhaláltak, mézben vagy tisztított vajban, ghíben feloldva köptető és köhögéscsillapító hatású. Az hatezer éves indiai ájurvéda orvoslás fő alapanyaga a kurkuma, mert számos betegséget megelőz és gyógyít, s ennek nyomait írásos emlékek is őrzik.

Kurkumin, az erős antioxidáns

A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. Tudósok rájöttek, hogy a kurkumin, amely a kurkuma sárga színét  adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából, kémiai nevén diferuloil-metánból áll. Ez a hatóanyag egy rendkívül erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.

kurkuma gyógyhatásai

A kutatások sorra igazolták az ősi indiai hiedelmeket,  mert ez az anyag a legtöbb sejt biokémiai reakcióinak láncolatában fontos helyeken beavatkozva csodálatos eredményeket hozott. 
Mindezek melett a kurkuma hatóanyagi elősegítik a kollagén termelést, így remek bőrfiatalító hatása van és nem utolsó sorban rendszeres fogyasztása ízületkre rendkívül kedvezőn hat!

Hogyan használd?

Egészségmegőrzés céljából már napi 3-500mg kurkumin elegendő lehet. Izületi megbetegedések esetén viszont ez lehet akár 2000mg is. Ha szeretnéd a kurkumával megőrizni egészséged mi azt javasoljuk naponta 3-4gramm kurkumát fogyassz. Akár ételben, akár folyadékban feloldva. Ha az íze miatt nem esik jól csak keverd el mézzel 🙂

 

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: