D-vitamin

A D-vitamin (másnéven kalcitriol) a zsírban oldódó vitaminok egyike. Újabb kutatások szerint nem is vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag. Kétféle

Tovább olvasom »

E-vitamin

Az E-vitamin (másnéven tokoferol) zsírban oldódó vitamin, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket.

Tovább olvasom »

C-vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízben jól oldódó, erősen antioxidáns és immunerősítő hatású vitamin. Az emberi szervezet nem képes az aszkorbinsav előállítására, így

Tovább olvasom »

Protein-anyagcsere

A zsírokkal és szénhidrátokkal ellentétben a fehérjét a szervezet nem tudja sokáig tárolni. A szövetfehérjék folyamatosan bomlanak le, felszabadítva az aminosavakat

Tovább olvasom »

Szabadgyökök

A szabad gyökök olyan atomok és molekulák, amelyeknek páratlan számú elektronjuk van, és a normális anyagcsere és energiatermelés során egész

Tovább olvasom »

Antioxidáns

Az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Elsődleges kémiai jelentésén túl tágabb értelemben oxidáció alatt az energiatermelő

Tovább olvasom »

Koffein

A koffein nem tápanyag, hanem inkább doppingszer, az italokban található. A kávé koffenintartalma 50- 100 mg/csésze, a tea koffweintartalma 30-60 mg/csésze, a

Tovább olvasom »

Elektrolit

Az elektrolitok ásványi sók testfolyadékban oldva. Nátriumot, kloridot, magnéziumot, káliumot tartalmaznak, segítenek megtartani a folyadékegyensúlyt a különböző testösszetevők között (pl.

Tovább olvasom »

BMI (Body Mass Index)

Az orvosok és a kutatók gyakran használják a BMI testömeg indexet, hogy az embereket testsúlyuk szerint osztályozni tudják. A módszert egy belga származású polihisztor, Adolphe

Tovább olvasom »