A nyers méz titkai

A méz az emberiség történelme során mindig elsőszámú édesítőnk volt, amit nem csak élelmiszerként, de a népi gyógyászatban is használtak. Mára azonban népszerűsége jócskán megfogyott a cukor, majd később a diétás édesítőszerek elterjedése miatt. Sajnos a méznek a legtöbb élelmiszerhez hasonlóan az ipari feldolgozás sem tesz jót, azonban ha visszapillantunk azokba a régi időkbe, amikor a mézet nem kezelték bámulatos csodaszerre bukkanhatunk!

Az egészséges nyers méz

A méz és az egészség

Ősidők óta ismerik a méz gyógyító tulajdonságait. Az ősi indiai ájurvédikus orvoslásban több mint 4000 éve használják, a méz több száz gyógyhatása már az ősi hindu védikus szövegekben is szerepel. Az ókori egyiptomiak fennmaradt papiruszokon is kifejtették a méz gyógyító tulajdonságait. Az ókori Görögországban, Hippokratész, írta, hogy a méz és a pollen sebeket tisztít és fekélyeket gyógyít.  Ma már ismét kezdjük felfedezni a méz különös gyógyító hatásait. Idén a svéd Lund Egyetem kutatói kiderítették, hogy a méz jótékony hatásáért tejsavbaktériumok egy különleges csoportja a felelős, amelyek a méhek gyomrában találhatók. Ezek a baktériumok a mézbe kerülve számos vegyületet termelnek, amelyek a káros mikrobákat pusztítják. Kimutatták azonban azt is, hogy ezek a vegyületek kizárólag a nyers mézben találhatóak meg.

Sajnos a ma kapható méz már közel sem az, aminek lennie kellene. Gyakran Kínából érkezik, ahol engedélyezett a méhek antibiotikumokkal történő kezelése, ráadásul a legolcsóbb mézeket felhígítják kukoricasziruppal. Az itthon gyakori ultraszűrés és pasztörizálás pedig a méz hasznos anyagait öli meg. Ezért pártoljuk a nyers méz fogyasztását.

Mit jelent az, hogy “nyers méz”?

A nyers méz kifejezést arra a mézre használjuk, ami az évezredes hagyománynak megfelelően készül, szűrés, kémiai eljárások és pasztőrözés nélkül. Ha a címkén azt látod: “tiszta méz” – az valószínűleg pasztőrözött. A pasztörözés pedig semlegesíti a benne lévő összes fermentumot, propoliszt és a különösen egészséges fitotápanyagokat.
A tengerentúlon, ahol a clean eating életforma hatalmas tábort tud magáénak már több méhész terjeszt országszerte vásárolható nyers mézet, azonban hazánkban a beszerzése ma még nem túl hálás feladat. Itthon többnyire házi termelőktől, piacon találhatunk ilyen mézet. Jellemző lehet a színe, hiszen minél sötétebb, annál jobb minőségű a méz. Érdemes megkérdeznünk azt is, hogy vetették e valamilyen  eljárás alá.

A nyers méz előnyei

Természetes multivitamin! -. Jelentős mennyiségben tartalmaz: B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminokat, magnézium-, kálium-, kalcium-, nátrium-klór-, kén és foszfát ásványi anyagokat.

Alacsony glikémiás index! – A nyers méz közel sem hizlal annyira, mint gondolnánk! 30-as GI értékkel rendelkezik, ami nagyon jónak számít, hiszen 55 alatt alacsony glikémiás indexről beszélünk. Összehasonlításként: a kristálycukor GI értéke 80, a feldolgozott mézé 75, az agave nektáré 25,  a xilité 8… Tehát ha nyers mézzel édesítesz az jóval kevésbé emeli a vércukorszinted és alakul testzsírrá.

Számos módon gyógyít! – Sebekre kenve, gyorsítja a gyógyulást. Kiütésre, égésre vagy viszketésre is jó hatással van. Segít meggyógyítani a torokfájást. Csökkenti a megfázás vagy influenza tüneteit. Rendszeresen használva megelőzhető a szezonális influenza és megfelelő szinten segít tartani a koleszterin szintet. Növeli az antioxidánsok termelődését a véráramban.

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Tartalmainkat először hírlevél-olvasóinknak küldjük el. Iratkozz fel, hogy elsőként kapd meg leveleinket!

Olvass további hasznos tartalmakat: